Megnyílt a világ első huszármúzeuma Franciaországban

A dél-franciaországi Tarbes-ban Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter szombaton megnyitotta a világ első huszármúzeumát.

A dél-franciaországi Tarbes-ban Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter szombaton megnyitotta a világ első huszármúzeumát. Az eseményen Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára is köszöntőt mondott.
   
A huszár szó eredete Mátyás király korára vezethető vissza, amikor az uralkodó egyik rendelkezése értelmében húsz telkenként egy lovas katona kiállítására kötelezte alattvalóit. E hadfiak később különösen a Rákóczi-szabadságharcban tüntették ki magukat, de megjelentek a nemzetközi hadszíntereken, többek között Poroszországban, Olaszországban, Lengyelországban, Oroszországban és Franciaországban.
   
A magyar és francia hadtörténet közös alakja Bercsényi László, aki 1726-tól immár francia állampolgárként huszárai élén részt vett a korabeli Franciaország minden nagy fegyveres konfliktusában, és ezért 1758. március 15-én a legmagasabb francia  katonai rendfokozattal, a Franciaország marsallja címmel tüntették ki.
   
Érdekesség, hogy Bercsényi francia alakulata megőrzött egy régi magyar indulót is, amely a magyarországi emlékezetből már kiveszett.

MTI – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/megnyilt_a_vilag_elso_huszarmuzeuma_franciaorszagban-20120303

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .