Mehetnek: kivonulna két gázszolgálató

A Magyar Nemzet úgy tudja, két gázszolgáltató: a GDF Suez és a Tigáz szabadulna az egyetemes szolgáltatói szereptől.

Két külföldi tulajdonú energiaszolgáltató kezdeményezett tárgyalásokat annak érdekében, hogy eladja a lakossági ellátást végző üzletrészét az államnak – jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter tegnap.

GázBár a tárcavezető nem említett cégneveket, a Magyar Nemzet úgy tudja, két gázszolgáltató: a GDF Suez és a Tigáz szabadulna az egyetemes szolgáltatói szereptől. A nemzeti fejlesztési miniszter megerősítette: ősztől további tíz százalékkal válik olcsóbbá az áram, a gáz és a távhő a háztartások számára.

A tárcavezető szerint biztos, hogy ősszel ismét tíz százalékkal csökkennek a lakossági gáz-, áram- és távhőtarifák. – Hosszú távú együttműködést szeretnénk a külföldi tulajdonú energiaszolgáltatókkal. Ehhez azonban e cégek tulajdonosainak el kell dönteniük, hogy részt vállalnak-e az ország gazdasági stabilitásának helyreállításában, a rezsicsökkentés mellett is hajlandók-e velünk jönni ezen az úton – fogalmazott a nemzeti fejlesztési miniszter a tárca elmúlt három évének működését bemutató tegnapi sajtótájékoztatón. Németh Lászlóné hozzátette, már két lakossági energiaszolgáltató jelezte: nem kérnek a további energiaár-csökkentésből, ezért eladnák az államnak a veszteséges, vagyis a háztartásokat ellátó üzletágukat – olvasható a napilapban.
Bár Németh Lászlóné nem nevesítette a cégeket, a Magyar Nemzet piaci forrásokból úgy tudja, két gáztársaság: a francia hátterű GDF Suez és az olasz tulajdonú Tigáz szabadulna az egyetemes szolgáltatói feladatoktól. A miniszter elmondta, a tárgyalást kezdeményező két szereplő közül az egyik felajánlotta, hogy a befolyó eladási árból további energetikai beruházásokat valósítana meg Magyarországon.

Németh Lászlóné emellett megerősítette, amit korábban a Magyar Nemzetnek adott interjúban elsőként jelentett be: ősztől biztosan újabb tíz százalékkal csökken majd a gáz, az áram és a távhő ára a háztartások számára. Megjegyezte, a rezsicsökkentés ezentúl várható lépéseihez további döntésekre van még szükség.

A csökkentés mértéke szerinte attól is függ majd, hogy Magyarország milyen pozíciót tud felvenni a nemzetközi energiapiacon. Így például attól, milyen kedvezményt tud kialkudni a kormány az orosz hosszú távú gázszállítási szerződés újratárgyalásakor – írja a lap.

Magyar Nemzet nyomán – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/mehetnek_kivonulna_ket_gazszolgalato