Halálosan megfenyegették a földjéért harcoló gazdát

Halálos fenyegetést kapott egy bábonymegyeri gazda, aki tiltakozásának adott hangot, miután nem nyert az állami földpályázaton.

maroknyi föld egy férfi tenyerébenHalálos fenyegetést kapott egy bábonymegyeri gazda, aki szembe mert szállni a pályázatát elutasító döntéssel.

Halálosan megfenyegették azt a bábonymegyeri gazdát, aki részt vett Egerben a gazdakörök szervezésében, miután nem nyertek a földpályázaton – tudtuk meg Kesztyűs Attilától, a Jobbik Somogy megyei elnökétől. A gazda egyike volt azoknak, akik Kaposváron egy gazdafórumon szembefordultak az állami földpályázatok kapcsán hozott döntésekkel. A gazdák tiltakozását jegyzőkönyvben is rögzítették.

A gazda társaival szóvá tette, hogy szembemennek a döntéssel, és küzdeni fognak földjeikért, ezért arra készülnek, hogy tavasszal beszántják azokat. Ezután jött a halálos fenyegetés, a gazda kapujára egy táblát akasztottak, amire azt írták, hogy „ha nem fejezik be, meg fognak dögleni” – mondta el Kesztyűs Attila.

Botrányos földügyek

Ángyán József egykori vidékfejlesztési államtitkár korábbi jelentésében – amely során a Baranya, Borsod és Fejér megyei földterületek bérbeadását vizsgálta – a Népszabadság szerint azt írta: a helyben lakók csak a földek negyedét nyerték el, a legnagyobb területek “Fidesz-közeli érdekeltségekhez” kerültek, több száz hektárt nyert a belügyi államtitkár egyik rokona vagy a Borsod megyei közgyűlés fideszes elnökének volt kampányfőnöke.

Kulcsár Gergely, a Jobbik képviselője az Országgyűlésben a kabai botrányos földügyletekre hívta fel a figyelmet. Itt számos helyi gazdálkodó pályázatát utasították el, míg más településekről pályázók nyertek, kik mind a Fideszhez köthetőek – hívta fel a figyelmet a politikus.

A kajászói gazdák akciója

A kajászói helyi gazdák “visszafoglalták” az állami földbérleti pályázat keretében elnyert terület egy részét a Fejér megyei Kajászón. A gazdák az Őszi szántás elnevezésű akció keretében művelni kezdték a földet. A megmozdulást az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség szervezte. A gazdák szerint Kiss Árpád kápolnásnyéki lakos a jogszabályokban előírtnál nagyobb aranykorona értékű állami földhöz jutott húsz évre, így mintegy hetvenhektárnyi területet a gazdák bekerítettek és beszántottak. A demonstrálók szerint alaptörvénybe ütközően zajlik az állami földpályázat.

 

alfahir.hu

Article source: http://barikad.hu/halalosan_megfenyegettek_a_foldjeert_harcolo_gazdat