Van itt pénz: 46 milliárd forint osztalékot fizet ki a Mol

Összesen 46 milliárd forint osztalékot kapnak a Mol Nyrt. részvényesei az idén, a tavalyinál egymilliárd forinttal nagyobb összeget jóváhagyta csütörtökön a társaság éves közgyűlése. Az osztalék részvényenként mintegy 460 forint.

MolAz osztalékalap a 2012. évi speciális tételek nélküli nettó eredmény 25 százaléka és annak ellenére magasabb a tavaly kifizetettnél, hogy az eredmény csökkent 2012-ben az előző évhez képest.
  
A társaság tulajdonában lévő saját részvényekre eső osztalékot az osztalékra jogosult részvényesek között osztják szét. A kifizetés idejéről később határoz a Mol igazgatósága.
  
A közgyűlésen a szavazatok 60,61 százalékát képviselik.
   
A Mol 2009 és 2011 között nem fizetett osztalékot, részben az INA 2008-as akvizíciója, részben pedig a pénzügyi válság következtében, majd 2012-ben tért vissza az osztalékfizetéshez. Hernádi Zsolt, a társaság elnök-vezérigazgatója a közgyűlésen kifejtette, hogy a menedzsment a jövőben is elkötelezett az osztalékfizetés mellett, ugyanakkor a pénzügyi stabilitás megőrzése továbbra is prioritás marad.
   
A közgyűlés a Mol Nyrt. magyar számviteli törvény szerint elkészített éves beszámolóját 3033 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 55 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel és 98 milliárd forint lekötött tartalékkal fogadta el. A Mol-csoport nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készített konszolidált éves beszámolóját pedig 4766 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 152 milliárd forint anyavállalati részvényesekre jutó eredménnyel hagyta jóvá.
   
Molnár József, az olajtársaság vezérigazgatója az igazgatóság jelentését ismertetve kiemelte, hogy a csoport tiszta eredménye csak kismértékben csökkent tavaly annak ellenére, hogy Szíriából nem realizált bevételt a Mol. Emellett a társaság megőrizte pénzügyi stabilitását.
  
A Mol "tiszta" újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 573 milliárd forintot ért el 2012-ben, 7 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző évben. A Szíriából származó bevétel 2011-ben 75 milliárd forint volt, 2011 októbere óta azonban a Mol nem realizált bevételt onnan.

MTI - alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.