Random generátorral írják a milliós cigány pályázatokat?

Szinte szó szerint ugyanazt a leírást adta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy tavaly őszi és egy idei nyári „roma kultúrát” támogató pályázathoz.

képSzinte szó szerint ugyanazt a leírást adta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy tavaly őszi és egy idei nyári „roma kultúrát” támogató pályázathoz. Az embernek lassan az az érzése, hogy a cigány felzárkóztatásba ölt milliárdokat nem is humán alkalmazottak, hanem erre a célra kikísérletezett kiborg robotok, jobb esetben számítógépek végzik.

Az újabb programot az Örökmozgó Filmmúzeumban, a IV. Budapesti Cigány Filmfesztivál díjátadó ünnepség keretében jelentette be Langerné Victor Katalin, a tárca társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára. A kormánytisztviselő az MTI beszámolója szerint elmondta: szeretnék, hogy több hasonló rendezvény jöhessen létre, és ezek által az országban mindenki megismerhesse a roma kultúrát.

A „roma kulturális események megvalósításának, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására” kiírt mostani pályázat célja, hogy a kultúrán keresztül „a köznapi ember számára is érthető és élvezhető különböző művészeti ágak segítségével erősíteni a másság, az egyediség, jelen esetben a nemzetiséghez tartozás elfogadását és megértését, a különböző kultúrából származó emberek elfogadását. Emellett lehetőséget nyújt a romák számára kulturális örökségük megismerésére, a fiatal nemzedékeknek történő továbbadására.”

Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó ünnepi köszöntőjében kifejtette: a kormányzat örömére szolgál, hogy felnövekvőben van Magyarországon is egy olyan cigány filmművészet, amely sajátos, autentikus szemléletmódot ad hozzá a nemzeti filmművészethez. Szerinte az elmúlt évszázadokban a cigányzene a magyar zenekultúra részéve vált és reményét fejezte ki, hogy a filmművészet területén is hasonló előtt állunk.

A pályázatok beküldési határideje 2013. július 18. A rendelkezésre álló keretösszeg 50 millió forint.

Ismerősen csengő sorok

A pályázat „segíti a roma kultúra megőrzését támogató kulturális fórumok létrehozását, lehetővé téve ezzel a cigány közösség kultúrájának, hagyományainak, anyanyelvének ápolását és fennmaradását” – ezt még egy tavaly ősszel kiírt, 25,9 millió forint keretösszegű pályázat kapcsán olvashattuk szintén az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának jóboltából.

A közlemény akkor úgy fogalmazott: „A roma kultúra értékeinek bemutatása hozzájárulhat az előítéletek csökkentéséhez, és erősítheti a különböző kultúrából származó emberek kölcsönös elfogadását. Emellett a pályázat azt a célt is támogatja, hogy a romák is mélyebb ismeretet szerezzenek kulturális örökségükről, valamint hogy ezeket az értékeket saját közösségeik fiatal nemzedékeinek is továbbadják”.

Portálunk a nap folyamán írásban kereste meg a pályázat kezelőjét, hogy megtudjuk, a hasonlóság csupán a véletlen műve-e, illetve hogy hasonló célokra éves szinten mennyit költ a minisztérium. Választ egyelőre nem kaptunk.

Bencsik János

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/random_generatorral_irjak_a_millios_cigany_palyazatokat