Nem leszünk gyarmat!

A Békemenet Egyesület, Bencsik András és Bayer Zsolt egyszerre álltak ki a kormány és az EU mellett. Széles Gábor, a korábbi támogató kimaradt az egyesületből 

A Békemenet Egyesület, Bencsik András és Bayer Zsolt közösen álltak ki a kormány és az EU mellett. Március 15-én ismét vonulnak. Széles Gábor, a korábbi támogató kimaradt az egyesületből  

Paktum előtt - paktum utánJanuár 21-én többszázezer ember vonult a főváros utcáin, hogy jelenlétükkel kiálljanak az Orbán-kormány mellett és tiltakozzanak az Európai Parlament Magyarország elleni támadásai ellen. Az esemény fő szervezői közül Bencsik András és Bayer Zsolt ma közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy március 15-én ismét az utcára várják az egykori résztvevőket. A menet a Magyar Tudományos Akadémia elől indul és a Kossuth tér lesz a végső célpont, ahol Orbán Viktor ünnepi beszédet mond majd.

„Nem leszünk gyarmat!”

Emlékezetes, a tömeg azon a hideg januári szombaton egy „Nem leszünk gyarmat!” – feliratú transzparenssel vonultak, utalva az Európai Parlament egyes csoportjaitól, illetve a külföldi sajtóorgánumokból érkező támadásokra. Túlzott deficiteljárás miatt az Európai Bizottság a közelmúltban úgy határozott, hogy felfüggeszti a Magyarország számára a kohéziós alapokon keresztül lehívható, zömmel fejlesztési beruházásokat finanszírozó pályázati forrásokat. Hazánk emiatt 143 milliárd forintnyi forrástól eshet el, a végleges döntést a pénzügyminiszterek tanácsának jövő heti döntésén születhet meg.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke néhány nappal ezelőtt nyílt levelet írt a Békemenet résztvevőinek, melyben többek között azt kérte, csatlakozzanak a nemzeti párt kezdeményezéséhez, melynek célja, hogy Magyarországon írjanak ki népszavazást az europaktumról, amelyet az Országgyűlés fideszes többsége szocialista és a Gyurcsány-pártiak támogatásával már a múlt héten elfogadott.

Eszement EU-ellenesség?

Bayer Zsolt a fentiek kapcsán kijelentette, a Jobbik csupán „mesterségesen próbál hisztériát kelteni az egész dolog körül.”

Korábban, egészen pontosan január 14-én, tehát egy héttel az első Békemenet előtt a Jobbik is demonstrált Budapesten, ám a radikálisok egészen nyíltan ellenségnek nevezték az uniót. A tiltakozás a hírhedt Barroso-levél miatt robbant ki, amelyben a szélsőbalos múltjáról ismert José Manuel Barroso, az Európa Bizottság elnöke azt írta, minden hatalmukkal fellépnek majd Magyarország ellen.

Ehhez képest Bayer hozzátette, Vona Gábor nyílt levéllel próbálja rávenni a választókat „az eszement EU-ellenességre.” Bayer Zsolt azt is megpróbálta elmagyarázni, hogy az europaktumhoz való csatlakozás önmagában semmilyen terhet nem ró az országra, mivel még nem vagyunk az eurozóna tagjai.

A Magyar Hírlap publicistája korábban lényegesen kritikusabb volt Brüsszellel szemben. Egy osztrák zöld párti EP képviselő kormányellenes kirohanására reagálva például azt írta: „Az Uniónak nemhogy ethosza, de semmije sincsen. Az uniónak Daniel Cohn-Benditje meg Neelie Kroesa, meg hogy hívják ezt a kis zöldet, ezt meg se lehet jegyezni, ezt a nevet, Ulriche Lunacekje van” Egy másik alkalommal „szerencsétlen, beteg idiótáknak” nevezte az uniós támogatások megvonásával fenyegetőzőket. Február végén a Békemenet 2012 Egyesület megalakulását bejelentő sajtótájékoztatón pedig egyenesen úgy fogalmazott: : ha az EU valóban megvonja Magyarországtól a támogatást, „el kell kezdeni gondolkodni arról, kilépjünk-e.”

Akik kimaradtak

A civil szervezet létrehozásában egyébként már nem vett részt a januári tüntetés körül még lelkesen bábáskodó Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője, illetve Széles Gábor, a lap tulajdonosa sem. Ez megdöbbentő annak fényében, hogy Széles Gábor az első és sikeres Békemenet szervezésének élére állt, a Magyar Hírlapban és az Echo TV-ben, valamint a civil csatornákon keresztül jelentős médiafelületet biztosítva a rendezvénynek. Ennek ellenére a Bayer Zsolt, Bencsik András és Csizmadia László nevével fémjelzett Békemenet Egyesület alapítói között nem találjuk meg médaitulajdonos, nagyvállalkozó Széles Gábor nevét.

Stefka István a barikad.hu-nak nyilatkozva azt mondta: a Békemenet Egyesület munkájában „egyéb irányú elfoglaltságai” miatt nem vesz részt, a Jobbik népszavazási javaslatával összefüggésben pedig nem kíván véleményt megfogalmazni. A külföldön tartózkodó Széles Gábort nem tudtuk elérni, Bayer Zsolt pedig nem nyilatkozott lapunknak.

Jó Unió, rossz „valakik”

Visszásnak tűnik, hogy Bencsik András ma a sajtó munkatársainak arról beszélt, hogy egy „körül nem írható gazdasági, pénzügyi hatalom” próbálja megnyirbálni Magyarország szabadságjogait. A kijelentés után tehát úgy tűnhet, március 15-én lelkes hazafiak sokasága „valakik” ellen tiltakozhat, az EU azonban tabu.

Súlyos kérdések merülnek itt fel. Az Orbán-kormányt meg kell védeni, de az ország függetlenségét nem? Az Európai Unió a nekünk mindig jót akaró nagy testvér, Magyarországot csupán arctalan, „körül nem írható” pénzügyi körök akarják meghódítani?

Kiknek az oldalán áll Bencsik András és Bayer Zsolt? Milyen irányba befolyásolnak adott esetben több százezer embert? Lehetséges, hogy azt a bizonyos társadalmi szelepet óhajtják csupán megnyitni, levezetni a fölös feszültséget? Vagy pusztán zsákutcába terelik tisztességes emberek tömegét, mert a megrendelő ezt kérte, Magyarországot pedig bent kell tartani ebben a roskadozó, valódi értékeit elveszítő gigavállalkozásban?

CSG – HÉ

Article source: http://barikad.hu/nem_leszuenk_gyarmat_vagy_megis-20120306

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .