Terror az iskolákban – ki védi meg a diákokat?

Bilincsben vittek el fiatalokat egy ózdi középiskolából, olyan súlyosan bántalmazták egymást, hogy vér is folyt. Erőszak, agresszió az iskolákban. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere viszont nem ért egyet avval, hogy szegregálják a hátrányos helyzetűeket a többiek nyugalma érdekében. Mi a megoldás?

Szurkálással igazságot

„Én csak fegyháznak hívom ezt a sulit, mert itt a kisebbeket és a gyengébbeket megalázzák az erősebbek, éppen úgy, ahogyan a börtönben szokás” – mondta egy ózdi szakiskola tanulója a Magyar Narancsnak.

Az iskolában évek óta rendszeresek a tanulói verekedések, ahogy lopások is gyakoriak az intézményben, de a sértettek félelmükben nem mernek szólni az ellenük elkövetett bűncselekményről. Decemberben például vér folyt a szakképzőben: két fiú – egy arlói és egy farkaslyuki – vitája késszurkálásig fajult, néhány órával később pedig az iskola folyosóján a farkaslyukiak próbáltak „revansot venni”. A tömegverekedésnek végül a rendőrök vetettek véget.

A Magyar Narancsnak a pedagógusok elárulták: nem telik el olyan hét, hogy ne hívnának rendőrt a durva atrocitások megfékezésére.

Fásult pedagógusok

Egy ózdi tanár a kialakult helyzetről elmondta: saját, pedagógusi helyzetüket már-már reménytelennek élik meg az intézmény oktatói. A tantermekben szinte lehetetlen a tanítás a hangoskodó, telefonáló vagy rádiózó diákok miatt. A tiszteletlen beszólásokat a tanárok inkább elengedik a fülük mellett. Belefásultak. A pedagógus a Magyar Narancsnak azt is elmondta: a szép múltú szakmunkásképzővel a városi önkormányzat már nem is foglalkozik, noha az ominózus események a városházától néhány száz méterre történnek. A Bolyai Szakképző fenntartója ugyanis már egy ideje a Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) volt, a sorozatos központosítások után aztán az Emberi Erőforrások Minisztériumához került.

Az igazság kimondása tilos?

Egy tanár megtörte a csendet. Vígh Szilárd,a  konyári tanár kendőzetlenül beszél a cigánygyerekek oktatásának nehézségeiről. A hivatásos rettegők és gyűlöletkeltők a tőlük megszokott módon megkezdték a fiatal tanár meghurcolását.

„Az egész ügynek az a legborzasztóbb része, hogy a tanár kollégáim szinte egytől egyig egyetértenek velem, mégsem mertek nyilvánosan a védelmemre kelni. Sokan a nyugdíj előtt állnak, és féltik az állásukat, féltik a jövőjüket, félnek attól, hogy egyetlen mondat miatt elveszíthetnek mindent. Demokráciában élünk, de az igazságot akkor sem lehet elmondani, ha a tanárnők sírva szaladnak ki a tantermekből egy-egy óra után” – nyilatkozta a Barikád hetilapnak  Vígh Szilárd politológus, történelem szakos tanár, akit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) azonnali hatállyal elbocsájtott, mert egy érpataki fórumon ki merte mondani az igazságot cigány tanítványairól.

A Jobbik kiállt mellette

„A Jobbik felháborítónak tartja, hogy pellengérre állítják azt a fiatal tanárt, aki ki merte mondani az igazat cigányügyben. Vígh Szilárd ellen vizsgálatot indított a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, mivel szerintük a tanári hivatáshoz méltatlan a fiatalember viselkedése – írta közleményében Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő. „Elítéljük, hogy ez esetben sem a problémát akarják kezelni, hanem azt támadják, aki felhívja rá a figyelmet. A Jobbik kiáll az igazság és a meghurcolt tanár mellett, és jogi segítséget ajánl fel számára, ha bármilyen hátrány érné az igazság kimondása miatt.”

Balog szerint nem szabad elválasztani őket

A kérdés egyre égetőbb. Balog Zoltán miniszter szerint viszont nem különíthetők el a diákokat terrorizáló cigányok csak azért, hogy a többiek nyugodtan tanulhassanak, vagy egyszerűen csak ne legyen veszélyben a testi épségük.

"Amikor tudatosan szegregálnak, szorítanak ki hátrányos helyzetűeket azér', hogy egyébként mások nyugodtan tudjanak tanulni, azt nem támogatjuk!" mondta a miniszter szerdán reggel a Kossuth Rádióban.

Balog kijelentése olaj a tűzre

Döbbenetes és érthetetlen Balog Zoltán miniszter nyilatkozata, amely jól tükrözi a kormány tényleges hozzáállását a problémához - mondta az Alfahírnek Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője. Ugyanakkor borzasztó rossz üzenete is van, amely csak olaj a tűzre. Úgy tűnik, hogy Balogék az erőltetett integráció teljesen eredménytelen, de totálisan káros gyakorlatát továbbra is fenn kívánják tartani az oktatási intézményekben - tette hozzá.
 
Teszik mindezt csak azért, hogy a szélsőliberális véleményformálók elégedettek legyenek, mindenkinek megfeleljenek, csak a tisztességes embereknek és a jogos elvárásoknak ne. Ugyanakkor tétlenül végignézik, azt az egyes intézményekben már mindennapos iskolai terrort, amely tönkreteszi mind a pedagógusok, mind a diákok többségének mindennapjait, fizikailag, lelkileg, erkölcsileg egyaránt. Ezeken a helyeken már rég nem lehet oktatásról, nevelésről beszélni.

A kötelességeknek meg kell előzniük a jogokat!

A jobbikos képviselő portálunknak elmondta, egy Heves megyei oktatási intézmény pedagógusa azt panaszolta neki, hogy a kollégáival már csak idomítani járnak be a munkahelyükre, de még az is problémás, tanításról meg nem is álmodhatnak, pedig minden létező módszert megpróbáltak, de ilyen törvényi és jogszabályi keretek között lehetetlen hatékonyságot elérni. Nyilvánvaló, hogy ez így nem maradhat!

Mirkóczki szerint a Jobbik álláspontja világos ebben a kérdésben: azt teszik, ami a helyes, ahol szükséges a szegregáció, ott szegregálni fognak, ahol viszont eredményes és nem teszi tönkre az oktatás minőségét az integráció, ott továbbra is integrálni kell, igaz, ez utóbbira jó példákat alig-alig találni. A kötelességeknek meg kell előzniük a jogokat és biztosítani kell mind a pedagógusok, mind a becsületes és tanulni vágyó diákok nevelésének, oktatásának megfelelő körülményeit.

 

 alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.