Börtönbe a kapzsi bankárokkal!

Kapzsiférfi sok pénzzel

A Nagy-Britanniában készülő javaslat szerint börtönbe is zárhatják azokat a bankárokat, akik tevékenységükkel óriási veszteséget okoznak, és ezzel bajba sodorják pénzintézetüket.

A javaslat célja, hogy a Libor manipulációs botrányhoz hasonló esetektől elrettentse a kapzsi bankárokat - írja a Financial Times.

Személyes felelősségvállalásra van szükség

Nagy-Britanniában a bankügyekkel foglalkozó bizottság néhány tagja szorgalmazza a bankárok személyes felelősségre vonására vonatkozó jogszabályok megalkotását. A testület egyik tagja úgy nyilatkozott a Financial Timesnak, hogy a bankok társadalmi támogatottságot élveznek, így amikor bajba kerülnek, segítséget kapnak. Úgy gondolom, hogy emiatt szükség van a személyes felelősségvállalásra a bankoknál - tette hozzá.

A törvénytervezet végső formája május végére készülhet el. A bizottságot George Osborne brit pénzügyminiszter a Libor-botrányt követően állította fel azzal a céllal, hogy a bankárok tevékenységét minden szempontból megvizsgálják. "A bankok bedőléséért felelős személyeket még inkább elszámoltathatóvá, és következetesen büntethetővé kell tenni" - áll a bizottság néhány héttel ezelőtti jelentésben.

Az USA is felelősségre vonást tervez

Az Egyesült Államokban is egy ehhez hasonló törvényen dolgoznak. Itt a vezetők ellen vádat lehet majd emelni a társadalmi biztonság és jólét kockáztatása miatt, ha a munkájuk során hozott döntések ezt indokolják. Az új szabályokat ellenzők szerint a szabályozás hátráltatná a bankárokat a mindennapi munkájuk végzésében, valamint túl konzervatív hitelezési és kereskedési döntések meghozatalára sarkallná őket.

Globális jelenség

A tervezet apropója, hogy egyre több bankbotrány lát napvilágot, kezdve a JP Morgan bankház kereskedési veszteségeivel, melyek tízmilliárd dollárra rúgnak, majd a Libor bankközi kamatláb manipulációjával, illetve több brit bank pénzmosási botrányaival.

A jelenség azért is aggasztó, mert a bankokat – ha nagy a baj – adófizetői pénzből kell kimenteni. Ha tehát egy „csaló bankár” milliárdos kárt okoz, akkor a számlát rendszerint az adófizetők egyenlítik ki.

A pozitív példa: akik nem féltek szembemenni a bankárok érdekeivel

Az izlandiak évekig demonstráltak a felelőtlen döntéshozók, a bankok, a pénzügyi válság előidézői ellen. Az izlandi nép markáns fellépésének hatására végül a kormány lemondott, a bankokat államosították, a válságért felelős politikusokat és bankárokat börtönbüntetésre ítélték.

portfolio.hu – alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.