Történelmi esély a török-kurd megbékélésre

A PKK kurd terrorszervezet vezetője fegyverszünetre szólította fel tagjait – Nemzetközi lapszemle

szemleNEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

2013-03-22

 

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE

iht.com

A globális amerikai lap címoldalán a hajtás fölött kezdődő cikkében közli azt a szenzációs hírt, hogy Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd vezető történelmi felszólításban hívta fel szervezetének fegyvereseit arra, hogy hagyják el a török területeket és fejezzék be a török kormánnyal harminc éve folyó fegyveres konfliktusukat. „Egy olyan pontot értünk el, ahol a fegyvereknek el kell hallgatniuk és az eszméknek kell átadni a szót”, mondta a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik alapítója. (A PKK első számú vezetője 1999 óta tölti életfogytiglani büntetését terrorcselekmények szervezése és elkövetése miatt. Az 1984-ben kezdődött erőszakhullámnak mintegy 40 ezer áldozata van. A marxista-leninista ideológiai alapvetésű, szeparatista terrorszervezet eredeti meghirdetett célja egy független Kurdisztán létrehozása volt. A cél az utóbbi években autonómiára mérséklődött.)

* * *

Szintén a hajtás fölött kezdődik a címlapon az a tudósítás, amely Obama ciszjordániai (ramallahi) és jeruzsálemi látogatásáról szól ezzel a címmel: „Obama az izraelieket és a palesztinokat arra kéri, hogy beszéljenek egymással.” (Műhelyünk szilárd meggyőződése, hogy az amerikai elnök látogatása egy tapodtat nem viszi előre az izraeli megszállás megszüntetésének ügyét, miközben szomorúan jegyezzük meg, hogy a kollaboráló palesztin vezetés még mindig nem vitte a megszállás ügyét a nemzetközi büntetőbíróság elé annak ellenére, hogy most már ENSZ megfigyelő tagállamként ezt megteheti. Kissé érthetetlen, hogy a hazai médiumok ennek a húzódzkodásnak az okáról nem kérdezik meg a szerkesztőségektől egy telefonkagyló felemelésnyi távolságban lévő budapesti palesztin nagykövetet.)

* * *

Az ügyészség emberei tegnap házkutatást tartottak a Memorial nevű orosz emberjogi szervezet irodáiban. A Memorial „az egyik legrégebbi és legnagyobb tisztelet övezte emberjogi csoport Oroszországban”. Eddig már mintegy kétezer ilyen szervezetnél hajtottak végre házkutatást, írja a moszkvai keltezésű jelentés. Az orosz kormány a szervezetet már kipaterolta az országból és ekkor szűnt meg amerikai finanszírozása. (A cikkből nem derül ki, hogy ha azt már kikergették, hogyan működött mégis.) A riport végén az olvasható, hogy a Memorialt mintegy hatvan más szervezettel együtt az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség finanszírozása tartotta életben.

 

HAARETZ

haaretz.com

A világsajtó – mint a vezető angol nyelvű izraeli lap is – ír arról, hogy Szaniszló Ferenc, az ECHO TV műsorvezetője visszaadta Táncsics-díját. A lapok vigyáznak arra, hogy beszédét ne idézzék, illetőleg annak legkínosabb részeit. A Haaretz igen rövid cikkét azzal fejezi be, hogy idézi Szaniszló azon mondatát, amely arról szólt, hogy leleplezte a szeptember 11-i merénylet, a Kennedy-gyilkosság és a Diana gyilkosság igazi okát. (Ügyes.)

 

AFP

afp.com

Az Európai Bizottság április végére készíti el elemzését a magyar alaptörvény negyedik módosításáról és annak eredménye „feszültséget válthat ki” Orbánnal, közölte a bizottság egyik embere a francia hírügynökséggel. Ha erre az Európai Bizottságnak oka lesz, nem fog habozni, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson Magyarország ellen az Európai Bíróságon. A jelentés megjegyzi, „igen rosszak” a magyar kormány és az Európai Bizottság közötti kapcsolatok. (Más értesülések szerint az eredmény már kész lesz április 17-re, amikor az Európai Parlament tárgyalja a „magyar ügyet”.)

 

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/tortenelmi_esely_a_torok_kurd_megbekelesre