Ügynöklisták

A II. Orbán-kormánynak szintén körmére égett a felelősség az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala kapcsán. A kormánypártban is szakadás mutatkozik.

A II. Orbán-kormánynak szintén körmére égett a felelősség az ügynöklisták nyilvánosságra hozatala kapcsán. A kormánypártban is szakadás mutatkozik.

Továbbra sincs megnyugtató változás, a kommunista rendszer ügynöklistáira egyelőre jótékony homály borul. Pedig a kormányzó pártoknak már nem kell emiatt koalíciós feszültségre sem számítaniuk, ennek ellenére minden eszközzel akadályozzák, hogy fény derüljön az igazságra – mondta mai sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Európában, a posztszovjet térségben Magyarország az egyetlen olyan ország, mely mindmáig nem alkotott lusztrációs törvényt, mely az állampárti politikusok kizárását tenné lehetővé a politikai életből. Legutóbb Románia fogadott el hasonló jogszabályt februártól, mely egészen járási szintig eltiltja az egykori kommunista párt tisztségviselőit minden lehetséges poszt viselésétől. Noha a Jobbik már beterjesztett a parlamentben egy törvényjavaslatot a kormánypárti többség elutasította azt.

Mirkóczki leszögezte, egyre kevesebben ugyan, de még mindig sokan élnek azok közül, akiket az előző rendszerben megfigyeltek, megaláztak és minden lépésükről jelentéseket írtak, az Orbán-kabinet most ezeket az embereket fosztja meg attól a lehetőségtől, hogy megtudják, kik voltak a környezetükben azok, akik besúgók voltak és ellehetetlenítették az életüket. A honatya feltette a kérdést: vajon a most regnáló kormányzó pártok soraiban szintén ülnek olyanok, akik szerepelnek a már említett ügynöklistákon? Amennyiben így van, legalább ezt a tényt illene bevallani a választóiknak – figyelmeztetett a jobbikos képviselő.

Mirkóczki Ádám hozzátette, álságosnak tartja, hogy a szocialisták és a Gyurcsány-pártiak megszavazták a javaslatot, mivel az említett politikai formációk tizenkét éven át kormányoztak Magyarországon, s annak ellenére, hogy minden lehetőségük megvolt rá, mégsem tettek semmit az igazság érdekében.

Rendkívül érdekes az is, hogy míg a Fidesz részéről Lázár János frakcióvezető elvben támogatta a javaslatot, az Országgyűlés elnökeként Kövér László hevesen támadta azt, s a múlt heti voksoláson még Wittner Mária is – aki az előző rendszer emblematikus alakjának számít, mint egykori szabadság harcos – szintén nemmel szavazott.  

Cs.G. – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/uegynoeklistak_jegelve-20120305

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .