Reményik, Nyírő és Wass "bizonytalan megítélésű" írók?

Akiknél bizonytalan a megítélés, azokat a szabadon választható kategóriába kell sorolni – reagált a keresztény-nemzeti gondolkodású szerzőknek a tantervből történt kihagyását kifogásoló véleményekre Hoffmann Rózsa.

Akiknél bizonytalan a megítélés, azokat a szabadon választható kategóriába kell sorolni – reagált a keresztény-nemzeti gondolkodású szerzőknek a tantervből történt kihagyását kifogásoló véleményekre Hoffmann Rózsa.

Hoffmann RózsaAz oktatásért felelős államtitkár szerdán utasítást adott a szakembereknek, hogy a Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetében szereplő tananyagmennyiséget tekintsék át, miután “generális véleményként” fogalmazódott meg a társadalmi vita során, hogy az túl sok. Hoffmann Rózsa az Inforádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: “kiadtam a jelszót, hogy baltát a kézbe, baltázni a tananyagot”.

Az oktatási államtitkár emlékeztetett, hogy az új NAT társadalmi vitája pénteken zárult le. Mint elmondta, a beérkezett vélemények első feldolgozása már megtörtént.

“Generális véleményként” fogalmazódott meg, hogy túl sok a tananyag. “Ezen még valahogy lehet változtatni, kiadtam a jelszót, hogy baltát a kézbe, baltázni a tananyagot, és azon kívül ellenőrizni, valóban így van-e, vagy ez csak benyomás” – fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Gyönygyszemek és bizonytalanok

Az oktatási államtitkár az irodalom és a történelem esetében az egyes szerzők szerepeltetésére vonatkozó észrevételekre azt mondta: alapvetően a tudomány álláspontját kell követni, vannak az irodalomtudománynak kikristályosodott “gyöngyszemei”, akiket nem szabad elhagyni. Akiknél bizonytalan a megítélés, azokat a szabadon választható kategóriába kell sorolni, azaz választható lenne, tanítják-e azt az adott szerzőt vagy művet, vagy sem – jelezte.

Mint arról portálunk is hírt adott, Takaró Mihály irodalömtörténész arra hívta fel a figyelmet: egyetlen olyan író sem szerepel az új Nemzeti Alaptanterv tervezetében, aki a XX. század első fele nemzeti konzervatív polgári irodalmának képviselője lenne. Így továbbra is hiányzik a listáról mások mellett Herczeg Ferenc, Tormay Cécile, Reményik Sándor, Tompa László, Kós Károly, Nyirő József, Szabó Dezső és Wass Albert is. A szakember arra kérte az aggályaiban osztozókat, hogy az Oktatáskutató és -Fejlesztő Intézet honlapján követeljék “az egyoldalú, valóságnak nem megfelelő nézetdiktatúrás álláspont felülvizsgálatát”.

MTI nyomán barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/remenyik_nyiro_es_wass_bizonytalan_megitelesu_irok-20120307

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .