Teljes kártalanítást kapnak a kirabolt trafikosok

Amíg egy kisbolt korábban csupán tíz-húsz százalékos kártérítésre számíthatott, a júliusban nyíló dohányboltoknak már teljes kártalanítást ígérnek.

Nemhogy a veszteségtől, de még a betöréses rablásoktól sem kell félniük az újdonsült trafikosoknak: amíg egy kisbolt korábban csupán tíz-húsz százalékos kártérítésre számíthatott, a júliusban nyíló dohányboltoknak már teljes kártalanítást ígérnek. A kormánypárt most már minden szempontból bebiztosította, hogy nyerő üzlet legyen dohányboltot nyitni.

Két és félszeresére emelt haszonkulcs, kibővített termékkör, állami támogatás a bérköltségek fedezésére, kedvezményes hitel és önkormányzati bérlet jutott eddig a trafiknyerteseknek.

A legújabb kedvezmény is megérkezett: teljes kártérítést is biztosítanak a trafikosoknak, ha betörnének a boltjukba. A Népszava úgy írja, a Wáberer Hungária Biztosító és a CIG Pannónia Életbiztosító kínálatában is találunk ilyen ajánlatot, amely egészen újszerű a kisboltok biztosításának gyakorlatában. Az utóbbi cég mások mellett arról nevezetes, hogy – mint a hvg.hu megírta – egyik tulajdonosa, Missura Gábor, a Palus Trafik Dohánykereskedelmi Bt. résztulajdonosaként szállt be a trafiküzletbe. A CIG felügyelőbizottsági elnöke pedig nem más, mint a volt jegybankelnök, Járai Zsigmond.

A lapnak egy biztosítási szakember elmondta, hogy korábban ún. hányadrész-biztosítást kötöttek a trafikosokkal, ami alig tíz-húsz százalékos pénzt jelentett a biztosítótól. A teljes biztosítás nagyon sokat jelent a boltosoknak. 

Az OTP is külön hitelkonstrukcióval készült. A hitel igénylésénél, amely koncessziónként elérheti az ötmillió forintot, a bank sem a lezárt éves gazdálkodási adatokra, sem a számlaforgalomra nem kíváncsi, lévén “kezdő vállalkozásokról” van szó. Emellett kedvezményes számlavezetéssel is támogatják a dohányboltok elindulását: a számlanyitást követően hat hónapig nem számítanak fel számlavezetési díjat. És ha mindez még nem lenne elég, az OTP abban sem hagyja magára a dohányboltosokat, hogy megtalálják a megfelelő üzlethelyiséget – ebben az OTP IngatlanPont, a bankcsoport ingatlanközvetítő hálózata nyújt segítséget.

De ez mind nem elég: múlt héten derült ki, hogy munkahelyteremtés címszó alatt nem kevesebb mint 24 milliót fizet ki a gazdasági tárca hat cégnek, amely összesen 25 trafik üzemeltetésének jogát nyerte el Heves és Fejér megyében. A vissza nem térítendő milliókat bérköltségeik kifizetésére fordíthatják a cégek, azaz lényegében ingyen foglakoztathatják alkalmazottaikat azokban az üzletekben, amelyek biztos jövedelmezőségét többszöri törvénymódosítással biztosította a kormány.

Emlékezetes, legutóbb május 21-én írták át a trafiktörvényt, négyről tíz százalékra emelve a trafikok garantált hasznát. A dohányboltosok zsebében maradó árrés megemelését korábban az Országos Kereskedelmi Szövetség is támogatta, ám a termékkör kibővítése nélkül. A szövetség úgy érvelt: a kettő együtt aránytalan előnyt jelentene a trafikosoknak az alkoholok, üdítők, újságok piacán.

Ennek ellenére a termékkör kibővítését is megszavazta a parlament, így bár tavaly szeptemberben még csak dohányárusításról volt szó, a szűk két hét múlva nyíló üzletekben már csak csokoládé nem lesz azon termékek közül, amelyeket egy hagyományos trafikban lehet kapni. 

Népszava nyomán – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/teljes_kartalanitast_kapnak_a_kirabolt_trafikosok