Új honfoglalók: lakókocsis hordákban járják a cigányok Európát

Nincs olyan ország, amely képes lett volna megbirkózni a cigány felzárkóztatás kihívásaival. Az úgynevezett nagy nyugati demokráciák, multikulturális társadalmak is megbuktak és tehetetlenek.

Cigány hordák árasztják el Franciaországot, érzik is már a franciák, hogy ebből baj lehet. Ahogy az egész világon, a cigányok a franciáknál is képtelenek betartani az alapvető együttélési normákat, szabályokat. Ahol csak megjelennek -, mint új honfoglalók – lakókocsis kompániájukkal, ott szinte azonnal felüti a fejét a bűnözés, az igénytelenség, mely további társadalmi feszültségeket szül.

ciganyok

Országról országra vándorolnak, most éppen a franciákat borítják ki…

Legutóbb Franciaországban, Christian Estrosi, Nizza polgármestere, korábbi ipari miniszter fakadt ki a cigányság miatt és bűnözőknek nevezte a városba tóduló cigány hordákat, azonban azt ígérte, hogy megregulázza a közel ötszáz tagú cigány kompániát, amely jelenleg engedély nélkül tanyázik egy nizzai sportpályán. Estrosi azt is mondta, hogy adókat vetne ki a bűnöző cigányokra és használati utasítással is rendelkezik minden francia polgármester számára a lakókocsis hordákba verődött cigányok ellen. A francia polgármester térfigyelő kamerákkal figyelni a cigányok mozgását, regisztrálná a lakókocsik rendszámát, majd elvitetné azokat a rendőrséggel.

polgi

Estrosinak is elege lett a cigánybűnözésből

A jogvédők természetesen azonnal reagáltak Estrosi kijelentéseire és elítélték azokat, sőt idegengyűlölet miatt feljelentették a polgármestert, azonban megoldási javaslattal – ahogy szokásuk – nem álltak elő. Ebben az esetben sem sikerült megértenie a liberális jogvédőknek, hogy a tolerancia nem egyenlő a szabályok és törvények áthágásának elnézésével, a bűnözői magatartás elutasítása pedig még nem idegengyűlölet. 2010-ben egyébkén maga az akkori kormányfő Nicolas Sarkozy vont párhuzamot a bevándorlás és a bűnözés között, a cigányokat pedig bajkeverőknek nevezte. A francia lakosság is egyre nagyobb ellenszenvvel nézi a cigány betelepülőket, az országban így is általános probléma a bevándorlás és a bevándorlók kezelhetetlensége.

“Van egy előrejelzésem önöknek: úgy tűnik, hogy gondjaik vannak néhány száz romával, akiknek jelenléte szúrós és mondjuk úgy, szagos” – jelentette ki múlt csütörtökön Jean-Marie Le Pen, a francia Nemzeti Front tiszteletbeli elnöke. Az idős radikális politikus szerint ez csak a jéghegy csúcsa és úgy véli, a 2014-es év folyamán legalább 50 ezer cigány fog érkezni Nizzába, január 1-jétől, abból a 12 millió cigányból, akik Romániában, Bulgáriában és Magyarországon lehetőséget kapnak arra, hogy bármelyik uniós országban letelepedjenek.

ok

Franciaországban ugyan törvény kötelezi az 5 ezer főnél nagyobb településeket, hogy a mintegy 400 ezer fős, többnyire lakókocsikban tanyázó, vándorló francia nyelven beszélő cigányok számára jelöljenek ki a városok határában vízzel ellátott területet, de a déli megyékben nincsenek ilyen befogadó helyek. Így a cigányok önkényesen telepednek le és ez sok esetben feszültségekhez vezet a környező településeken, mivel romlanak a bűnözői statisztikák és a cigányok a környezetük rendben tartására sem figyelnek. Rontja a helyzetet, hogy a franciáknak nemcsak saját cigányaikkal kell megküzdeniük, de mintegy 12-15 ezer, Romániából és Bulgáriából érkezett cigány tartózkodik az országban, akiknek illegális telepeit a rendőrség folyamatosan igyekszik felszámolni.

Bár az uniós tagállamok számára vonzó, hogy állampolgáraik teljesen szabadon mozoghatnak az EU területén, a vándorló cigányok esetében ez inkább hátrányaira válik az európai országoknak. Hiába kezdődtek 2010 nyarán szisztematikus kiutasítások Franciaországban, mindig ugyanazok a cigányok mennek „haza” és néhány hónap után ugyanazok is térnek vissza. Olaszországban már 2008 óta nyilvántartásba veszik a hatóságok az illegális cigány táborok lakóit: nemcsak ujjlenyomatot vesznek tőlük, de feltüntetik adatalapjaikon etnikai hovatartozásukat és vallásukat is. Legtöbbjük Róma, Milánó és Nápoly környékén tanyázik. Olaszország, Franciaországhoz hasonlóan szabadulna a cigányoktól, de a bevándorlás folyamatos. Számos más európai országban is gondot okoznak a cigány “közösségek”, amelyek képtelenek a társadalomba való beilleszkedésre és gyakran erőszakos, bűnözői hajlamukról tesznek tanúbizonyságot. A jogvédők – a hatékony megoldások helyett – a problémákat igyekeznek a rasszizmusra fogni, pedig valójában nem a bőrszín, vagy a faji hovatartozás dominál a cigányság esetében, hanem a többségi társadalom együttélési elvárásainak teljes figyelmen kívül hagyása, amely inkább szociális kérdés. Bár Magyarországot – a milliárdokba kerülő integrációs kezdeményezések ellenére is – sok kritika éri a cigányság helyzetével kapcsolatban, nincs olyan ország, amely képes lett volna megbirkózni a cigány felzárkóztatás kihívásaival. Az úgynevezett nagy nyugati demokráciák, multikulturális társadalmak is megbuktak és tehetetlenek.

 

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/uj_honfoglalok_lakokocsis_hordakban_jarjak_a_ciganyok_europat