Civilekkel egyeztet a Jobbik

A Jobbik az elmúlt időszakban szinte az összes, devizahitelesek érdekeit védő civil szervezettel tárgyalt, a parlamenti pártok közül egyedüliként a Jobbikot hívta meg a szervezeteket tömörítő Otthonvédelmi Tanács saját ülésére – mondta mai sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.

Z. KárpátA Jobbik szakpolitikusa szerint beszédes tény, hogy a nemzeti párt az egyedüli olyan politikai erő, amely nem szégyell beépíteni programjába olyan elképzeléseket, ötleteket, amelyek ezen civil szervezetektől érkeznek.

Z. Kárpát Dániel úgy véli, mivel ezen civil szervezetek mögött több éves tapasztalat és tudás található, amely adott esetben nagyobb, mélyebb, és komolyabb mint az állami felügyeleti szervek mögött felhalmozott tapasztalat, ezért - a Jobbik ennek szellemében hétről-hétre artikulálni fogja ezen szervezetek hangját, hogy minél szélesebb társadalmi csoportokhoz eljuthasson a véleményük.

A párt felszólítja a kormányt, üljön le ezen jogvédőkkel és a károsultakkal a tárgyalóasztalhoz. A képviselő szerint látható, hogy a kormány a saját maga által kinevezett pénzügyi biztossal tárgyal, aki mögül azonban elfogyott a levegő.

A nemzeti párt képviselője szerint a kormány csak a látszatra ad, nem kíváncsi a károsultak véleményére. A Jobbik olyan új típusú parlamenti politizálás formát szeretne megvalósítani, ahol a választók, a jogvédők, a civilek vélemény, a mi szócsövünkön keresztül még hangosabban artikulálásra kerülhet - tette hozzá.

A kormány a hitelkárosultak négyötödén, körülbelül 619 ezer emberen nem segít. A párt ezért nem tartja már elegendőnek a felvételkori árfolyamon történő forintosítást, hanem – a Jobbik szerint - ezen felül kártérítés is megilleti a károsultakat, éppen azért, mert már kamatostul visszafizették adósságukat, olyan terheket követeltek rajtuk, amelyek sem a matematika, sem a filozófia, sem pedig az etika elvei alapján nem indokolhatóak.

Z. Kárpát Dániel ezt azzal magyarázza, hogy a svájci alapkamat csökkenésekor nem csökkentek a frank alapú hitelek törlesztőrészletei (még nőttek is), illetve másfélszeres árfolyammozgást követően duplájára növekedtek a törlesztőrészletek. Ráadásul azon tételek is emelkedtek a törlesztőrészleteken belül, amelyeknek semmi közük nem volt az árfolyamhoz.

A Jobbik támogat minden tisztességes utcai megmozdulást, amelynek célja a devizakárosultak mentése, nyilvánvaló, hogy különféle szervezetek politikai önépítési céljait a Jobbik nem támogatja, de mindenkinek kezet nyújtunk, aki a hitelkárosultakon próbál meg segíteni – tette hozzá.

Az Otthonvédelmi Tanácson keresztül a Jobbik kíván lenni az a politikai erő, amely támogatja, hogy az összes hasonló szervezet asztalhoz üljön, közös hangon és elvek mentén legyen méltó partnere a kormányzatnak, olyan tárgyalópartnere, amely ki is kényszeríti a változásokat. Ez viszont csak összefogással megy - zárta sajtótájékoztatóját Z. Kárpát Dániel.

BB - alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.