Elképesztő: teljesen átállt bírságolásra a rendőrség

A józsefvárosi rendőrség éves beszámolójából kiderült: Tizenötször több bírságot szedtek be az emberektől tavaly mint az azelőtti évben, közben negyedével (!) nőtt a kifosztások száma.

Jelentősen csökkent az elfogások, előállítások és feljelentések száma 2011-hez képest, derült ki a VIII. kerületi Rendőrkapitányság éves jelentéséből, amit szerdán tárgyalt meg a helyi önkormányzat.

Ellenben elképesztő mértékben nőtt a kiszabott bírságok mennyisége, ami a bevételben is megmutatkozott: míg 2011-ben 8 millió 270 ezer forintot szedtek be az egyenruhások, addig tavaly 138 millió 941 ezret.

adatok

Nem a bűnözés csökkent, csak a számok. Már ami.

A legjobban az mutatja a rendőrség stratégiai átállását a különböző szabálysértési bírságok kiszabására, hogy az adatok szerint az összes elkövetett bűncselekmények száma 18,1 százalékkal nőtt. Ennek része az is, hogy például a kifosztás 25,7 százalékkal nőtt tavaly óta Józsefvárosban. 2012-ben a rendőrség szerint szezonálisan a nyakláncletépés volt közkedvelt a (cigány)bűnözők között, a táskák kézből való kitépése viszont egész évben divat.

A bírságolások pozitív hozadéka lehet például az ittas járművezetés 33,3 százalékos csökkenése, bár ez a budapesti kerületek eloszlását tekintve inkább városi vagy országos sikerként könyvelhető el. Drámai képet fest azonban az, hogy az elfogások száma 1163-ról 918-ra, az előállításoké 4520-ról 2633-ra csökkent, míg feljelentést is négyszer többet indítottak tavalyelőtt. Ez pedig nem azért történt, mert kevesebb a bűntény. Számos esetben egyébként javulás mutatható a számokban, épp csak a lényeges elemek elszomorítóak.

Mint a jelentésben szerepel, a kiszabott átlag bírság 38 ezer 877 forintot tett ki fejenként, ami mintegy tízezer forintos drágulást jelent a korábbi évhez viszonyítva.

Mobilizált rendőrség

Jelenleg a VIII. kerületi Rendőrkapitányság az önkormányzattal közösen 112 db közterületen elhelyezett kamerát üzemeltet, ezeket folyamatosan 2 fő felügyeli, másik kettő pedig az ő utasításaikra érkezik ki a helyszínre járőrként.

2012. augusztus 31-én mobil konténert is létrehozott rendőrség és az önkormányzat. Ennek célja egyrészt a bűncselekményektől való elrettentés, másrészt a panaszfelvétel. Gyengíti a mobil konténerek egyébként remek ötletét, hogy egyszerre mindössze 1 fő teljesít szolgálatot benne, ami egy közelben történő bűncselekmény gyors megakadályozásához valószínűleg kevés. A cigánybűnözéstől sújtott nyolcadik kerület adatait a rendőrség mindennek ellenére sikerként könyveli el.

kontener

Józsefváros rendőrkapitánya tavaly októberig Salgó László volt, őt váltotta Danada József. A vizsgált időszak Salgó idejét mutatja, aki leváltásakor azzal került a média kereszttüzébe, hogy felfelé buktatták. Azután ugyanis, hogy a kerületi képviselő-testület nem fogadta el a korábbi beszámolóját és menesztették is, ő lett a BRFK Ellenőrzési Szolgálat Főosztályának vezetője. A Jobbik fővárosi szervezete akkor közleményben tiltakozott az ellen, hogy „ilyen hatalmat adjanak egy bukott rendőrkapitány kezébe”.

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.