Attila pajzsának titkai

Régi főnemeseink értékes kincseket őriztek a középkor folyamán. Attila és utódainak tárgyai viszont nem tűntek el, hanem magánkincstárak féltett darabjai voltak.

Nem is gondolnánk, hogy régi főnemeseink milyen értékes kincseket őriztek a középkor folyamán. Peres iratokban és jegyzőkönyvekben arról értesülhetünk, hogy Attila és utódainak tárgyai nem tűntek el, hanem magánkincstárak féltett darabjai voltak. Ezek többségére a Habsburgok tették rá a kezüket.

Széchy MáriaEgy különös pör

A hagyomány szerint Attila pajzsa több évszázadon át a Drugethek birtokában volt. Amikor korának egyik legszebb asszonya, Széchy Mária férjhez ment ifjabb Bethen István grófhoz 1627-ben, akkor a menyasszony hozományában nem egy ritka becsű történelmi ereklyék is szerepeltek. A frigy nem volt szerencsés, nem maradtak hátra utódok. A férj korai halála után az özvegy visszapörölte hozománya nagy részét. Az 1643-ban kelt pörirat Közép-Szolnok levéltárában maradt fent. E hiteles iratban a murányi úrnő által visszaszolgáltatni igényelt családi műkincsek és ereklyék sorában említtettek egyebek között két pajzsot, az egyik vörös bársonnyal bélelt, s kívülről ezüsttel borítottat, ezt tatárnak véltek, a másik régi pajzsról azt állították, hogy az még Attiláé, első magyar királyé volt. A pöriratról Thaly Kálmán számolt be a Századok történelmii folyóirat 1886-os számában.

Hányatott sors

Sajnos, az értékes kincs további sorsa nem ismert. Thaly Kálmán is csak találgatásokban bocsátkozott. Szerinte a kincs a per végeztével visszakerülhetett Murányba, az özvegyhez. Ha így történt, akkor azt a bécsi udvar kobozta el. A murányi Vénusznak emlegetett Széchy Mária ugyanis hozzáment Wesselényi Ferenc nádorhoz, aki fellázadt a Habsburg önkény ellen. A Wesselényi- összeesküvés azonban kitudódott és a Habsburgok a család javait lefoglalták, így 1670-ban az özvegy nádorné javai is idegenekhez kerültek. Thaly második lehetőségként felveti, hogy esetleg a perben az első férj, a Bethlen család iktári ága győzedelmeskedett, akkor a Rozsályi Kun-örökösöknek levéltári adataiból lehetne a pajzs további sorsáról megtudni valamit.

ÁrpádDrugethek és a pajzs

Vajon elképzelhető, hogy Attila pajzsa az idegen eredetű, majd hazánkban megtelepedett Drugethek kezébe került? A család alapító őse, Fülöp 1301-ben, Károly Róbert kíséretében érkezett hozzánk és az Anjou-királyjelölt több hadjáratában is kitüntette magát. 1311. után a király az elkobzott kiskirály, Aba-nemzetség javait ajándékozta hű emberének. Az Abákról krónikáink feljegyezték, hogy Attila legkisebb fiának, Csaba királyfinak a nemzetségéből származtak. Az Abák esetleg őrizhettek olyan ereklyéket, melyet Attilától eredeztettek. A 17. századi pöriratban szereplő pajzs Attiláé vagy valamelyik utódjáé lehetett, mindenesetre a család hun őseitől került az idegen család birtokába.

OB

Article source: http://barikad.hu/attila_pajzsanak_titkai-20120307

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .