Az Izraelt gyűlölő “arabok veszítsék el állampolgárságukat”

SZEMLENEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

2013-04-17

 

FINANCIAL TIMES

ft.com

A Nemzetközi Valutaalap borúlátóbbra módosította a globális gazdasági növekedés idei kilátásait, kezdi címoldalán washingtoni beszámolóját a brit pénzügyi világlap. Az IMF adatai továbbra is a háromsebességű világgazdaságot domborítják ki. A legjobban az emelkedő piac és a fejlődő országok gazdaságai növekednek, mégpedig erős ütemben, ezt követi az amerikai gazdaság, amely a zsugorodó euróövezeti gazdaságoknál teljesít lényegesen jobban. A lap a továbbiakban az új adatokhoz fűzött kommentárjában meglehetősen kétkedve fogadja az IMF újabb előrejelzését, amelyik az elmúlt két korábbi évben is rendre túlzottan optimistának bizonyultak. Az IMF előrejelzéséből kiderül, hogy Kína fejlődik a leggyorsabban idén, 8%-kal, míg India majdnem 6 százalékkal. Az amerikai gazdaság növekedése nem fogja elérni a 2 százalékos éves ütemet, és az egész világ gazdasága – amelyet a  fejlődő országok növekedési üteme húz előre – jóval 4 % alatt nő.

* * *

Pakisztán ideiglenes kormánya minimum 5 milliárd dollár összegű új kölcsöncsomagot akar felvenni az IMF-től.

* * *

A lap szerint Kubában fel fognak gyorsulni a reformok Hugo Chávez venezuelai elnök halálával bekövetkező bizonytalanságok miatt. Chávez olcsó olajat biztosított Kubának, amire nem igen számíthatnak az új helyzetben.

* * *

Hirtelen meglódultak az amerikai lakásépítések: öt éve nem indult meg ennyi új lakás/ház építése, mint most, és ugyanakkor csökkennek a megélhetési költségek is.

* * *

Szintén címoldalon kezdődő cikkében a lap arról ír, hogy Kínában aggodalmat okoz, hogy a helyi önkormányzatok eladósodottsága teljesen elvesztette a mértéket.

 

BAYERISCHER RUNDFUNK

br.de/radio/bayern2

A bajor rádió Magyarország Orbán Viktor alatt címmel arról ír, hogy az 1989-ben a keletnémet menekültek előtt az osztrák határt megnyitó bátor Magyarországból ma az alkotmányt kétségesen módosító ország lett, ahol az antiszemita ügyek negatív címekről gondoskodnak. A médiát a kormány maga alá gyűrte, az ellenzék gyenge, az EU alig lép fel az Orbán-kormány ellen. A stúdióban Magdalena Marsovszkyt hirdeti meg a portál. (Marsovszky megbízhatóan mondja el minden megnyilvánulásakor, hogy az Orbán-kormány „völkisch” – hitleri kifejezés a népnemzetire -, és mindennek vége Magyarországon a fasizmuson kívül.)

 

TIMES OF ISRAEL

timesofisrael.com

Az izraeli hírportál ezzel a címmel közöl cikket: „Liberman: az államot gyűlölő izraeli arabok veszítsék el állampolgárságukat”. Ezt a volt külügyminiszter azután mondta, hogy a Knesszet egyik arab képviselője kijelentette, a zsidó állam függetlenségi napjának ünneplése olyan, mintha „a palesztinok vérén táncolnának”. A Zsidó Otthon nevű párt vezetője – és egyben a törvényhozásban a kül- és védelmi bizottság elnöke – kijelentette, ha a palesztinokkal a jövőben megállapodás jön létre, akkor annak magába kell foglalnia egy olyan szakaszt, amely értelmében egyes izraeli arabok a Palesztin Hatóság polgárai legyenek.

 

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.