Kulcsár Győző: Idegesítő volt ez a vereség

A budapesti vívó világbajnokság második napján Szász Emese megszerezte a második bronzérmet, az elődöntőben az észt Beljajeva ellen 11-13-ról kiegyenlített, 23 másodperccel a vége előtt azonban megállt, és közösen megegyezve az utolsó egy percre bízták a döntést.

„Ez Emese döntése volt, én csak ülök a pást mellett, mint a partra vetett hal. Rendezni szerette volna a gondolatait, jobban bízott abban az egy percben, hogy találatot ad. Általában ez a ráadás a valamelyest gyengébb vívónak kedvez, hiszen alkalomadtán a védekezés is elég a győzelemhez. Nyilván nem úgy tervezte, hogy gyorsan kap egy találatot” – mondta Szász edzője, Kulcsár Győző a verseny után.

A négyszeres olimpiai bajnok úgy látta, hogy Embrich nagyon jól vívott, Zverevát is könnyedén verte, utána a szünet a legrosszabbkor jött. Az elődöntőben már az első két tus sem olyan volt, amilyennek gondolta, pedig akkor még vezetett.

„A testbeszéde sokat elárul, kezdett görcsössé válni. Adott egy találatot, utána kapott gyorsan kettőt, és akkor rá is eszmélt, hogy ennek az észt lánynak olyan napja, mint soha többé nem lesz. Ezzel nem megsérteni akarom őt, nekem is volt olyan napom, amikor minden bejött.” (A 21 éves Beljajeva nem volt eddig a nyolcban sem Világkupa-versenyen.)

‘Talán meg is könnyebbült, hogy nem Branzával vív, ez is hozzájárulhatott. Nem tudom, csak annyit tudtam mondani, hogy lazán, ha megtámadják gyorsan hátráljon, ha támad, akkor pedig legyen benne az átütőerő. Mert az valahogy a negyeddöntő és az elődöntő közt szétfolyt, erodálódott. Kapart, ásott, harcolt Emese, de nem lett sehogy sem kerek a vége” – folytatta a Nemzet Sportolója.

Kulcsár ettől még nagyon büszke tanítványára, aki saját bevallása szerint nagyon mélyről jött vissza az olimpia után. Szász az egyetlen, akinek Európa-bajnoki valamint világbajnoki érme is van idénről.

„Kicsit igazságtalan sport a vívás, mert csak egy találat dönt. Máshol legalább kettő kell legyen a különbség. Kicsit szerencsétlenek is vagyunk, hogy mindkét nap egy tuson múlt a döntő. Ez van, ilyen a vívás” – összegzett.

Szász Emese így értékelt: “most kicsit szomorúbb vagyok, mint közvetlenül az elődöntő után, mert kezdek rájönni, hogy mit kellett volna másként csinálnom. De pár nap és örülni fogok a bronzéremnek. Másként mozogtam az elődöntőben, mint a nap korábbi részében, és sajnos nem tudtam átmenteni a formámat. Többet kellett volna erőltetni a támadásokat, mert amikor hagytam, hogy ő irányítson, akkor fordított. 13:13 után éreztem, hogy lesz még erőm egy végső támadásra, ezért hagytam a döntést a hosszabbításra, de sajnos ez nem jött össze. A mai formámat látva, azt hittem, előbb végezhetek. Meg is lehetett volna, mert sokáig kézben volt a meccs.”

“Mélyről jöttem vissza a könyökműtét és a londoni csalódás után, amikor kiestem az első fordulóban. Sikerült magamra találnom, ezt bizonyítja, hogy idén két érmet szereztem a világversenyeken, de ettől maradt bennem némi hiányérzet” – összegzett.

A férfiaknál is észt párbajtőröző nyert, ezzel két aranyat nyertek csütörtökön.

Article source: http://sportgeza.hu/sport/vivovb/2013/08/08/kulcsar_idegesito_volt_ez_a_vereseg/


Cimke:

Ez a bejegyzés 2013. augusztus 8. csütörtök 23:08, perc időpontban készült a ” Egyéb” kategóriában.
Ha nyomon szeretnéd követni akkor add a hircsatornákhoz RSS 2.0.

Article source: http://rajtmester.hu/?p=19466