Havazás: még a honvédségi lánctalpas is elakadt Szabolcsban

Még mindig le vannak zárva utak a hófúvások miatt, számos település nem érhető el. Több ezer fogyasztónál nincs áram. Újabb 700 rendőr ment az M1-es térségbe. 270 ezer ember volt gondban.

havas tájMég mindig sok úton van érvényben útzár a hófúvások miatt, és számos település nem érhető el közúton – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat reggel.

A közlemény szerint a szombat reggeli órákra a Dunántúlon jelentősen mérséklődött a szél ereje, így a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkája is hatékonyabbá válhatott.

Megközelíthetetlen település a legfrissebb hírek szerint Somogy megyében Edde és Alsóbogát, Komárom-Esztergom megyében Csatka és Bajna, Veszprém megyében Jásd, Nagydém, Lovászpatona, Vanyola és Gic, Baranya megyében Kiskeresztúr, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig Kótaj.

Vigyázat! A következő órákban jégbordás útszakaszokra lehet készülni

Nehezen járható, jégbordás szakaszokra lehet számítani a következő 12-24 órában az autópályákon, a fő- és mellékutakon is – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szombat este közzétett tájékoztatásában.

A rendőrség arra kéri a gépjárművezetőket, hogy az évszaktól eltérő időjárási körülményekre tekintettel a megszokottnál körültekintőbben vezessenek. Elindulás előtt tájékozódjanak az időjárási és az útviszonyokról, kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit, tájékoztatásait – írták a police.hu oldalon.

A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat – közte autópályát is – járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

Normalizálódott a helyzet az M1-es autópályán

Délután öt órára mindkét sávon, mindkét irányban helyreállt a forgalom az M1-es autópályán. A forgalmat szakaszosan engedik rá a pályára – közölte a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának országos iparbiztonsági főfelügyelője az autópálya bábolnai lehajtójánál tartott sajtótájékoztatóján szombaton.

Kossa György tűzoltó dandártábornok elmondta: a pálya bábolnai szakaszán 110 kilométer/órás szél fújt, mely 2,5 és 5 méteres hótorlaszokat emelt, emiatt mintegy 14 ezer ember került a hó fogságába, 4000 személykocsiban és 2700 teherautóban. Tatabánya felé 30, Győr felé 15 kilométeres sor alakult ki.

A mentési munkálatokban 2000-nél több hivatásos tűzoltó és ezernél több önkéntes, illetve a polgári védelem munkatársai vettek részt. A mentést két helikopter és két tank is segítette. A katasztrófavédelem a legkritikusabb helyszínre 20 melegedőbuszt vezényelt.

Kossa György hozzátette, mindenkit orvoshoz tudtak juttatni, az M1-es pályán kialakult katasztrófahelyzetben senki nem sérült meg, nem történt haláleset.

A dandártábornok megjegyezte: a csütörtökön kezdődő ítéletidő a lakosságot nagymértékben felkészületlenül érte, annak ellenére, hogy a sajtóból előre lehetett tudni, hogy egy hidegfront érkezik, jelentős csapadékkal és rendkívüli erejű széllel.

Még a honvédségi lánctalpas is elakadt Szabolcsban

Elakadt egy áramellátás helyreállítását segítő honvédségi lánctalpas jármű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Ibrány térségében szombaton – tudta meg az MTI munkatársa.

Révészné Markovics Zita hadnagy, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár kommunikációs tisztje elmondta: a járművet tréleren kora délután indították útra az egység hajdúhadházi Vay Ádám kiképző bázisáról, hogy segítséget nyújtson a rendkívül nehéz terepviszonyok között dolgozó villanyszerelőknek az elektromos üzemzavar elhárításához.

A PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas Ibrány határában egy víz alá került magasfeszültségű oszlopnál nyújtott volna megközelítési lehetőséget az E.ON Zrt. szakembereinek. A jármű a mocsaras területen azonban elakadt, így a lövészdandár kiképző bázisáról egy másik kétéltűt szállítanak a helyszínre, hogy kimenekítse a bajba került lánctalpast, és a két eszköz együtt segítse a szerelőket a javítási munkálatok elvégzésében.

Vinnai Győző, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), aki maga is az elakadt járművön tartózkodik, telefonon az MTI-nek elmondta: a magasfeszültségű villanyoszlop környéke víz alatt áll, s a nádas területen még a speciális jármű segítségével sem tudták megközelíteni.

Várják a mentést, s a katonák bíznak abban, hogy két PTSZ-szel már biztosan segítséget tudnak nyújtani ahhoz, hogy a villanyszerelők az üzemzavart végül elháríthassák – tette hozzá.

Komárom-Esztergom nagy részén nem biztonságos a közlekedés

A korábbi hófúvások nyomán kialakult útállapotok miatt Komárom-Esztergom megye közúthálózatának nagy részén nem biztonságos a közlekedés – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szombaton az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint a sorozatos balesetek és autóelakadások miatt a társaság munkagépei nem tudnak teljes kapacitással dolgozni.  Ezért a Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy csak az 1-es, a 10-es és a 81-es főutat, valamint a Tát-Tokod-Sárisáp-Úny vonaltól keletre lévő közutakat használják.

Hét megyében több mint hetven műveletet hajtottak végre a katonák

A Magyar Honvédség katonái mostanáig hét megyében több mint 70 műveleti feladatot hajtottak végre a rendkívüli időjárási viszonyok következményeinek elhárítása érdekében – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel.

A Magyar Honvédség többek között lánctalpasaival és egyéb terepjáró eszközeivel sok személyautót, buszt és teherautót szabadított ki a hó fogságából. Több helyen a közműszolgáltatások helyreállításában segítettek, illetve segítenek jelenleg is.

Süle Attila ezredes, a Magyar Honvédség műveleti csoportjának ügyeletes vezetőjének tájékoztatása szerint a honvédség nyolc alakulatának állományából kijelölt csoportok március 14. este óta folyamatosan segítették a mentési munkálatokat.

Az ezredes megjegyezte: számos, a honvédség rendelkezésére álló speciális technikai eszközt vetettek be, köztük olyanokat is, amelyek alkalmazása igazi “unikum” volt.

Eddig csaknem 15 ezer embert mentettek ki a hó fogságából

Országszerte 14 400 embert és 3700 gépjárművet szabadítottak ki a mentőegységek a hó fogságából – ismertette a szombat délutáni adatokat a katasztrófavédelem és a rendőrség.

A police.hu oldalon megjelent közös közleményben azt írták: a katasztrófavédelem 754 műszaki mentést hajtott végre, 182 jármű kiszabadítása pedig most is tart. A közutakon – a havazással összefüggésben – már nincs mentésre váró ember.

Jelenleg 31 település van elzárva a külvilágtól, míg az elzárt utak száma 57, az útszakaszoké pedig 41 – tették hozzá, jelezve egyúttal, hogy a rendőrség továbbra is korlátozza számos település elhagyását. Az áramszolgáltatás szünetelésével küzdő 91 településen a rendőri jelenlét folyamatos – közölték.

A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat – közte autópályát is – járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

Újabb hétszáz rendőrt irányítottak az M1-es térségébe

Újabb hétszáz rendőrt irányított az M1-es autópálya térségébe szombat délelőtt az országos rendőr-főkapitány. Papp Károly ezt szombaton a mentést irányító műveleti központban jelentette be, ahol Pintér Sándor belügyminiszterrel és Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatóval beszámolót tartottak az elmúlt napok rendkívüli, télies időjárása nyomán kialakult helyzet részleteiről.

A belügyminiszter a tájékoztatón – amelyet az M1 Híradója élőben közvetített – azt mondta, a rendkívüli időjárás miatt kialakult közlekedési, valamint áramszolgáltatási problémák összesen mintegy 270 ezer embert érintettek. Jelezte, még mindig vannak gépjárművek a hó fogságában, ezeket azonban már gépekkel nem lehet kiszabadítani, ezért kézi erővel próbálják eltávolítani a havat.

Pintér Sándor közölte: a hivatásos állomány eddig több mint 30 ezer tagja teljesített szolgálatot a télies időjárás sújtotta területeken. Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem rendelték el a médiában korábban már kipróbált katasztrófariadó-tervet, a belügyminiszter azt válaszolta, hogy a rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. A rendőrség és a katasztrófavédelem egységei a zárt láncú rádión egyébként megkapták ezt az ismertetést – tette hozzá. Megjegyezte továbbá, hogy a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a médián keresztül.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta, hogy tevékenységük súlypontja szombaton az M1-es autópályára koncentrálódik. Tájékoztatása szerint Budapestről buszokkal önkénteseket szállítanak a helyszínre segíteni. A katasztrófavédelem ezzel kapcsolatos közleményében az áll, hogy a Hősök terén várják a jelentkezést. A fővárosból folyamatosan indulnak az önkénteseket szállító buszok a havazás által leginkább sújtott térségekbe.

