Jenny Tonge, egy nő, akit nem sikerült megalázni

Jenny Tonge, brit politikus azzal kavart botrányt, hogy a Middlesex Egyetem campusán tartott vitában kijelentette, Izrael „nem fog örökké fennmaradni” és elveszti amerikai támogatását.

KÜLPOLITIKAI JEGYZET
 
2012-03-03
 
Jenny ToungeSzögezzünk le egy tényt: nagyon kevés olyan közéleti szereplőről tudunk, akit nem aláztak meg és nem kényszerítettek alázatos bocsánatkérésre, visszataszító magyarázkodásra azután, hogy antiszemitának ítélt kijelentést tett volna.
 
Akik ezt tették, nem értik: hiába alázkodnak meg, hiába könyörögnek, a rájuk sütött bélyeget nem tudják eltávolítani életük végéig. Vagyis a bajt tetézik: megalázkodásuk és saját maguk leköpése nem segít bajukon, de azt követően tükörbe se nézhetnek undor nélkül.
 
Most egy brit politikusnő mutatta meg, hogy ennek nem kell így lennie.
 
Neve Jenny Tonge. A Liberális Demokraták felsőházi „fegyelmezője” („party whip”) volt, azaz az a személy, aki gondoskodott arról, hogy a Lordok Házában a tagok a párt álláspontjának megfelelően szavazzanak.
Tonge korábban már nem egy őszinte kijelentést tett a palesztinok védelmében és Izraellel szemben. 2004-ben egyszer azt mondta, ha izraeli megszállás alatt élne, elgondolkodna azon, hogy ne legyen-e öngyilkos merénylő. A rázúduló szitokáradat és a bocsánatkérésre felszólító parancsok ellenére nem vonta vissza megjegyzését.
 
2006-ban azt jelentette ki, hogy az „Izrael-barát lobbi markában tartja a nyugati világot. Pénzügyi értelemben.” A vihart akkor is állta.
 
Most azzal kavart botrányt, hogy az Izrael Apartheid Héten a Middlesex Egyetem campusán tartott vitában kijelentette, Izrael „nem fog örökké fennmaradni”, elveszti amerikai pénzügyi támogatását és „learatja, amit megérdemel”.
 
Kijelentéseire azonnal lecsapott Daniel Taub, Izrael londoni nagykövete, azt bírálta egyebek között a brit pénzügyminiszter, majd Nick Clegg, pártjának vezetője választási lehetőséget ajánlott fel: vagy bocsánatot kér, vagy elhagyja pártját.
 
Tonge bárónő az utóbbit választotta. Közölte, semmit nem von vissza abból, amit mondott és búcsút intett pártjának.
 
Az ellene felkavart indulatokra jellemző annak a cikknek a címe, mely Nagy-Britannia legnagyobb példányszámú országos politikai napilapjában, a Daily Telegraph-ban jelent meg ezzel a címmel: Jó megszabadulni Jenny Tonge-tól és Izrael-ellenes mérgétől, ahol a „méreg” nem a dühöt (anger) jelenti, hanem a szervezetre ható mérget (poison).
 
Tonge asszony bátor kiállásával bebizonyította: semmilyen törvényszerűség nincs a megalázkodási rítusba térésben. És ezzel nemcsak rendkívüli bátorságról tett bizonyságot, de még nagyobb szégyent hozott az eddig megalázkodókra.
 
Ordosz műhely
 
barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/jenny_tonge_egy_no_akit_nem_sikeruelt_megalazni-20120303

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .