119 településen tüntettek az erdélyi autonómiáért

A szervező Erdélyi Magyar Néppárt közlése szerint Erdély 119 településén tüntettek a román kormány régiósítási terve ellen, a történelmi régiók és az autonómia mellett.

A szervező Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közlése szerint Erdély 119 településén tüntettek szombaton este a román kormány régiósítási terve ellen, a történelmi régiók és az autonómia mellett.

Valamennyi helyszínen a szervezők felolvasták a tüntetés kiáltványát, amely a történelmi régiókért száll síkra. “A Kárpát-medence tündérkertje, Erdély nem Bukarest gyarmata” – áll a szövegben, amely arra figyelmeztet, a Bukarest által “kikényszerített” régiósításnak nemcsak a magyarok, hanem az erdélyi románok is vesztesei lesznek. 

“Erdély nemzeti közösségeinek és természetes régióinak a belső önrendelkezését akarjuk!” – áll a kiáltványban. A dokumentum kinyilvánítja, előbb tárgyalni akarnak a román kormánnyal a történelmi régiókon alapuló közigazgatási reformról. Ha a tárgyalások eredménytelenek maradnak, a kiáltvány a polgári engedetlenség megannyi eszközének az alkalmazását helyezi kilátásba.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/119_telepulesen_tuntettek_az_erdelyi_autonomiaert