Életfogytiglani fegyházbüntetés Bándy Kata gyilkosának

Életfogytig tartó fegyházra és tíz év közügyektől eltiltásra ítélet a Pécsi Törvényszék P. Lászlót, és kizárta feltételes szabadlábra helyezését.

"A mai napig nem tudom a gondolatokat tisztázni magamban, kezelésekre járok" - mondta P. László az utolsó szó jogán a mai tárgyaláson hozzátéve, hogy bocsánatot kér mindenkitől, és részvétét fejezi ki. "A múltammal kapcsolatban voltak fennakadások" - folytatta. Azt is mondta, nagyon sajnálja, és bánja – derül ki az origo.hu tudósításából.

"Úgy vélem, hogy az emberölés alapesetét kell erre a cselekményre alapozni" - mondta Sólymos Sára, Péntek László ügyvédje. Ezzel arra utalt, hogy szerinte a férfi nem aljas indokból ölt. Ennek ellenére a védő közölte: "súlyos büntetést kell kapnia", hiszen gyilkolt, de akkor is esélyt kell adni neki, hogy egyszer, hosszú idő után visszatérhessen a társadalomba.

Most úgy tűnik, hogy a vádlott egy III. Richárd típusú gazember, aki azt mondja, igen, én gazember leszek – közölte a perbeszédében Sólymos Sára. A kifosztást nem vitatta, a vádlott korábbi ügyeiben pedig azzal védekezett, hogy azok mind autókkal kapcsolatosak, nem emberöléssel.

Nem tekintem szavahihetetlennek - mondta az ügyvéd a vádlottról. Szerinte Péntek azonnal bevallotta az emberölést, elismerte felelősségét. Sólymos Sára szerint ez a tárgyalás az emberölés miatt van elsősorban, és a két személy ismeretsége a lényeg, az emberölést pedig sohasem tagadta a vádlott. Szerinte a tényleges közösülés sem történt meg, mert nem találták ondót a nemi szervben, csak a táskán. Az ügyvéd szerint ez is a vádlott vallomását erősíti.

"Ezen mégis mit mondott volna el a barátainak?" – tette fel a kérdést az ügyvéd arra vonatkozóan, hogy a sértetti oldal tanúi egybehangzóan azt állították, sosem hallottak a vádlottról, vagy hogy a sértettnek kapcsolata lett volna vele.

Nem mindennap találkozunk ilyen üggyel - közölte P. László ügyvédje. Miért olyan érdekes ez az ügy? - kérdezte Sólymos. A védő szerint erre a sértett és a vádlott eltérő helyzete a magyarázat. Úgy véli Bándy művelt ember volt, rendkívüli személyiség, "az élet napos oldalán élt". A vádlott az élet másik oldalát tapasztalta meg  - mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy szerénységben élt.

Sólymos Sára a velvet.hu szerint nem igazán foglalkozott azokkal a dolgokkal, amikről bizonyítékok vannak, hanem azzal érvelt, hogy a vádlott valamilyen lelki ok miatt megbántva érezte magát, és azért követte el a bűncselekményt. Vagyis nem aljas indokból előre kitervelte a gyilkosságot, hanem hirtelen felindulásból.

Az ügyész szerint P.László esetében bőven van súlyosbító körülmény. Ilyen például a büntetett előélet. Ebből bőven kijutott P.-nek, több alkalommal elítélték már, és jelenleg is börtönben ül - visszaesőként egy korábbi ügy miatt. Az ügyész szerint ez "nyomatékos súlyosbító körülmény". Annak számít az is, hogy a gyilkosság országos közfelháborodást váltott ki, tette hozzá.

A 26 éves férfi tavaly július 8-án hajnali két óra után pécsi, Dugonics utcai lakása előtt szólította meg a születésnapi összejövetelről hazafelé tartó Bándy Katát, egy játszótérre kényszerítette, megerőszakolta, s közben, hogy ellenállását megtörje, megfojtotta.

P. László beismerte a gyilkosságot, de tagadta, hogy a nőt brutálisan bántalmazta és megerőszakolta volna.

origo.hu, index.hu, velvet.hu - alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.