Bakondi György a mentést irányító központban arról is szólt, hogy az ország északkeleti részében továbbra is gondot okoz a sok helyen szünetelő áramellátás, azonban Hajdú-Bihar megyében már szombaton, a többi helyen pedig legkésőbb vasárnapra helyreállhat az áramszolgáltatás.

Az országos rendőrfőkapitány ismertette: az M1-es autópálya Hegyeshalom felől Budapest irányába járható, a főváros és Tatabánya között a határ felé tartó szakasz azonban továbbra is zárva. Papp Károly néhány órával ezelőtt 700 rendőrt irányított az M1-es sztráda térségébe, hogy közreműködjenek a mentésben.

A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat – közte autópályát is – járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

Szinte teljesen helyreállt az áramellátás Hajdú-Biharban

Csaknem 100 százalékban helyreállt szombat kora délutánra az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében – mondta el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője az MTI-nek.

Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok ismertetése szerint az E.ON szakembereinek a megye csaknem minden részén sikerült elhárítaniuk a viharos időjárás okozta áramellátási zavarokat. Mindössze néhány település egy-egy utcájában lehetnek még kisebb kimaradások – tette hozzá.     Hajdú-Bihar megyében pénteken 39 településen egyáltalán nem vagy csak részlegesen volt áram, 10 településen pedig az ivóvíz-ellátás is akadozott.     Csohány Andrea, a Debreceni Közlekedési Vállalat kommunikációs vezetője az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a csütörtök este leállított debreceni villamosforgalmat szombat reggel újra tudták indítani.

Már nincs elakadt jármű Veszprém megyében

Az időjárási körülmények miatt elakadt jármű Veszprém megyében nincs, áramellátás jelenleg minden településen van, de részleges áramkimaradás lehetséges és hat település még el van zárva a külvilágtól – közölte a megyei rendőr-főkapitányság a honlapján szombat délután.

Tájékoztatásuk szerint a 82. számú főúton Veszprém és Zirc között nem haladhatnak 7,5 tonnánál nehezebb járművek, a 7301-es teljes hosszában lezárva, Veszprém felől Nemesvámos, Veszprémfajsz lakosai a lakcímük igazolása után utazhatnak tovább, Tapolca felől Vigántpetendig a helyi lakosok hajthatnak be, a 710-es főút teljes hosszában pedig baleset miatt le van zárva.

Járhatatlan a Pécsely és Balatonszőlős közötti út, a Vöröstói bekötőút, a Mencshely és Dörgicse közötti út, a Kisgörbő és Bazsi összekötő út Veszprém megyei szakasza, a sümegprágai, az ódörögdpusztai bekötőút, a Nyirád és Sümeg, valamint a Nagyvázsony és Vigántpetend összekötő út, a Nagyvázsony és Tapolca közötti út, Szápár környéke, a Csót-Lovászpatona-Tét összekötő út, a lókúti és a pálihálási bekötőút, az Olaszfalu és Felsőperepuszta közötti út és a nagydémi bekötőút – közölte a rendőrség.

Barnag, Lovászpatona, Nagydém, Lókút, Felsőperepuszta, Páliháláspuszta még mindig el van zárva a külvilágtól – írták.

Megindult a forgalom az M1-esen a főváros felé

Megindult a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom felől Budapest irányában – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szombat délelőtt a police.hu oldalon. Az ORFK hajnalban arról számolt be, hogy a rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M1-es autópályának az országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszát, később azonban ismét lezárták a sztráda főváros felé vezető oldalát az M19-es kereszteződésnél.

A rendőrség szombat délelőtti tájékoztatása szerint Hegyeshalomtól Budapestig járható az M1-es autópálya főváros felé vezető oldala. A sajtószolgálat közölte: megszűnt a lezárás a 109-es kilométernél, Győr után. A forgalom két sávon haladhat, a rendőrség óvatos közlekedésre kér mindenkit.

Teljes útzár az M3-ason

A rendkívüli időjárás miatt egy kamion vesztegel az M3-as autópálya 227-es kilométerszelvényénél, melynek a műszaki mentését a szakemberek megkezdték. Az érintett útszakaszon a rendőrség az autópályát teljes szélességében lezárta, a mentés ideje alatt a terelés a 204-es kilométerszelvénynél megoldott – közölte a police.hu.

Több helyen is megállítják a teherautókat

Az 1-es főúton, valamint az M3-as és az M5-ös autópályán Budapest felé közlekedő teherautókat megállítja a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szombat délelőtt a police.hu oldalon közölte: az 1-es számú főúton megindulhatott a személyautó-forgalom, a tehergépjárműveket azonban továbbra is visszatartja a rendőrség Győr és Budapest térségében. Az M0-son feltorlódott kamionok miatt az M3-as és az M5-ös autópályán Budapest irányában közlekedő tehergépjárműveket szintén várakoztatja a rendőrség a sztrádák pihenőin – tudatták.

Leállították a belépő kamionforgalmat Csongrád megyében

További intézkedésig nem engednek be több kamiont az országba Röszkénél és Nagylaknál – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szombaton az MTI-vel. Szenti Szabolcs elmondta: azokat, akik eddig beléptek, leterelik az autópályáról, és pihenőkbe irányítják, hogy ne terhelődjön tovább az M5-ös autópályáról az M1-re érkező forgalom. Az intézkedés visszavonásig érvényes-tette hozzá a szóvivő.

Vége a kamionstopnak Győr megyében

Vége a kamionstopnak Győr-Moson-Sopronban – közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője szombaton az MTI-vel. Dobos Viktória hadnagy elmondta: ennek értelmében déltől ismét beléphetnek Magyarországra Hegyeshalomnál és Rajkánál a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek. Hozzátette: az M1-es autópálya megyei szakaszán már nincsenek elakadt járművek, és Győr-Moson-Sopronban a hó miatt egyetlen autó sem vesztegel.

Már csak két elzárt település van Fejér megyében

Már csak két elzárt település van Fejér megyében, mindkét település kiszabadításán dolgoznak a közútkezelő szakemberei – tájékoztatta a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t. Szabó-Bisztricz Anett közleménye szerint Bakonykúti és Kislók megközelíthetetlen közúton.

A főutak szombaton délelőtt felszabadultak. Ideiglenesen a 81-es úton Magyaralmás és Söréd között kisebb fennakadásokra lehet számítani műszaki mentések miatt.

Mintegy húsz alsóbbrendű út vagy útszakasz még mindig le van zárva.

Tíz települést nem lehet megközelíteni Tolnában

Tíz települést nem lehet megközelíteni hóakadályok miatt Tolna megyében – tájékoztatta a Tolna megyei védelmi bizottság titkára szombat reggel az MTI-t. Nagy Zoltán ezredes elmondta: közúton személygépkocsival továbbra sem lehet eljutni Fürgedre, Ozorára, Regölybe, Diósberénybe, Szakadátra, Gyulajra, Szakcsra, Jágónakra, Újiregre és Szárazdra. A lakosság ellátásában a települések lakói segítenek, több községbe a helyiek traktorokkal vittek reggel kenyeret – tette hozzá. Beszámolt arról, hogy Tamási térségében csaknem kétszázan töltötték a szombatra virradó éjszakát ideiglenes szálláshelyeken, a nap folyamán ők is eljuthatnak otthonukba – mondta. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai szerint az elmúlt két napban a mentők hét embert mentettek meg a kihűléstől, két ember azonban életét vesztette. Boros Brigitta Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő közlése szerint a két férfit Fürgeden és Magyarkesziben saját házuk udvarán találták meg, kihűltek.

Forgalomkorlátozásokat oldottak fel Veszprém megyében

Pápán éjszaka feloldották a kihajtási tilalmat. Több főútvonalon feloldották a korlátozásokat Veszprém megyében: a 83-as főutat például megnyitották a 7,5 tonnánál nehezebb járművek előtt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság a honlapján szombat reggel. A 82. számú főúton a 7,5 tonna alatti járművek forgalma reggel megindulhatott, de ugyanezen az úton Veszprém és Zirc között forgalomkorlátozás van érvényben rájuk. A tájékoztatás szerint a 7301-es út továbbra is teljes hosszában le van zárva. Veszprém felől Nemesvámos, Veszprémfajsz lakosai lakcím igazolása után tovább haladhatnak. Tapolca felől Vigántpetendig a helyi lakosok hajthatnak be, a 8301-es út a Zirc-Akli és a Pénzesgyőr közötti szakaszon járhatatlan. A 8302-es út Csótig járható, Csóttól a 8306-es számú főúton Vanyola, Lovászpatona irányában le van zárva, a 8213-es út Tés és Szápár között teljes hosszában le van zárva, a 8216-es Dudartól a megyehatárig terjedő szakasza szintén nem járható.

Zalában kevesebb a lezárt út, de elakadt járműveket még mentenek

Zalában szombaton kora délután már csak négy út volt lezárva hóátfúvás miatt, a megyében azonban több helyen elakadtak járművek, köztük autóbusz és hótoló is.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint Zalában még járhatatlan a 75-ös számú főút Alsópáhok és a zalaapáti körforgalom közötti szakasza, és a főúton továbbra is kamionstop van érvényben a 8-as és a 33-as kilométerszelvény között. Nem lehet ráhajtani a Zalaszentbalázs és Gelse, valamint a Tófej és Söjtör közötti összekötő útra, és Veszprém megye irányából nem engednek járműveket a 7333-as jelű útra.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján olvasható közlés szerint szombaton is több műszaki mentés miatt hívták az ügyeletet.

Paton a közútkezelő munkagépe csúszott le úttisztítás közben, és ugyanitt két kenyérszállító kisteherautó is elakadt. Zalaszabar és Zalavár között egy autóbusz csúszott le félig az útról úgy, hogy a forgalmat is akadályozta, Nemesszentandráson pedig a viharos szél miatt meglazult gyökérzetű fa dőlt villamos vezetékre, s a műszaki mentéshez a tűzoltókon kívül az áramszolgáltató szakembereire is szükség volt.

Még nyolc út van lezárva Győr megyében

Még nyolc út van lezárva Győr-Moson-Sopronban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat délutáni tájékoztatása szerint. A Pécsi Norbert Sándor szóvivő által kiadott összegzésben az olvasható: minden esetben négy- és ötszámjegyű szakaszokról van szó, jellemzően Győr és Pannonhalma térségében.

Kevesebb járhatatlan út Veszprém megyében

Kevesebb a járhatatlan utak száma Veszprém megyében – közölte a megyei rendőr-főkapitányság a honlapján péntek késő este. A közlemény szerint a 83-as számú főúton továbbra sem haladhatnak a 7,5 tonna feletti járművek, miként a 8-as számú főúton Devecsertől Vas megye irányába, valamint a 82-es számú főút Veszprém és Zirc közötti szakaszán, Zirctől Győr felé a 82-es főúton továbbra is teljes az útlezárás.

Nincs már lezárt út Bács-Kiskun megyében

Minden utat sikerült járhatóvá tenni szombaton Bács-Kiskun megyében – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelem szóvivője szombat délben az MTI-t. Kovács Andrea hangsúlyozta: a megyében nem volt olyan település, melyet ne lehetett volna megközelíteni a havazás idején.

Még nyolcvanan vesztegelnek Győrben

Még nyolcvanan várakoznak a győri önkormányzat és a katasztrófavédelem által kialakított melegedőkben arra, hogy továbbutazhassanak – közölte szombat kora délután a városháza szóvivője az MTI-vel. Domanyik Eszter elmondta: az elmúlt két éjszaka összesen 1300-1400 ember vette igénybe ezt a lehetőséget. Rajtuk a város azzal is segített, hogy megnyitotta az egyik iskolát ideiglenes szállásul, valamint fedezte a hóviszonyok miatt a városban rekedt úton lévőket ellátó karitatív szervezetek költségeit.

A szóvivő megjegyezte: arról nincsenek adataik, hogy hányan éjszakáztak szállodákban, panziókban, arról azonban tudnak, hogy sok helyütt ingyen vagy jelentős kedvezménnyel szállásolták el a bajbajutottakat. Emellett a helyiek is nagy számban kínálták fel saját otthonuk egy szobáját, ágyát a bajbajutottaknak.

Hajdú-Biharban négyezer fogyasztónál még nincs áram

Hajdú-Bihar megyében szombat reggel már kevesebb mint négyezer fogyasztót érintett a zord időjárás miatti áramkimaradás – tájékoztatta az E.ON Zrt. szóvivője az MTI-t. Egyházi Nikoletta elmondta: tíz településen van részleges áramkimaradás. Hajdúszováton a legrosszabb helyzet, de olyan település már nincs, ahol teljesen szünetel a szolgáltatás.

