A medve nem játék: szaporodó támadások Székelyföldön

Kovászna megyében emberre támadtak, Hargita megyében pedig háziállatokat öltek meg.

Újabb medvetámadások történtek az elmúlt napokban a Székelyföldön – számol be a Krónika.ro. Kovászna megyében emberre támadtak, Hargita megyében pedig háziállatokat öltek meg.

A háromszéki Martonos mellett egy bocsait védő anyamedve sebesítette meg a nyáját legeltető pásztort, mert a bocsokat megtámadták a pásztorkutyák. Homoródszentmárton és Lövéte közelében egy lovat és egy szarvasmarhát pusztított el a medve, Tusnádfürdőn pedig betört egy udvarra, és féltucatnyi tyúkot ölt meg. A Kászonaltíztől öt kilométerre fekvő esztenán május másodikán történt medvetámadás, akkor két pásztort is megsebzett a vad.

A két kászonújfalvi férfi sérülései nem bizonyultak súlyosnak, így viszonylag hamar hazatérhettek a kórházból, ahol veszettség elleni védőoltást is kaptak. A Krónika.ro kérdésére Bodó Imre kászonaltízi alpolgármester azt mondta, bár háziállatokat a korábbi években is ölt a medve a község környékén, emberre eddig nem támadt.

A Kászonok környéki vadászterületet ügykezelő Csíki Vadász- és Sporthorgász Egyesület vezetője, Bencze István szerint ezen a területen tavaly kilőttek egy medvét, amely háziállatokra támadt. A mostani támadás után is járt többször a vadőr a területen, de a nagyvad eltűnt, nem látták. „Megpróbáljuk elriasztani a területről gumilövedéket használva. Ha viszont nem sikerül, és továbbra is veszélyt jelent vagy támad, akkor kérni fogjuk a minisztériumtól a kilövési engedélyt” – mondta Bencze.

illusztrációA medvetámadások szezonja a június-augusztus

Mihai Pop, a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség szakembere a Krónikának elmondta, tavasszal nem gyakori a medvetámadás, hiszen az erdőkben akad eleség bőven, a bocsokat féltő anyaállat pedig nem vándorol nagy területen. Ha emberrel találkozik és megijed, vagy különösen ha kutyák támadják a kicsinyeit, persze hogy védi őket. A medvetámadások szezonja azonban a június–augusztusi időszakban van, szögezte le Pop.

A nyári hőségben ugyanis kiszárad a fű, még nem érnek az erdei gyümölcsök, így a medve sokat kóborol élelem után kutatva, így nagyobb a valószínűsége, hogy legeltető pásztorokkal találkozik, és gyakrabban bemerészkedik a falvakba is, hogy ennivalóhoz jusson.

Hargita megyében tavaly a környezetvédelmi ügynökség szakemberei szerint 850 és 1000 között mozgott a medvék száma.

kronika.ro – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/a_medve_nem_jatek_szaporodo_tamadasok_szekelyfoeldoen-20120509