Elő az útlevelekkel!

Mirkóczki Ádám ma benyújtotta azt a törvénymódosító javaslatot, miszerint a parlament tagjainak kötelező az állampolgárságról való nyilatkozattétel.

Hétfőn Mirkóczki Ádám azonnali kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz a kormánytagok és az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságának ügyében - emlékeztetett mai sajtótájékoztatóján a jobbikos politikus. Hozzátette: a kormányfő válaszában elmondta semmi akadályát nem látja annak, hogy nyilvános legyen, hogy ki melyik nemzet állampolgára, tehát ha közvetlenül nem is, de közvetve támogatta Orbán Viktor a Jobbik javaslatát.

Mirkóczki Ádám kiemelte: a kettős állampolgárság ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a képviselők vagyonnyilatkozata, önéletrajza vagy iskolai végzettsége. Ezek pedig mindenki számára nyilvános adatok.

A nemzeti radikális képviselő ma benyújtott az Országgyűlésről szóló törvényhez egy módosító javaslatot, miszerint a parlament tagjainak kötelező az állampolgárságról való nyilatkozattétel.

A Jobbik szerint az állampolgárság egyfajta identitást és lojalitást jelent. Azoknak a személyeknek, akik olyan státuszt töltenek be egy ország életében, mint például kormánytagok, minisztériumi dolgozók vagy országgyűlési képviselők egy diplomáciai bonyodalomban megkérdőjeleződhet ez a kötődése.

Európa és világszerte egyes országokban tiltják az országgyűlési képviselők többes állampolgárságát, más országokban pedig nyilatkozni kell róla - hívta fel a figyelmet a politikus.

Mirkóczki Ádám közölte: kedden az Emberi jogi bizottság ülésén Péterfalvi Attila, adatvédelmi biztos úgy foglalt állást, hogy nemcsak a képviselőknek, hanem kampányidőszakban a képviselőjelölteknek is nyilatkozniuk kellene az állampolgárságukról.

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.