Szabolcsban 77 településen még mindig nincs áram

Hetvenhét településen még mindig nincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője szombat reggel az MTI-vel. Tóth Gabriella tűzoltó főhadnagy elmondta: az áram nélkül lévő fogyasztói helyek száma ötvenezer. A szóvivő tájékoztatása szerint szombatra virradó éjjel a megyében harmincan vették igénybe a kijelölt melegedőhelyeket, miután az áramkimaradás miatt nem tudtak fűteni a lakásukban. A nyíregyházi Ózon panzióban térítésmentesen 25-en kaptak elhelyezést, Bujon négy, míg Nagyhalászban egy ember.

A megyében megközelíthetetlen település nincs, három út, a Kemecse-Vasmegyer, az Ibrány-Nagyerdő-tanya, valamint a Nagyhalász-Tiszarád közötti összekötő utak azonban a hóakadályok miatt még le vannak zárva. Nehezen járható a Berkesz-Demecser közötti út is.

Újfehértó hatvan százalékában nincsen még áram

Újfehértó területének körülbelül negyven százalékában sikerült helyreállítani a csütörtök este óta szünetelő áramszolgáltatást – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgármestere szombat délben az MTI-vel. Nagy Sándor (független) elmondta: a 14 ezres kisváros központjában, illetve elsősorban a déli városrészeken azonban továbbra sincs áram. A szolgáltató folyamatosan dolgozik a hibák helyreállításán, egyelőre nem lehet tudni, mikorra végeznek a szakemberek.

A polgármester elmondta, hogy a művelődési házban melegedőhelyiséget nyitottak, ide várják mindazokat, akik fűteni sem tudnak otthon. A legfontosabb épületekben, így a tűzoltóságon, a mentőállomáson, a gyógyszertárban és az orvosi ügyeleten a katasztrófavédelemtől, illetve más szervezettől kapott aggregátorokat állítottak munkába.

A nagyobb üzletek önmagukat látják el árammal, az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás szerencsére zavartalan – tette hozzá Nagy Sándor. A mobilszolgáltatás is akadozik Újfehértó egyes részein, csütörtök este óta kimaradások vannak a szolgáltatásban.

A csütörtök esti hóvihar a helyi református templom tetejét is megrongálta: a tetőn lévő szélkakast a szél leszakította, a kupolagömb részeit a villámhárító tartja. A helyreállításról az egyház intézkedik – mondta el a polgármester.

Helikoptert is bevetettek

Helikoptert is bevetett az E.ON Zrt. a hibaelhárításba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol szombat délelőtt még mindig 50 fogyasztói helyen nem volt áramszolgáltatás – közölte a cég szóvivője az MTI-vel. Egyházi Nikoletta elmondta: a helikopter Nyírbogdány térségében segít az üzemzavar elhárításában, mert a környék a hóakadályok miatt más módon megközelíthetetlen.

Az E.ON Zrt. szóvivője a hibaelhárítással kapcsolatban fontosnak tartotta hangsúlyozni: Szabolcs és Hajdú-Bihar megyében, ahol a legnagyobb üzemzavar keletkezett, összesen 5250 kilométer hosszúságú vezetékhálózatot kellett bejárniuk a cég szakembereinek, hogy a hibahelyeket számba vehessék. Több mint 200 vezetékszakadás történt, a kábelek újbóli csatlakoztatásához legalább egyórás szerelési idő szükséges. Eltört 220 villanyoszlop, s azok kicseréléséhez darabonként minimum három óra kell. Szigeteléstörés 820 esetben történt, a cseréhez minden érintett oszlopra fel kell mászniuk a szerelőknek, és egyórás munkálatot végezni. Az áttelepítendő vezetékrendszer hossza pedig meghaladja a 30 kilométert – tette hozzá Egyházi Nikoletta.

Elmondta még, hogy a cég szakemberei és alvállalkozói közül sokan közel negyven órája vannak talpon, és csak rövid pihenőt tartanak, hogy minél hamarabb elhárítsák a nagy kiterjedésű üzemzavart. Az előre jelzett rossz időjárásra – folytatta – egyébként készült az E.ON Zrt., 400 dolgozót, valamint 100 alvállalkozót mozgósítottak a várható feladatok ellátására.

