Günter Grass beszólt Angela Merkelnek

A Nobel-díjas író szerint Merkel simulékonyságot és opportunizmust tanult. Tavaly a világbéke veszélyeztetésével vádolta meg Izraelt egy költeményében.

grassÉlesen bírálták Németországban a kormánypárti keresztényszocialisták (CSU), kereszténydemokraták (CDU) és az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) is Günter Grasst, amiért a Nobel-díjas író egy vitában megszólta Angela Merkelt a német kancellárt NDK-s múltja miatt.

“Minden tiszteletünk Günter Grassé mint íróé, de 23 évvel a német egység után elfogadhatatlan az NDK-s élet ilyen becsmérlése” – mondta Erwin Sellering, Mecklenburg-Előpomeránia tartomány miniszterelnöke a Bild című lap pénteki számában. Wolfgang Thierse, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke is elhatárolódott Grass kijelentéseitől.

Günter Grass szerdán este Peer Steinbrückkel, az SPD kancellárjelöltjével folytatott vitában FDJ-funkcionáriusnak nevezte a német kancellárt. Az FDJ (Szabad Német Ifjúság) az NDK egyetlen államilag elismert ifjúsági szervezete volt, a Kommunista Ifjúsági Szövetség keletnémet megfelelője. A 85 éves író a vitában azt mondta Merkelről: “Kettős, össznémet kiképzést kapott. Az FDJ-időkben megtanulta a simulékonyságot és opportunizmust, (Helmut) Kohl (német kancellár) mellett pedig azt, hogyan bánjon a hatalommal.”

Éles szavakkal utasították vissza a CSU és a CDU részéről Grass bírálatát. “Lassan felvetődik a kérdés, tényleg csak dohány van-e Grass pipájában” – jegyezte meg Hermann Gröhe, a CDU főtitkára.

Gerda Hasselfeldt, aki a CDU/CSU közös alsóházi frakcióján belül a bajor (CSU-)képviselők vezetője, azt ajánlotta Günter Grassnak, hogy “inkább a saját múltjában” vájkáljon. A politikus arra utalt, hogy az író fiatalkorában a Harmadik Birodalom haderejének legkíválóbb alakulatának, a Waffen SS-nek a tagja volt, ám ezt csak hat évtizeddel a világháború után ismerte be.

Tavaly áprilisban szintén botrányt kavart az a verse, amelyben a világbéke veszélyeztetésével vádolta meg Izraelt. Az iráni konfliktus témáját feldolgozó, Amit el kell mondani (Was gesagt werden muss) című versében Grass kifejtette: Iránban “egyetlen egy atombomba létét” sem sikerült bizonyítani, Izrael “nukleáris potenciálja” viszont egyre nagyobb, és ugyan nem titokban gyarapodik, de ellenőrizetlenül. A zsidó állam így veszélyezteti az “egyébként is törékeny világbékét”, amit feltétlenül el kell mondani, mert előfordulhat, hogy “holnap már késő lesz”. A német Süddeutsche Zeitung, az olasz La Repubblica és a The New York Times által közölt verset széles körben bírálták, Izrael berlini nagykövetsége szerint például az alkotás “az antiszemita hagyományhoz illeszkedik”. Később még nemkívánatos személlyé is nyilvánították Izraelben.

 

MTI nyomán – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/gunter_grass_beszolt_angela_merkelnek