Matolcsy nem áll ki a nyilvánosság elé

Nem lesz sajtótájékoztató a holnapi kamatdöntő ülés után – döntött Matolcsy György jegybankelnök. Nem csak egyszeri alkalomról van szó. Simon András, a jegybank sajtószóvivője az [origo] kérdésére elmondta, a jövőben sem lesz sajtótájékoztató a kamatdöntő ülések után. Ami változatlan: a kamatdöntést minden hónap utolsó keddjén délután 2-kor jelentik be, rá egy órára kiadják a monetáris tanács közleményét.

Matolcsy egy régi, legalább 12 éves gyakorlatnak vet ezzel véget. A jegybank – még Járai Zsigmond elnöksége idején – 2001-ben vezette be az inflációs célkövetés rendszerét, ennek keretében folyik a monetáris politika. Az óta minden kamatdöntő ülés után, tehát havonta legalább egyszer tartottak sajtótájékoztatót, éppen azért, mert az inflációs célkövetés rendszerében az egyik kulcstényező a kommunikáció és az átláthatóság. Sajtótájékoztató nélkül értelmét veszti az inflációs célkövetés rendszere, mert a befektetőknek tudnia kell, a jegybank mit miért tesz, az MNB így tudja a befektetők, emberek, vállalatok várakozását befolyásolni, azon keresztül pedig hatni az inflációra. A sajtótájékoztató ráadásul a beszámoltatás egyik terepe is.

A sajtótájékoztatók nagyon meg fognak ritkulni, de nem szűnnek meg teljesen. Simon András elmondta, hogy az MNB új vezetése úgy döntött, csak a stratégiai döntéseket követően lesz sajtótájékoztató. Hogy ez milyen gyakorisággal lesz, arra a sajtószóvivő nem tudott választ adni.

Matolcsy amióta elnök lett, több lépést is tett, amely a nyilvánosság korlátozását eredményezi. Egy már megszervezett, nagyszabású konferenciát és egy kisebb rendezvényt is lefújt, és arról is határozott, a jövőben az MNB nem rendez konferenciákat, nem vesz részt ilyen rendezvények megszervezésében. A kutatóknak, dolgozóknak is tartózkodniuk kell attól, hogy olyan gazdasági konferenciára menjenek, amelyen akár csak az elvi lehetőség fennáll, hogy a kormány gazdaságpolitikáját kritizálhatják a rendezvény résztvevői.

Az már múlt héten közszájon forgott az MNB-ben, hogy elmaradhatnak a sajtótájékoztatók. Az [origo] információi szerint akkor is Matolcsy György volt az, aki nem szerette volna, ha a hagyomány folytatódik, míg tudomásunk szerint a monetáris tanács néhány tagja és az MNB menedzsmentjének, középvezetőinek jó része próbálta győzködni az elnököt, hogy a sajtótájékoztató elengedhetetlen része az inflációs célkövetés rendszerének.

Az MNB egyik legfontosabb tanulmánya, a negyedévente elkészülő, a gazdasági folyamatokról átfogó képet nyújtó, az elemzői stáb által készített Inflációs jelentés viszont megmenekül. Csütörtökön megtartják azt az elemzői fórumot, sajtótájékoztatót, ahol ezt bemutatja a jegybank. Az Inflációs jelentésbe azonban, mint arról beszámoltunk, a jegybank felsővezetése belenyúlhatott, az elemzők ugyanis világos üzeneteket kaptak arra, hogy a főbb számokban igazodjanak a kormány hivatalos prognózisához.

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/29f69ce2/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A130A3250Ematolcsy0Enem0Eall0Eki0Ea0Enyilvanossag0Eele0Evege0Ea0Ekamatdonto0Bhtml/story01.htm

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.