Alig emelkedtek a reálbérek, ez is csak átmeneti

A szakértők szerint kismértékben emelkedtek februárban a reálkeresetek, ami jórészt az infláció hirtelen csökkenésével magyarázható, de ez csak átmeneti hatást jelent- írja a Népszava.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnapi adatai szerint a vállalkozói szférában a bruttó keresetek éves növekedési üteme februárban a januári 3,0 százalékról 1,2 százalékra, a nettó jövedelmeké 4,6-ról 2,7 százalékosra lassult. A költségvetési intézményeknél pedig - közfoglalkoztatottak nélkül számolva - a januári 1,8 százalékról 3,8 százalékra, a nettó kereseteké 2,8 százalékról 4,8 százalékra gyorsult.

A mostani KSH által közölt adatokból az tűnik ki, hogy a közszférában valamelyest gyorsult a jövedelemkiáramlás, amíg a magánszektorban szinte változatlanok maradtak a bérek - jegyezte meg Katona Tamás a Népszavának.

Most azért látszanak jobbnak a reálkereseti mutatók, mert az év második hónapjában hirtelen 2,8 százalékra csökkent az infláció. Ilyenkor pedig az a látszat, hogy javul a bérek vásárlóereje - tette hozzá. Ez a hatás azonban átmeneti. Így már az is eredmény lesz, ha éves szinten a közszférában 1-2 százalékkal javulnak, a versenyszférában pedig stagnálás közeli szinten alakulnak a reáljövedelmek.

A KSH arról is beszámolt: a nemzetgazdasági szinten a bruttó átlagkeresetek februárban 2,7 százalékkal, a családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 4,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó keresetek 2,0 százalékkal, a nettó 3,7 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. Januárban 2,8, illetve 4,2 százalékos volt az éves növekedés. A statisztikai adatokból kiderül: 2013. január-februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 223 089 forint volt a nemzetgazdaságban. A versenyszférában átlagosan 229 412 forintot, a közszférában - a nem közfoglalkoztatás keretében - foglalkoztatottak 212 461 forintot kerestek, míg a közfoglalkoztatottak átlagkeresete 80 800 forint volt.

Népszava - alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.