Percről percre a Parlamentből – szakértői elemzéssel!

Túl sok volt az elmúltnyolcévezés és a kormányzati önfényezés, így a mai ülést fiktív szakértőkkel közvetítjük.

16:38 Zárásként rezsicsökkentés

Zakó László (Jobbik): Július 1-től 10 százalékkal csökken a szemétszállítási díj, de közben a szolgáltatók trükköznek: van olyan szolgáltató, amely kiszállásonként más árakat szab meg. A hetente történő szemétszállítás is kérdéses. A szolgáltatók nagy mértékben emelik a díjaikat.

Fónagy János: a kormány döntött arról, hogy a rezsicsökkentésnek a szemétszállítás területén is érvényesülnie kell. A hulladékgazdálkodási törvény hatályba lépése előtt több szolgáltató indokolatlan emelést hajtott végre.

Közvetítésünk véget ért. Szakértőinknek köszönjük az elemzéseket, Önöknek pedig a figyelmet.

Humbák Ferenc: Szívesen.

16:38 A szociális boltok kudarcáról

Pál Tibor (MSZP): a kormány hallgat a  szociális boltok kudarcáról. Egy veszprémi boltba például Szeged környékéről kellett krumplit beszállítani. Elhibázott koncepció miatt nem vonzóak ezek a boltok. Emelték az élelmiszerek áfáját, hagyták tönkremenni a családi vállalkozásokat, amelyek súlyos milliókat fektettek bele a bolthálózatba. Egyre több család volna rászorulva az olcsóbb alapvető élelmiszerre. Mikor veszik már észre, hogy az élelmiszerek árának csökkentéséhez az ÁFA csökkentése az egyetlen út? - kérdezi.

Budai Gyula szerint álságos a kérdés. Pál Tibor nem tudja, hogy Budai kezdte el szervezni a szociális bolthálózatot. Némi visszamutogatás.

Kádár Jolán: ez már megint balga beszéd, a szocialista boltok nem mentek tönkre, a sarkon is van egy remek közért, a Tiboréké, '89 óta MSZP-sek.

16:29 Bevándorlóktól retteg Balassagyarmat

Farkas Gergely (Jobbik): Balassagyarmaton az egykori laktanyában a bevándorlók szállást, ételt és zsebpénzt kapnak. A rendőrség tehetetlen velük szemben, ezt a bevándorlók ki is használják. A házszabály nem jelent visszatartó erőt, hiszen sok bűncselekmény nappal történik.

Kontrát Károly: mindenkivel betartatják a törvényt. A hatóságok szigorították az intézmény házirendjét. A napirendet a közösségi szállás fenntartója határozza meg. A Belügyminisztérium változtatni szeretne az idevonatkozó házszabályon.

16:24 Semmi

Nemény András (MSZP): Hamis az a mondat, hogy az ország jól teljesít, az Orbán-kormány folyamatosan csődöt mond. Az elmúlt három évben a kormány számos káros intézkedést hozott, mellyel egyre rosszabb helyzetbe hozzák a dolgozókat. Kérdés ezek az emberek milyen munka ünnepét ünnepelnek majd?

Cséfalvay Zoltán sikereket sorol: 2002 és 2010 között 100 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, 2010 nyara óta folyamatosan nő az állások száma. Az új Munka törvénykönyve rugalmas foglalkoztatást tesz lehetővé.

Humbák Ferenc: én már nemigen figyelek, de a Szanyi úr se nem beszél, se nem nincs itt, pedig ő hozná a következő kört.

16:24 A Microsoft felvásárolja Magyarországot?

Németh Zsolt (Jobbik): a kormány tervei szerint  hazai vállalkozások is lehetnének fővállalkozók. Ez pozitív eredmény lett volna. Mára tisztán látszik, hogy ez csak propaganda volt, hiszen a kormány stratégiai megállapodást kötött a Microsfottal. Miért egy amerikai óriáscéggel kötöttek megállapodást? Miért nem a hazai szakembereket támogatják?

Fónagy: a kormány határozottan képviseli a hazai munkaerőt. Elvárja, hogy ezek a társaságok nagyobb mértékben vegyenek részt a teherviselésben. A szoftvergazdálkodás eredményeként a kormány több tízmilliárdot takarított meg - hangzik a kitérő válasz.

Humbák Ferenc: igaza van a Németh úrnak, engem tegnap hazafelé senki sem támogatott.

16:15 Kvóták

Szabó Imre (MSZP): 165 millió egységnyi kvótánk volt 2008-ban, ennek 10 százalékát 2009-ben értékesítették. Az átvett kvótából semmit nem értékesített a kormány. 32-33 milliárd veszteséget hoztak össze az elmúlt években. Ezek a bevételek elegendőek lettek volna a debreceni panelek szigetelésére.

Fónagy János: a lakóépületek energiahatékonységi korszerűsítésére több mint 18 milliárd forintot ítéltek meg. 2008 óta a nemzetközi kvótapiac számunkra kedvezőtlenül alakul. A kormány folyamatosan keresi a lehetőséget a kvóta értékesítésére. 

Kádár Jolán: semmi baj nincsen a szigeteléssel, a Szabó úr nem értem, miért reklamál. Debrecenben '63 óta nem voltam, de mikor Kádár Jánosék fölépítették ezeket a házakat, nagyon jól sikerültek, engem még sose rázott meg az áram.

16:10 Szabadon hazasétáltak a gyilkosok

Mirkóczki Ádám elmondja: az, hogy most sorozatgyilkosokat engedtek ki úgy, hogy négy év alatt nem született ítélet, felháborító. Védtelen öregeket kínoztak meg és raboltak ki. Volt olyan idős bácsi, akinek kezét-lábát összekötötték, zacskót tömtek a szájába. Egy idős nénire rátették az ágyat és a százkilós cigánygyilkos ráugrott. Ezeket az embereket engedték ki. Kié a  felelősség?

Rétvári Bence: mindenkit megdöbbentenek ezek a gyilkosságok. Amíg nincs meg a jogerős ítélet, a szabadság elvonható. A jogszabályi részt a kormány igyekezett megteremteni. Pénzt is kaptak a bíróságok, az ügyáthelyezés is azt a célt szolgálja, hogy mihamarabb ítéletek születhessenek.

Mirkóczki válaszában kiemelte, a közvélemény is úgy gondolja, hogy a gyilkosok kisétáltak a fogságból. Három éve vannak kormányon, hozzányúltak az igazságszolgáltatáshoz, mégis hazakerülhetnek sorozatgyilkosok ítélet nélkül. Mit szóljanak a hozzátartozók? Ez így tarthatatlan. A képviselő konkrét választ vár: ebben az adott esetben mit kívánnak tenni?

Rétvári Bence szerint nemcsak a közvélemény van felháborodva, hanem mi mindannyian. Ebben a szakaszban már nincs lehetősége a kormánynak beleavatkozni egy adott ügybe. Az érdemi válasz ismét elmarad, kapunk viszont némi önfényezést, hogy mi mindent tett a kormány eddig.

16:00 A jót is lássák!

Ipkovich György (MSZP): Vas-megyében is lezajlott a trafikpályázat tragikus eredményekkel. Több településen nem nyertek helyi pályázók. Helyi fideszes összeköttetésre volt szükség a sikeres pályázati eredményekhez.

Fónagy János: várjuk meg a pályázati folyamat lezárását! - javasolja. A pályázat ostorozása mellet vegyék figyelembe az általános célokat. Ne csak a rosszat, a jót is lássák.

Kádár Jolán: kicsit elszundítottam, mert meghozták a menzáról a sárgaborsó főzeléket és megettem az egészet. Látom, még mindig a cigarettáról beszélgetnek. Ezért kellene ide a Bajnai úr, neki eszébe nem jutna pöfékelni, mint ezeknek a fideszes trafiknak.

15:52 Dancsó: offshore-ügy

Dancsó József: milyen lépéseket lehet tenni a külföldre kivitt pénzek megelőzésére? Az adóamnesztia-program célja ezen összegek hazahozatala volt a cél. Mennyire mondható sikeresnek a program?  - hangzik a cseppet sem átlátszó kérdés.

Cséfalvay: az európai gazdaság öt éve bajban van. Sokan próbálják elkerülni az adózást, adóparadicsomokba kihelyezett vagyonok kérdése egyre élesebben jelentkezik Európában. Az adóhivatalok kicserélik egymással az információkat.

15:47 Vasút miatt dicséri magát a kormány

Tarnai Richárd (KDNP): az MSZP kormányzása alatt számos fontos vasútvonalat szüntettek meg. A Fidesz – KDNP kormányzás első intézkedése volt ezeken a vonalakon a személyszállítás helyreállítása.

Fónagy János: 37 bezárt szakaszból 11-et újranyitottak. Számos fejlesztés van folyamatban.

Humbák Ferenc: nálunk bezárták a vonatot, de amíg a Resti nyitva marad, addig nem nagyon érdekel. A múltkor a Pádárék a síneket is felszedték, úgyhogy most már a kerékpárommal se szoktam rajta átesni hazafelé menet.

15:40 Szilágyi György: sajátos viszonyok a pályázati rendszerben?

Nagy közfelháborodást váltott ki trafik-ügyben, hogy a Fidesz saját csókosai között osztotta szét azokat. Van olyan, ahol 9 körzetben 19 üzlet jogát tartja kézben egyetlen család. Szó sincs versenyszerű felosztásról. Bizonyos körzetekben a helyi fideszes vezetők határozhatták meg, kik legyenek a nyertesek. Nem kellene vizsgálatot elrendelni? - kérdezi Szilágyi György.

Fónagy szerint nem. Nem érzi úgy, és a jobbikos véleményt nem osztja. Nyilvános koncessziót írtak ki, az első fordulót sikeresnek lehet nevezni, az elbírálás megtörtént. Újabb koncessziós pályázatot írtak ki.

Szilágyi érti, hogy Fónagy nem akar vizsgálatot. Ennyire ostobának néznek minden állampolgárt? A Jobbik szakértői csoportja országszerte vizsgálat alá veti a pályázatok nyerteseit. Kérik a lakosokat, hogy a  dohany@jobbik.hu címre küldjék, ha visszaélésről van tudomásuk ez ügyben. Ha a kormánynak nincs takargatnivalója, támogassák a vizsgálóbizottság felállítását.

Fónagy reméli, sikeresen visszaszorítják a dohányzást a fiatalok körében. Majd a szokásos lemez: mindenki, aki úgy véli, hogy bármilyen jogsértés történt, tegye meg a megfelelő lépéseket.

15:32 Rektorválasztás

Hiller István (MSZP): Az egyetemi jog szabadságjog, az egyetemek saját maguk választhatják meg vezetőiket, rektoraikat. Kormányok jöttek-mentek, de ezt mindenki betartotta. Most azonban több vidéki felsőoktatási intézményben olyan személyt neveztek ki, akik kevesebb szavazatot kaptak a rektorválasztáson.

Klinghammer István elmondja:  2005-ben változott meg a rektorválasztás rendje. Ez autonómia jegyében zajlott. Sok egyetemnek gondja van a PPP törlesztő részletekkel. 2011-ben megszavazták azt a törvényt, hogy az egyetem szenátusa nem választ, csak véleményt mond.

Kádár Jolán: a Hiller Pista mindig jól megmondja ezeknek a hólyagoknak, azt az egyet sajnálom, hogy mindig úgy beszél, mint én, mikor egyszer nem rögzítettem rendesen a műfogsoromat. Azóta már csak akkor teszem be, ha kotyvasztok magamnak valami ebédet vagy telefonálok a Klubrádióba.

15:24 Újra van melegvíz Kazincbarcikán

Demeter Zoltán (Fidesz) kérdez: a kazincbarcikai melegvízkorlátozás okairól ellentmondásos hírek kerültek napvilágra. Valóban a kötelezően alkalmazandó rezsicsökkentés miatt korlátozzák Kazincbarcikán a melegvízszolgáltatást? Fontos az igazság megismerése. Arcátlan dolog a 8200 családot érintő melegvíz-korlátozás.

Fónagy: többszázmilliós adósság egy részét a távhőkompenzációból tudták finanszírozni, majd arrogáns városvezetői lépés következett. Az energiahivatal és a kormány gyors közbelépésének hála sikerült megoldnia  problémát.

Kádár Jolán: mit nem hallok! Ha az Orbán hozzám jönne kikötni a melegvizet, olyan vágnék a kezére a partvisnyéllel, hogy attól koldul. Szerencsére ilyen nem fordulhat elő, mert az unokám az önkormányzatnál dolgozik és kifizetik a számláimat, a drága Horn Gyula óta van ez így. Azóta nem volt ilyen rendes ember az ország élén, kivéve a Gyurcsány urat.

15:19 Indítványozza-e az ügyészség a bíróságnál Ronald Laude tanúként történõ meghallgatását a Sukoró-ügyben?

Balczó Zoltán (Jobbik): A velencei tó mellé tervezett kszinóberuházás ügye büntetőjogilag még nem lezárt és a politikai hátterét sem sikerült felderíteni. A politikai vetület annak vizsgáltatát igényelné, hogy a különböző beruházások mennyire valósítják meg Simon Peresz kijelentését. Az izraeli befektetőket Joav Blum képviselte, aki Ronald Laudert jelölte meg. Ronald Lauder a héten a Zsidó Világkongresszus miatt Budapestre érkezik.

Indítványozza-e az ügyészség a bíróságnál Ronald Lauder tanúként történő meghallgatását a Sukoró-ügyben?

Varga Zs. András (legfőbb ügyészhelyettes): az ügyészség az USA-hoz fordult segítségért, Ronald Laudert ott kihallgatták, ezt követően az ügyészség vádat emelt, ebben Ronald Lauder nem szerepelt. Indítványozták, hogy a kihallgatás jegyzőkönyvét tegyék a tárgyalás iratanyagává.

Balczó Zoltán: Lauder koronatanú az ügyben, ezért szükség lenne a jelenlétére a feltáráshoz, nélküle nem lehet az ügyet lezárni.

Zombori János: ahogy a Kálmán mondta, át lettünk verve. A Sanyival meg a Gyurival anno beszéltük is, mikor kijöttek a Sport1 stúdiójából, hogy milyen jó lenne itt kaszinózni, de ezek a befektetők ugyanúgy nem építették fel, mint az új stadiont a Fáy utcában. Pedig ráférne, a Mezőkövesd elleni derbin 300-an is voltunk, el is kezdett repedezni a beton.

15:18 Ki fog felkelni hajnalban?

Gőgös Zoltán (MSZP): A magyar mezőgazdaság kapacitásának a felét megszünteti a kormány. Mennyire gondolták át a döntést? Megszüntetik a Lázár által birtokolt földrészletet vagy csak a  másikat, melyben nincs érdekeltsége? - kérdezi Orbánt.

Orbán köszönte a kérdést. Mást gondol a vidékről, mint Gőgös. A Horthy-korszak birtokpolitikájára hajaz leginkább a vidékpolitikájuk, a Fideszé pedig az ellenzéki kisgazda-politikára. A nagybirtokok aránya 20 százalék kell, hogy legyen,  a kis- és középbirtokoké 80%, a régi kisgazda program szerint.

Gőgös szerint az a baj, hogy a kormány ezek szerint komolyan gondolja, hogy megszünteti az állattenyésztést. Lesz olyan fiatal nemzedék, aki fel akar kelni hajnali ötkor, hogy ellássa az állatokat? - kérdez vissza Gőgös.

Orbán szerint Gőgös felvetése fontos és korrekt is. Lesz olyan fiatal nemzedék, aki fel akar majd kelni hajnali ötkor. Orbán arra kéri Gőgöst, hogy szurkoljon a kormánynak.

Kádár Jolán: Drágáim, én évtizedek óta hajnalban kelek, mert a Tarlós miatt a villamos itt zakatol el az ablak alatt, ezért olyan a hangzavar, mint egy zsibvásáron. Ha felszállok rá, akkor bezzeg nem adja át a helyet senki. A Gőgös úrnak is ezzel kéne foglalkozni, nem a gazdákkal, akik nem kelnek föl semmilyen csörömpölésre.

15:02 Kivándorolnak a fiatalok, a kormány a szavakon lovagol

Z. Kárpát Dániel(Jobbik): az elmúlt években több mint félmillióan vándoroltak ki hazánkból, több tízmillió forintnyi adót vittek el az országból. Ez havi 30 milliárd forintot tenne ki. Ezek az emberek szakmájuk színe-javát képviselik. Nemcsak orvosokból és ápolókból van hiány, de a fizikai munkát végző szakemberekből is. Ezen kormányzati cikluson belül másfélszeresére nőtt a kivándorlók aránya. A jövő felélése zajlik - mondja el.

Cséfalvay Zoltán megkéri a Jobbik képviselőjét: ne tömegezze le azokat, akik kivándorolnak az országból. A Tárki legfrissebb felmérése szerint csökkent a kivándorlók aránya. Tudásukat majd itthon tudják kamatoztatni. Természetes folyamatról van szó.

Zombori János: '78-ban kimentünk mi is a Vasas fakóval az osztrákokhoz, sikeres túra volt. 3-0-ra kikaptunk, de a Kálmánék hazahoztak egy hűtőszekrényt, mi meg egy grillsütőt és egy csizmát. A csizmát sajnos oda kellett adni a vámosoknak, a többi viszont megmaradt, ha jól tudom, a Kálmiék azóta is abban hűtik a Kőbányait a régi öltöző mögötti sufniban.

14:53 Nyugdíj vs elmúltnyolcév

Tukacs István (MSZP): a kormány kétszer is lóvá tette a magánnyugdíjrendszerbe tartozókat. Először, amikor azt mondták, hogy választhatnak arról, hogy hova szeretnének tartozni, másodszor pedig akkor, amikor megígérték nekik, hogy jóváírják a megtakarításaikat.

Soltész Miklósnak mindig jólesik, ha a szocialisták a nyugdíjakról beszélnek, mert ez alkalmat ad arra, hogy „elmúltnyolcévezzen”. A szocialisták bevezettek egy olyan rendszert, amely sehol nincs a világon, a pénzt pedig külföldre szivattyúzták.

Az MSZP frakcióját úgy nyomja el Soltész Miklós államtitkár válasza után a fideszes taps, mint láncdohányos a csikket. A mai nap szlogenje mindenképp a „maffia-baloldal”, Tukacs Istvánnak pedig remeg a keze az idegességtől, kár volt papírhengerrel integetnie.

Kádár Jolán: a Tukacs úr egy úriember, szegény férjem, az István még ismerte is régről. 4 éve özvegy vagyok, de nekem már nem járhatott ilyen magány-nyugdíj, hála az Orbán sleppjének.

14:54 Önfényezés

Móring József Attila (KDNP) kijelentette: felelőtlen politikát folytatott a Gyurcsány-Bajnai kormány, ezért mai napig rettegnek a devizahiteles családok az utcárakerüléstől. A kormány persze programokat dolgozott ki a megmentésükre: az eszközkezelő, az árfolyamrögzítés. Sajnos még mindig vannak családok, akik a  kormány egyik programjában sem tudtak részt venni, rajtuk hogyan akarnak segíteni? - kérdezi kíváncsian és lelkesen.

Cséfalvay megerősíti, az egyik legsúlyosabb örökség a devizahitelesek problémája. Felemlíti az árfolyamrögzítés eredményeit, az árfolyamgátat, a Nemzeti Eszközkezelőt. Többen csatlakozhatnak a programokhoz, mivel bővítették a Nemzeti Eszközkezelő programjában a  jogosultsági kört.

Móring elfogadja a választ.

Humbák Ferenc: lehúztam az előző két házmestert, de ezek még mindig részegebbek, mint én. A hitelekről meg az jut eszembe, hogy az Ica két évig nem adott nekem bort hitelbe, de mikor kipörgettem a három szilvát, megadtam a tartozásom. Azóta persze már a játékgépeket is megszüntették ezek.

14:36 Budai nem hallana a Parlamentben a földmutyiról

Magyar Zoltán (Jobbik): a Fidesznek Kajászó, Lepsény, Segesd, Nagyatád, Csorna, Csákvár, a borsodi Mezőség és még számtalan településen nyilvánvalóvá vált állami földbérleti mutyik után a Somogy megyei Bábonymegyeren is fontosabb volt a narancsos-haverok földdel való kiszolgálása ahelyett, hogy a helyben élő családi gazdálkodók megmaradását segítse? Bő egy hónappal ezelőtt Bábonymegyer határában összegyűltek a gazdák, mert még 8 hektár föld sem maradt a helyi családoknál. A Fidesz a haverok kifizetőhelyekévé züllesztette a magyar földet. A Jobbik szerint a gazdatanács teljesen jogosan vette kényszerművelés alá a földet.

Budai Gyula szokásos mantrájával vág vissza: amennyiben Magyar Zoltánnak bizonyítékai vannak azzal kapcsolatban, hogy visszaélések történtek, forduljon a megfelelő hatóságokhoz. Amit Magyar Zoltán csinál, az nem más, mint politikai hisztériakeltés - véli.

Zombori János: én ehhez nem értek, de ismertem egy balbunkót, aki felszántotta a pályát. Egyszer annyira elfáradt, hogy nem jött el a meccs utáni csapatos fröccsözésre, ki is hagyta a Kálmán a következő meccsen a kezdőből, becsületére legyen mondva, így is megvertük a Pécsi Munkást.

14:32 Felháborodott a cinizmuson Józsa

Józsa István (MSZP) kérdése a kormányhoz: mikor hajlandók végre szembenézni a valósággal? Magyarországon két éve folyamatosan zuhan a gazdaság, rengeteg új adónem, egyre nagyobb az adóterhelés a maffiakormányzás eredményeként (hörög a kormányoldal). Az ország 80 százaléka rosszabbul él, mióta a Fidesz kormányon van - állapítja meg. Majd megkérdezi: hol a pénz? Mit tesznek az elszegényedés ellen? Ne hátramutogassanak, hanem adjanak választ! - önérzeteskedik.

Cséfalvay arra kéri Józsát, hogy vegye figyelembe a tényeket. A rezsicsökkentésre való tekintettel nem beszélhetünk arról, hogy nőnek a lakosság terhei. Az ország képes a növekedésre. Margaret Thatchert idézi végezetül.

Józsa felháborítónak nevezi a kormány cinizmusát. 600 ezer lakásban nem tudtak fűteni, így előállt a kormány a rezsicsökkentéssel. Nem fogadta el az államtitkári választ.

Kádár Jolán: a Józsa urat se láttam, leszaladtam a Fricihez, csöngetett, hogy megjött a farhát meg az aprólék. Ő mindig jókat szokott mondani, mármint nem a Frici, hanem a Józsa úr.

14:30 Életképek

Zombori József: nem látom, hogy Tippmix vagy lottó, de a hétvégi MTK-t biztos ikszre venném. Nagy a rutinom, '83-ban a Kálmán bejött egy Centrumos szatyorral az öltözőbe, adott egy mocskos szar cédulát, amin rajta volt, hogy 3-3 legyen a meccs vége. Utána egy hétig két párizsival ettük a zsömlét.

14:17 Sikereit sorolja a kormány

Koszorús László (Fidesz) a nap eddigi legunalmasabb embere. Öninterpelláció arról, hogyan lettünk Európa sereghajtóiból Európa éltanulói. 2010 óta csökken az államadósság, közel 100 ezerrel van több munkahely és 3 százalék alatt van a költségvetési hiány. A szocialista kormányok felelőtlen politikájával ellentétben a polgári kormányoknak sikerült a gazdaságot emelkedő pályára állítania.

Cséfalvay Zoltán folytatja a sort, Magyarország visszakerül oda, ahova való, az európai éllovasok csoportjába. Mindössze 10 országnak sikerült 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiányt. Magyarországon csökkenő arányban van az adósság.

Humbák Ferenc: reggel 6-kor kezdtem egy jó körtével, benne is van a nyolcas már a kerékpáromba, de ezek már most részegebbek, mint én. Ki is kérek két házmestert.

14:15 30%-os rezsicsökkentés kéne

Apáti István, a Jobbik képviselője elmondja: örömmel fogadták és támogatták a rezsicsökkentést, ám ennél sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle. Legalább 30 százalékos rezsicsökkentésre volna szükség. Az állami bevételkiesés csökkenthető lett volna. Nem mérnek egyenlő mércével a  fűtőanyag rezsicsökkentése során sem, mivel sokan fával fűtenek. A tűzifa áfatartalmának csökkentése volna szüksége. A Jobbik erre tett is javaslatot, de azt EU-s szabályokra hivatkozva elutasították. Hajlandóak végre egyenlő mércével mérni? - kérdezi.

Cséfalvay szerint a kormány a lakosság érdekeire való tekintettel döntött a 10 százalékos rezsicsökkentésről. A kormány vizsgálja egyéb, további rezsielemek rezsicsökkentésének lehetőségét. Érezhető lépésekre van szükség.

Apáti nem fogadja el a választ. Hivatkozik Fónagyra, aki elismerte, hogy a 30 százalékos csökkentés szükséges, reális és kivitelezhető.

A T. Ház természetesen egyetért az államtitkárral.

Kádár Jolán: ezek az én adómból ne csökkentsenek semmit! Ha csökkenteni kell, majd a Bajnai úr megcsinálja. Hogy mást ne mondjak, az ő kormányzása alatt soha nem halt volna meg a Berényi András se a Barátok Köztben. Közben meg a számláimat már alig tudom befüzetni.

13:58 Trafikbotrány: hagyják a családfakutatást!

Tóth Csaba (MSZP) elmondja: a Parlament 2012. szeptemberében szavazta meg a dohánytörvényt. Múlt héten kiderült mintegy 5400 koncessziót ígértek oda, de több mint 1000 településen senki nem pályázott, így ennyi településen nem lehet dohánytermékekhez jutni. Ez felerősítheti a feketekereskedelmet, de számos család fog tönkremenni. A pályázatokat sok esetben fideszesek és rokonaik nyerték, sok esetben olyanok, akiket nem is ismernek az adott településen. Rengeteg kisvállalkozás zár majd be, több tízezer munkahely szűnik meg.

Fónagy János: Magyarországon évente 35 ezer ember hal meg a dohányzás káros hatásai miatt. A pályázatot a kormány sikeresnek minősíti. A Tóth Csaba által vizionált károk nem következtek be. A kormány igenis segíti a kisvállalkozásokat. A NAV továbbra is eljár a fekete dohánykereskedelem ellen. Megkéri a szocialistákat, hogy ne foglalkozzanak családfakutatással.

Tóth Csaba dohánykoncessziról szóló felszólalása alatt egyébként a fél Fidesz-frakció kivonult rágyújtani - jelenti helyszíni tudósítónk.

Zombori József: Nem egészen ide tartozik, csak eszembe jutott: egyszer rágyújtottam az öltözőben, de a Kálmán a családfámat is említve dorgált meg. A csapat egyébként 0-0-ás döntetlent játszott utána az Ózdi Kohász ellen.

13:53 A közösségi média hálójában az MSZP

13:38 Maffia-baloldal

Kocsis Máté (Fidesz) múltat idéz: 2008-ban tombolt a baloldali kormány, nőnek az emberek terhei, nem mennek jól a dolgok. Példátlan politikai szervezkedés ment a választási sikerekért a baloldalon. A legsúlyosabb politikai botrány ment végbe. A baloldal lepaktált az alvilággal. Ez nem egyeztethető össze a jóízléssel, ilyet rendes, tisztességes ember nem csinál! - hívja fel a figyelmet Kocsis. Ez nem Portik és Laborc ügye, hanem a baloldal és az alvilág ügye. Úgy van! - hangzik a háttérből. Úgy tesz a  baloldal mindeközben, mintha előkelő idegen volna - idézi Ákost Kocsis.

Pintér válaszol Kocsisnak. Két kérdés érkezett hozzá: volt-e előzménye és folytatása az ügynek. Pintér szokatlannak nevezte, ha egy bűnöző és egy politikus találkozik. Ha mégis, annak szabályai vannak. Portik javaslatait nem utasították el. Azt sem tudni, milyen lépéseket tett végül Portik. Jelenleg tehát nincsenek felderítve az előzmények.

Kádár Jolán: ezek a nyikhajok megint az MSZP-n verik el a Portikot, pedig tele vannak bűnözőkkel ők is, lop, csal, hazudik mind.

13:23 Kevesebben fognak dohányozni

Tóbiás József (MSZP) a kormány munkáját kritizálta. Ami itt történik kormányzás címe alatt, az az arcátlan hatalom gátlástalan térnyerése minden téren - mondja. 50 évre adták bérbe az állami földeket saját maguknak. 8 éve kormányoznak, 3 millió ember nyugdíjmegtakarítása, 3000 milliárd forint eltűnt. 65000 hektár földet akarnak bérbeadni a haveroknak, most a dohánybizniszt játszották le maguknak. Ez a kormányzás nem más, mint egy mutyikormányzás.

Rétvári Bence visszavág: amikor az MSZP elkezdte a kormányzást 8400 milliárd volt az államadósság, amikor befejezték 20 ezer milliárd lett az államadósság. Azt tudjuk hova nem lett a pénzt, például a nyugdíjemelésekbe. Ezzel a pénzzel az MSZP-nek kell elszámolni.  Az MSZP-t nagyon bántja a dohánytörvény, de ez átláthatóvá teszi a rendszert, ráadásul kevesebben fognak dohányozni. Ebből a pénzből ők a bankokat segítették, az adókat emelték és azokat büntették, akik dolgoztak. 

Kádár Jolán: a Tóbiás úr nagyon jól beszélt, csak azt sajnálom, hogy nincsen frizurája, meg kár így rikoltozni, ezek ott úgyse figyelnek oda.

Humbák Ferenc: egy jó fröccsöt el nem tudnák képzelni cigaretta nélkül, szerencsére nálunk fideszes az alpolgármester, ha viszek neki pálinkát, biztos vagyok benne, hogy meg tudjuk oldani azt a barna szofit okosba'.

13:15 Jó pedagógusokkal a jó iskolákért

Stágel Bence (KDNP) kérdez alá Hoffmann Rózsának: ma sincs elegendő fizika, kémia és biológiatanár az iskolákban. Nem ritka, hogy egy általános- vagy középiskolai szakoktató több iskolában, néha több településen is tanít. A felvételi adatok szerint megnőtt a pedagógusképzésre jelentkezők aránya. Ebben jelentős szerepet játszottak az oktatásban bevezetett fejlesztések (Klebelsberg-ösztöndíj). Az ösztöndíj akár havi 25 ezret is jelenthet egy hallgatónak. A pedagógusképzésre jelentkezők magyar állami ösztöndíjra is jelentkezhettek. (A szakértői páholyban egy katonazöld inges úr fejét támasztva alszik. Mélymeditáció.)

Hoffmann Rózsa köszöni, hogy rávilágított ezekre a rendkívül fontos kérdésekre. "Pártunk ezért dolgozik" - típusú önvállveregetés. Visszaállítottuk, megcsináltuk, véghezvittük, megalkottuk, győztünk.

Zombori József: Remek iramban kezdtek a felek, nagy taktikai csatára számítok. '74-ben a Komlói Bányászban  volt egy Hoffman nevű fedezet, ő szimpatikusabb volt, amiről ez beszélt, nem sokat értettem. Közben azonban kiszúrtam egy különös húzást a padsorokból, a hazaiak ezzel meglephetik ellenfelüket, de azért idézem Détári Lajost: vannak szabályok, amiket be kéne tartani!

13:03 Csak a Jobbik foglalkozott a hitelesekkel


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) elmondja: múlt hét pénteken a Jobbik egy olyan egyeztetsét hívott össze, melyre meghívta a pártokat, a Bankszövetséget és a civil szervezetek. A Jobbik képviselőin kívül senki nem vette a fáradtságot, hogy szembenézzenek a devizahitel áldozataival. Nem mondják, hogy nem tettek lépéseket, de rendre egy olyan társadalmi réteget választottak ki, akik a legkevésbé károsultak.  Csonka mentőcsomagok jöttek létre. A kormány a bankszövetséggel tárgyalgat a civilek helyett, lényegi mentőcsomagot már nem terveznek. Az Otthonvédelmi Tanács példát mutat, hiszen jóval több szakértelemmel rendelkeznek, mint a kormány szakértői. Múlt héten a politikusokon kívül a teljes civil csoport felvonult és egy petíciót írtak alá. A Jobbik azt kívánja bizonyítani, hogy van valódi népképviselet.

Cséfalvay Zoltán: 300 ezer hiteladós számára nyújtott a kormány segítséget. Nincs olyan, hogy közpénz, adófizetői pénz van. Minden javaslatnál figyelembe kell venni a költségvetés teherbíró képességét.  Felsorolta a kormány tetteit a devizahitelesek ügyében: végtörlesztés, árfolyamrögzítés, ócsai lakópark, Nemzeti Eszközkezelő.

Kádár Jolán: A szélsőséges fölszólalásról lemaradtam, mert a fiatalok zsivajt csaptak a lépcsőházban. A fideszes meg szokás szerint mellébeszélt, de közben megmelegedett a kávé a sparhelten. A Gyurcsány úr véleményével értek egyet.

Az Alfahír mai szakértői:

Kádár Jolán 67 éves, kisnyugdíjasként tengeti mindennapjait. Nem állítja, hogy Kádár János szent ember lett volna, de az biztos, hogy akkoriban még törődtek az emberekkel. Felháborítják az állandó áremelések, szabadidejében szívesen olvas Blikket, kedveli a szappanoperákat is, bár szerinte a tévéből manapság szinte már csak mocsok és szenny árad.

Humbák Ferenc 54 esztendős, asztalosként és pálinkafőzőként tevékenykedik. 15 éve vezet politikai vitakört a kocsmában, ami eredetileg abból alakult ki, hogy a törzsközönség összeveszett a zenegépben lejátszandó számok sorrendjén.

Zombori József 67 éves, korábban a Vasas U12-es csapatának volt másodedzője, ő a sport szemszögéből elemzi majd az eseményeket. Tartsanak velünk!

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.