Szabolcsban csütörtökön nap közben eső esett, ami talaj felszíne feletti hidegben folyamatosan ráfagyott a villanyoszlopokra, a vezetékekre, és az egyre vastagabb jégréteg alatt a viharos, 100 kilométer feletti széllökésekben szakadtak a kábelek, összeomlottak a vas- és betonoszlopok. Emellett a kidőlt fák ugyancsak okoztak vezetékszakadásokat, oszloptöréseket. Csütörtökön késő estétől az eső hóra váltott, pénteken szinte egész nap esett, míg a viharos erejű szél megmaradt, így további kábelszakadások, oszlopdőlések keletkeztek. Összesen 98 szabolcsi település több mint százezer lakosa maradt áram nélkül.

Ismét járható a 8-as számú főút

A 8-as számú főutat akadálymentésítették, újra közlekedhetnek rajta a járművek – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szombat reggel. A közlemény szerint a megyében még mindig sok a sok járhatatlan, illetve nehezen járható út, ezért aki teheti, ne induljon útnak.

Megállt a forgalom az 1-es számú főúton Tatabánya határában

Az 1-es számú főúton, Tatabányán a Birka csárdánál több tehergépjármű csúszott meg a jeges úton, és keresztbe fordult az úttesten, az érintett szakaszon teljes útzár van érvényben – közölte a Komárom–Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szombat kora reggel. A közlemény szerint a Fejér megye irányából közlekedőket Szárnál leterelik, a Tatabánya felől érkezők pedig az M1-es autópályára felhajtva kerülhetnek a főváros felé.

Zalában lassan helyreáll a buszközlekedés

Néhány kivételtől eltekintve szombat reggel ismét elindultak távolsági autóbuszjáratok Zala megyében, ahol várhatóan estig nagyrészt helyreáll a közlekedési rend – tájékoztatta a Zala Volán zalaegerszegi üzemvezetője szombaton az MTI-t.

Németh Csaba elmondta: Győrbe és Székesfehérvárra nem indultak el egyelőre a járataik, de minden más településre közlekednek, és többségében is érkeznek is buszok a zalai megyeszékhelyre. Budapestről a délelőtt folyamán indulnak vissza azok az autóbuszaik, amelyek csütörtök óta vesztegeltek a rendkívüli időjárási körülmények miatt. Az útállapotoktól függően 10-15 perces késésekre számítani kell még.

Elmondta azt is: a megyén belüli helyközi járatok nagy része szintén ismét közlekedik, de azokat az útszakaszokat kénytelenek egyelőre elkerülni, amelyek még zárva vannak. Németh Csaba hozzátette: reményeik szerint legkésőbb vasárnap reggelre minden vonalon helyreállhat a zalai autóbusz-közlekedés.

Megindult a buszközlekedés Veszprém megyében

Reggel fél hatkor megindult a buszközlekedés Veszprém megyében, mivel a közlekedési viszonyok sokat javultak – tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t.

Mávinform: szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel

Szinte minden vonat menetrend szerint elindult szombat reggel, az országban jelentősebb késések és fennakadások nincsenek a vasúti közlekedésben – közölte a Mávinform szombat reggel az MTI-vel. A közlemény szerint a hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ezért egyes vonatok késhetnek.

A reggeli időszakban Nyíregyháza és Záhony között néhány vonat 20-30 perces késéssel közlekedik, és a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Nagyszentjános és Ács közötti szakaszán lehet 10-20 perccel hosszabb a menetidő. Ezen a vonalon hajnalban három járatot törölt a vasúttársaság. A Kaposvár-Siófok vonalon a hótorlaszok miatt nem közlekednek a vonatok a pálya felszabadításáig. A közlemény szerint éjszaka ötszáz hómunkás dolgozott a vasúti pályákon.

Éjszaka a nagyobb vidéki állomásokat nem zárta be a MÁV, hogy a fagyok miatt betérőknek melegedőhelyet biztosíthasson. A Keleti pályaudvarra három hálókocsit állított be a MÁV-Start, hogy az utolsó csatlakozást lekéső utasok szállást kapjanak. A fűtött kocsikban mintegy 120-an fértek el.

A váltókat napközben is folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik. Hótorlaszra már a Komárom-Győr szakaszon sem kell számítani, de több állomáson nagy teljesítményű, hótolóval felszerelt mozdonyok még készenlétben állnak – olvasható a közleményben.

Ezzel szemben kollégánk azt tapasztalta, hogy 70-90 percet késnek a vonatok.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/havazas_meg_mindig_nincs_vege_teljesen_a_kaosznak