Tudományos állásfoglalás helyett a zsidókra hagyatkozik Tarlós

Tarlós István főpolgármester a közgyűlés jövő heti ülésén javasolja, hogy vonják vissza a határozatot, amely alapján Tormay Cécile írónőről neveznek el egy II. kerületi utcát.

Tarlós István főpolgármester a közgyűlés jövő heti ülésén javasolja, hogy vonják vissza a határozatot, amely alapján Tormay Cécile írónőről neveznek el egy II. kerületi utcát – írta a Népszava kedden.

A Városháza a lapnak megerősítette, hogy Tarlós István nem várja meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértőinek állásfoglalását, hanem a június 12-i közgyűlésre beterjeszti javaslatát.

A Mazsihisz nyomására hátrált meg Tarlós

A Fővárosi Közgyűlés a múlt héten határozott – több más közterület átnevezése mellett – arról, hogy egy addig névtelen II. kerületi közterület Tormay Cecile nevét kapja. A döntés ellen több zsidó szervezet tiltakozott, megszólalt az ügyben többek között Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is, aki megdöbbenésének adott hangot, amiért a főváros utcát kíván elnevezni a “nacionalista” és “nyíltan antiszemita” írónőről.

A Mazsihisz napi több tiltakozó cikket, közleményt jelentetett meg honlapján. A szélsőséges izraelita csoport megdöbbentőnek titulálta, hogy Tormay Cécile-ről neveznek el utcát Budapest II. kerületében. Arra „kérték” Tarlós István főpolgármestert: vonja vissza a Fővárosi Közgyűlés által meghozott döntést.

A Mazsihisz közleményében azt írta: Tormay Cécile Horthy Miklós kedvenc írónője volt, aki “antiszemita nézeteit” nyíltan vállalta, és akinek számos gondolatát irányadónak tartották “a magyar politikai antiszemitizmus vezéralakjai”.

A főpolgármester engedett a nyomásnak, néhány órával később azt közölte: kikéri az MTA állásfoglalását, illetve a határozat újratárgyalását kezdeményezi a közgyűlésben. Most úgy tűnik, már ezt sem várja meg, egyszerűen eleget tesz a zsidók kérésének.

A Mazsihisz nem először bizonyult mérvadónak kulturális kérdésekben, korábban tiltakoztak már Wass Albert, Szabó Dezső is Nyirő József ellen is. Ezzel kapcsolatos összeállításunkat itt olvashatja.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/tudomanyos_allasfoglalas_helyett_a_zsidokra_hagyatkozik_tarlos