Vona-Orbán vita a T. Házban (videóval)

Vona szerint a kormány csak a mellékhadszíntéreken vív szabadságharcot, Orbán különbséget tesz gyarmatosítók és szövetségesek között. Parlamenti percről percre.

Az Országgyűlés mai ülésén szavaznak a fegyvertartás szabályainak lazításáról és a tavaly év végi LMP-s demonstrációban részt vevők közkegyelméről. A Tisztelt Ház elfogadhatja a Független Rendészeti Panasztestület és a Médiatanács beszámolót, továbbá köszönetet mondhatnak a nemzetközi bírálatok ellenére Magyarország mellett kiálló lengyel és litván képviselőknek is. Parlamenti percről percre tudósítás.

15:02 A fizetős bölcsik ellen tiltakozik a Jobbik

A jobbikos Dúró Dóra a bölcsődés gyermekek napközbeni ellátásának fizetőssé tétele kapcsán szólal fel. Emlékeztet, hogy a demográfiai zuhanás megállításának egyik alapvető feltétele az ingyenes bölcsőde hálózat. A bölcsődék jelenleg is 130 százalékos kihasználtsággal működnek, ráadásul a területi eloszlás is rendkívül egyenlőtlen, több helyen is térítési díjat szednek az ellátásért – sorolja a problémákat a képviselő. Úgy véli, a gyermekek napközbeni elhelyezésének megoldása a női foglakoztatásra is jótékony hatással lenne.

Halász János államtitkár szerint a kormány már sokat tett ez ügyben, példaként a gyermekek után járó adókedvezményt említi. Hangsúlyozza, a kormány elkötelezett a bölcsődei férőhelyek számának növelése érdekében, a napközbeni ellátására további 8,5 milliárd forintot különítettek el. Ez Dúró szerint a 130 százalék 100-ra csökkentésére sem elég.

14:52 Az MSZP a rezidensek mellett

Tukacs István szocialista képviselő arra kíváncsi, mikor és milyen forrásból kerül majd sor az egészségügyben dolgozók bérének rendezésére. Rengetegen hagyják el a pályát a versenyképtelen bérek miatt – teszi hozzá. Halász János államtitkár hangsúlyozza, a szocialisták korábban mindent megtettek az egészségügy tönkretételéért, 250 milliárd forintot tüntettek el az ágazat finanszírozásából. Első körben a rezidensek helyzetét próbálják meg rendezni, idén 250-nel többen kezdték meg szakorvosi képzésüket, mint korábban.

14:43 Egymásra mutogat a Fidesz és az MSZP Malév-ügyben

Simon Gábor MSZP-s képviselő a Malév csődjéről kérdez. Úgy véli, a kormány hibás politikájának köszönhető a nemzeti légitársaság csődje. Kitér arra is, hogy több tízezren veszítik el a csőd miatt az állásukat. Leginkább a XVIII. kerületben élőket érinti a Malév csődje, arra vár választ a kormánytól, hogy miként és hogyan kíván segíteni a bajba jutott családokon. Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában elmondja, a Malév az előző kormány idején történt felelőtlen privatizáció miatt ment tönkre, a munkavállalókat pedig a törvény védi. A bérgarancia alapból anyagi segítséget nyújt a bajba kerülteknek – teszi hozzá Cséfalvay Tanár Úr. A kormány természetesen a lehetőségeihez képest mindent megtesz azért, hogy az elbocsátottatok munkalehetőséghez jussanak.

14:34 Az LMP nem fogadja el a megszorításokat

Scheiring Gábor a kormány és az IMF közötti új megállapodásáról beszél. Az LMP-s politikus leszögezi, pártja semmilyen olyan feltételt nem tart elfogadhatónak, ami újabb megszorításokkal és elbocsátásokkal jár. Arra kíváncsi, milyen feltételeket szabott az IMF, milyen árat hajlandó fizetni a kormány a megállapodásáért cserébe. Fellegi Tamás tárca nélkül maradt miniszter úgy fogalmaz, jelenleg a megállapodás feltételeit kevéssé aktuális latolgatni, a magyar tárgyaló delegáció még meg sem kapta az IMF-től a mandátumát. A kormány nem fog elfogadni olyan feltételeket, amelyek szuverenitásunk feladását jelentenék – szögezi le a miniszter.

Fellegi

Fellegi Tamás a sportos táskákat szereti

14:27 Vigyázat: öninterpellációk következnek!

Vagyis kormánytag kérdez kormánytagtól. Továbbolvasás csak saját felelősségre! A KDNP-s Michl József szeretné, ha Hoffmann Rózsa megnyugtatná, hogy a tandíjat becsempésző felsőoktatási törvénnyel nincsen semmi baj. Hoffmann Rózsa megnyugtatja, hogy nincs, csupán megváltoztatják az elavult képzési struktúrát. A kormány a korlátlan állami gondoskodással szemben az “ösztönzést” és a “felelősségvállalást” támogatja. (Hasonló hívószavakkal kampányolt a tandíj mellett az SZDSZ 2008-ban – a szerk.) Michl szerint az a legfontosabb, hogy mind a hallgatók, mind az oktatók “megértsék a változtatások szükségességét”, és támogassák a kormányt.

A fideszes L. Simon László a Képcsarnok kiállítóhelyeiért aggódik. Attól tart, hogy a magyar képzőművészek nem fogják tudni megfelelő módon bemutatni munkáikat. Halász János államtitkár elmondja, tisztázni kell, hogy egy pár éve nyereséges cég hogyan kerülhetett ilyen nehéz helyzetbe. A Képcsarnok gazdálkodását ki fogják vizsgálni – ígéri.

14:11 Mi alapján zárják be a szülészeteket?

A jobbikos Gyenes Géza az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatban interpellál. Arra kíváncsi, hogy mi az oka annak, hogy egyes kórházak szülészeteit bezárják, míg máshol ezek megmaradhatnak. Szócska Miklós államtitkár válaszában elmondja, az átalakítás lépcsőzetesen történik, a bezárások pedig nem bezárások, csupán “racionalizálásról” van szó. Meg fogják vizsgálni, hogy hibáztak-e a valahol, és ha igen, akkor korrigálják.

14:03 Munkát kenyeret – part II

Az MSZP nem tud elszakadni a szocialista bábáskodés mellett megtartott “civil” tiltakozás, “a Munkát, kenyeret!” mozgalomtól. Gúr Nándor külön köszönti a csoport karzaton helyet foglaló tagjait. Gúr szerint a kormány mindenkitől, aki kiskeresetű csak elvett, miközben a megélhetés drágult. A magán-nyugdíjpénztár államosítával még az emberek megtakarításait is elvették. Cséfalvay Zoltán államtitkár egykori tanárától, Niederhauser Emiltől idéz, aki a bukott diákoknak azt mondta: “A kedves hallgató távol tartotta magát a tények tolakodó közelségétől”, majd válaszában azzal érvel, hogy a foglalkoztattak száma 46 ezer fővel nőtt, a munkanélküliség pedig stagnál. Az EU országaival szemben jobbak a mutatóink. A kormány célja, hogy az emberek a munkán keresztül tudjanak megélni – tette hozzá.

13:53 Nem elég a három csapás

A fideszes Kocsis Máté (akinek nevéhez fűződik a VIII. kerületi “Jófiúk” csatasorba állítása) a három csapás törvény előnyeit ecseteli. A szigorítás a korábbi években elszaporozó erőszakos bűncselekmények visszaszorítása érdekében történt, de ez nem elegendő, ezért a Büntető törvénykönyv továbbítói szigorítását szorgalmazzák. Hangsúlyozza, egyetlen csoport sem élhet úgy, hogy nem tartják be a társadalmi normákat. Rétvári Bence államtitkár válaszában kifejti, a kormány mindig is a sértettek és nem az elkövetők oldalán állt. (Ehhez azért a Magyar Gárda és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjainak is lenne egy-két szava – a szerk.) A kis értékű lopásokkal szemben éppúgy fellépnek, mint a nagyobb súlyú bűncselekményeknél. Ezután pr-előadást hallhatunk a kormány bűnözés visszaszorítására tett intézkedéseiről.

13:41 Vona-Orbán vita a Házban

Vona Gábor a januári százezres békemenet kapcsán emlékezteti a kormányt, hogy a felvonulók és minden tisztességes magyar ember úgy gondolja: hazánk nem lehet gyarmat. A Jobbik frakcióvezetője hozzáteszi, az Európai Parlamentben lassan minden második nap magyarellenes napot tartanak, és ebből a szocialista EP-képviselők is kivették a részüket. Vona kijelenti, hogy szerinte a meneteket szervező MSZP jobban tenné, ha inkább “elmenne a francba”, amelyre Kövér László házelnök gyorsan le is csap: a vállalhatatlan kijelentéseiről és kemény beszólásairól hírhedt Kövér színpadias lamentálásba kezd, hogy miért volt “kocsmába való” Vona kijelentése.

Ön szerint is kocsmába való beszédet mondott Vona? Döntse el az alábbi videó alapján!

A Jobbik elnöke hangsúlyozza, a kormány csak a mellékhadszíntereken vívott szabadságharcot, jórész saját pártérdekei miatt, egyébként a behódolás politikáját folytatja. Ezt támasztja alá a fiskális unióhoz történő csatlakozás is. Szerinte népszavazást kellene tartani arról, hogy ezekkel a feltételekkel továbbiakban is tagjai kívánunk-e lenni az EU-nak.

Orbán Viktor válaszában kifejti, az EU egy olyan típusú államadósság-csökkentést követelt, ami hátrányos a magyar embereknek, ezért a kormány olyan intézkedésekkel tartotta 3 százalék alatt a költségvetési hiányt, amely Brüsszelnek nem felelt meg. A tehermegosztás jegyében tabukat döntöttek: megadóztatták a bankokat és erősítették a középosztályt. Szerinte különbséget kell tenni gyarmatosítók és szövetségesek között, “akinek csak a piacunk kell, az gyarmatosító, akinek a munkánk is, az szövetségesünk” – summázza a jelenlegi helyzetet a miniszterelnök.

13:33 Németh Zsolt emlékezetkiesésben szenved

Pálffy István KDNP-s politikus felhívja a figyelmet, hogy Magyarországon az itt megtermelt javak hét százalékát azonnal kivonják az országból. Ez a régiónkban a legmagasabb arány, amely megbénítja hazánk gazdaságát. Ezen változtatni kell, és ehhez szövetségesek kellenek – szögezi le. A válaszadó Németh Zsolt államtitkárt nem zavarja, hogy teljesen témába nem vágó vizekre evez, és az új pénzügyi paktum aláírásának körülményeiről beszél. Az új román-szerb kisebbségvédelmi egyezmény kapcsán (amelynek során Bukarest szó szerint bezsarolta Belgrádot) Németh Zsolt kijelenti: “Románia leckét adott, hogyan kell hatékonyan érdeket érvényesíteni”. Kitér Románia 2006-os uniós tagságának feltétel nélküli megszavazására is, amit “elmulasztott lehetőségnek” nevez. (Azt viszont elfelejti hozzátenni, hogy a szavazáson az MSZP-vel együtt a Fidesz is megnyomta az igen gombot – a szerk.)

kép

A három muskétás: Orbán, Pintér és Lázár

13:21 Skandináv vagy dél-amerikai út?

Jávor Benedek LMP-s frakcióvezető úgy véli, hazánk válaszúthoz érkezett: vagy periféria leszünk, vagy felzárkózunk a fejlett régiókhoz. Azaz skandináv, illetve szlovén utat, vagy a dél-amerikai modellt követjük. Jávor szerint vissza kellene állítani a 18 éves tankötelezettséget, az álláskeresési támogatást pedig vissza kellene állítani 9 hónapra, mert a mostani 3 hónap alatt képtelenség munkát találni. Egy olcsó és képzetlen munkaerővel rendelkező összeszerelő ország helyett egy képzett, prosperáló országot kellene megalkotni.

13:17 Munkát, kenyeret!

Veres János napirend előtti felszólalásával veszi kezdetét a mai ülés. A volt szocialista pénzügyminiszter a Nyíregyházán megrendezett kormányellenes tüntetés követeléseiről számol be. A demonstrálók visszautasították a szabolcsi megyét hátrányosan érintő intézkedéseket, az MSZP-s képviselő szerint a pártja által készített Kelet-Magyarország program jelentené a megoldást. Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszában elmondja, tisztában vannak azzal, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is része az országnak, és különleges figyelmet is szentelnek neki. A foglakoztatással kapcsolatban ismerteti: 2009-hez képest 2012-ben több mint 100 milliárd forinttal fognak többet fordítani a felzárkóztatásra.

Bencsik János – Jurenkó Ferenc

barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/vona_orban_vita_a_t_hazban-20120305

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .