Országzászló kerül a partizán emlékmű helyére Salgótarjánban

Országzászló emlékhelyet alakítanak ki Salgótarjánban a Kálvária-hegyen, a rendszerváltozás után elbontott, a  “Pléh Öcsinek” nevezett partizán emlékmű helyén.

Országzászló emlékhelyet alakítanak ki Salgótarjánban a Kálvária-hegyen, a rendszerváltozás után elbontott, a salgótarjániak által “Pléh Öcsinek” nevezett partizán emlékmű helyén.

Pléh ÖcsiMint Székyné Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere pénteken az MTI-nek elmondta: június 3-án, az összetartozás napján avatják fel a Hármashalom Országzászló Emlékhelyet, amelynek terveit Makovecz Imre tanítványai készítették.

Emlékeztetett, hogy az egykori városvezetés a polgárokkal és az egyházi személyekkel összefogva 1940. június 2-án avatta fel először Salgótarján országzászlaját, amely azonban nem loboghatott sokáig a város legmagasabb pontján, mert a lobogót 1944-ben a szovjet csapatok bevonulása előtt biztonságba helyezték.

Salgótarján meg tudta őrizni az eredeti országzászlót – ezt a Nógrádi Történeti Múzeumban 2007-ben, a várossá válás 85. évfordulóján ki is állították -, ez alapján készül el a 18 méteres rúdra felhúzott, megvilágított lobogó, a Hármashalom-kilátón pedig a város címerét helyezik el – mondta a polgármester.

Hozzátette: 15 millió forintba kerül az emlékhely kialakítása, a 64 vármegyét szimbolizáló kőhalmok a második ütemben készülnek majd el. Mint kifejtette: az a cél, hogy az emlékhely a salgótarjániak kiránduló-, találkozóhelye legyen, de később bekapcsolnák a zarándokturizmusba is.

A Partizán emlékmű helye 19 éve áll üresen. A “Pléh Öcsinek” becézett, háromszoros életnagyságú, krómacéllemezből hegesztett kolosszust 1969-ben helyezték el a város legmagasabb pontján, emléket állítva a fasizmus elleni harcokban részt vett nógrádi partizánoknak. A jelképet 1993-ban bontatta el az akkori önkormányzat, a kezében dobtáras géppisztolyt tartó alak 2002-ben a baglyasaljai szoborparkba került.

A korábbi városvezetés 1999-ben millenniumi városi emlékmű felállítására adott be pályázatot, de nem nyerte el a kért támogatást. 2002-ben, a várossá nyilvánítás 80. évfordulóján több javaslat érkezett a posztamens beépítésére, de az elképzeléseket nem találták szakmailag kiérleltnek és pénz sem volt a megvalósításra. 2005-ben ötletpályázatot hirdettek meg, hogy új alkotás kerüljön a várost csaknem 30 évig jelképező Partizán emlékmű helyére. Ennek nyertese egy Niké szobor terve volt, de az elképzelés nem valósult meg.

MTI – barikad.hu

Article source: http://barikad.hu/orszagzaszlo_keruel_a_partizan_emlekmu_helyere_salgotarjanban-20120427