Dönthetnek az önkényuralmi jelképekről

Ma dönthet az Országgyűlés az önkényuralmi jelképek tilalmáról szóló Btk. törvényről, korábban ugyanis az Alkotmánybíróság túlzónak találta az általános tiltást. A devizásokon segítő kör is bővülhet.

parlamentMa dönthet az Országgyűlés az önkényuralmi jelképek tilalmáról szóló Btk. törvényről, korábban ugyanis az Alkotmánybíróság túlzónak találta az általános tiltást. Továbbá bővíthetik a nemzeti eszközkezelő programjába bekerülő devizások körét.

Az Országgyűlés a napirend előtti felszólalások és az interpellációs időszak után határoz az önkényuralmi jelképek szankcionálásáról szóló kormányjavaslatról. Ismert, az Alkotmánybíróság februárban április 30-ai hatállyal megsemmisítette a büntető törvénykönyv (Btk.) azon rendelkezését, amely az önkényuralmi jelképek használatát tiltotta. Az Ab úgy ítélte meg, hogy a jelképhasználatot általában szankcionáló szabályozás aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

Ezért a kormány változtatna: az lesz büntethető, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjeszti, nagy nyilvánosság előtt használja vagy közszemlére teszi a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot vagy az ötágú vörös csillagot. A parlament ma elfogadhatja a Btk.-módosítást, így az hatályba léphet április 30-án, az eddigi tilalom megszűnésekor.

Kevés pénzért nem maradnak

Hegedűs Tamás jobbikos képviselő fogja az emberi erőforrások miniszterétől megkérdezni, milyen ötletük van arra nézve, hogy a költségvetési intézményekké alakuló egészségügyi intézmények dolgozói bérük csökkenése ellenére ne hagyják itt Magyarországot.
Miután az Országgyűlésből folyamatosan kivonuló MSZP elsírja, hogy nincs szociális párbeszéd a kormány és az ellenzék között, Varga Géza jobbikos képviselő fogja felhívni a figyelmet a földtörvény körüli visszaélésekre.

Később a KDNP fog gólpasszt adni a Fidesznek azzal, hogy a családi pótlék rendszeres iskolalátogatáshoz kötésének eredményéről fognak kérdezősködni. A nemzeti párt képviseletében Vágó Sebestyén fogja kérdőre vonni Balog Zoltánt elszámoltatás-téren.

Bővül a devizások köre

Szintén ma dönt a parlament arról, hogy bővíti azoknak a körét, akik részt vehetnek a nemzeti eszközkezelő programjában. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter javaslata szerint a lehetőség azon devizahitelesek előtt is megnyílik, akiknek tavaly adódtak fizetési nehézségeik. Az eszközkezelő Budapesten és a megyeszékhelyeken legfeljebb 20, egyéb településeken maximum 15 millió forint forgalmi értékű ingatlanokat vásárolhat meg ezután, mindkét esetben 5-5 millió forinttal nőhet az értékhatár.

Nemzetbiztonsági kockázat az MSZMP tagság

Több indítvány részletes vitáját is lefolytatja ma az Országgyűlés. Szó lesz a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól, köztük arról a fideszes módosító javaslatról, amely az állampárti múltat – például az MSZMP-tagságot – is kockázati tényezőnek minősítené.

Bővebb választási kampány

Ugyancsak megvitatja a Ház a negyedik alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó törvénycsomagban javasolt változtatásokat. Ezek között szerepel a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetőinek indítványa, amely az Európai Bizottság aggályaira válaszul megengedné, hogy a pártok a kereskedelmi médiában is hirdessenek – ingyen – az európai parlamenti választási kampányban, valamint szűkítené az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogkörét.

MTI nyomán – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/donthetnek_az_onkenyuralmi_jelkepekrol

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.