Simor: Megint a szoros többség döntött

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a kamatszint tartásáról és 25 bázispontos csökkentéséről tárgyalt, végül szoros többséggel a kamatvágás mellett döntött – mondta Simor András jegybankelnök a keddi, a piaci várakozásoknak megfelelő kamatdöntés után. (A monetáris tanács sorozatban harmadszor csökkentette a kamatot, így az 6,25 százalékra esett augusztus óta.)

Simor közölte, szeptemberben gyorsult az infláció, ami elsősorban az élelmiszer- és üzemanyagdrágulással magyarázható. Hozzátette, az inflációt a nyersanyagárak emelkedése, az adóemelések és adminisztratív intézkedések tartják magasan, de ezekre a monetáris politikának mérsékelt ráhatása van. A jegybankelnök szerint az infláció idén és jövőre is számottevően meghaladhatja a célt, azonban az áremelő sokkok kifutásával egyre inkább a gyenge belső kereslet dezinflációs hatása fog érvényesülni, azaz a lakosság gyenge vásárlókedve visszafogja majd a drágulás ütemét. A jegybankárok szerint a 3 százalékos inflációs cél 2014-ben érhető el.

Recesszióban

A jegybankelnök utalt arra, hogy a bérek és minimálbérek emelkedésének összhangban kell lennie a gazdaság teljesítményével, annak érdekében, hogy ezek a lépések ne fejtsenek ki sem kereslet-, sem költségoldali inflációs nyomást. “A gazdaság recesszióban van”- mondta Simor és hozzátette: a növekedés újraindulása csak jövőre, az exportpiacok élénkülésével várható. Simor szerint a jegybankhoz beérkezett adatok azt jelzik, hogy a belső kereslet gyenge, a külső konjunktúra pedig tovább romlik.

Az elmúlt hetekben bejelentett megszorító lépéseiről Simor azt mondta, kedvező, hogy az alacsony költségvetési hiány elérésére törekszik a kormány. A lépések részletes értékelését a jegybank a decemberben megjelenő inflációs jelentésében teszi közzé. “Annyi azonban elmondható, hogy az intézkedéseknek rövid távú inflációs hatása nincsen, ám középtávon rontják a kilátásokat” – fogalmazott és hozzáfűzte, hogy az intézkedések a bankrendszer tőkevonzó és hitelezési képességét rontják.

Simor reagált azokra a hírekre, hogy bizonytalanabbá vált az IMF-megállapodás is. A jegybankelnök elmondta: a monetáris tanács megerősítve eddigi meggyőződését, az országkockázat, a hitelezés támogatása, kiszámíthatóság miatt szükségesnek tartja az Európai Unióval, illetve a Nemzetközi Valutaalappal történő megállapodást. (Az [origo] forrásai szerint az IMF a kormány lejárató kampánya miatt megorrolt Magyarországra. Varga Mihály, a tárgyalásokkal megbízott miniszter viszont közölte, nem szakadtak meg a tárgyalások, de a magyar kormánynak is vannak feltételei.)

 

Article source: http://hu.origo.feedsportal.com/c/33150/f/622409/s/250b3e99/l/0L0Sorigo0Bhu0Cgazdasag0C20A1210A30A0Esimor0Eszukseg0Evan0Eaz0Eimfre0Ees0Eovatos0Eminimalberemelesre0Elesz0Eszukseg0Bhtml/story01.htm