Ma is sorra dőltek a melegrekordok

Szerdára virradóra előbb a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti, majd a fővárosi és az országos maximumhőmérsékleti rekord is megdőlt.

Szerdára virradóra előbb a legmagasabb napi minimumhőmérsékleti, majd a fővárosi és az országos maximumhőmérsékleti rekord is megdőlt. Az előrejelzés szerint a következő két napban folytatódik a kánikula, s további napi hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg.

Szerdára már az ország egész területére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki a meteorológiai szolgálat.

Szerdára virradóra a leghűvösebb órában is 23,8 Celsius-fokot mértek Pécs-Árpádtetőn hajnalban, s ezzel megdőlt a napi legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében azt írta: folytatódott a tikkasztóan meleg, száraz időjárás, sőt a hőség még fokozódott is.

A szinte zavartalan napsütés hatására gyorsan emelkedett a levegő hőmérséklete. Pakson 38,1 Baja-Csávoly állomáson 39 Celsius-fokot mértek, amely egy fokkal magasabb, mint az 1931-ben, Túrkevén mért 38 fokos korábbi országos rekord.

Megdőlt a fővárosi melegrekord is. Mostanáig 35,7 fok volt az augusztus 7-i fővárosi melegrekord, amelyet 1952-ben mértek. Most Budapest több pontján is melegebb volt ennél. Ferihegyen 36,5 míg Budapest belterületén 37,2 Pestszentlőrincen 37,3 Újpesten pedig 37,9 fokot regisztráltak.

A meteorológiai szolgálat arról is írt, hogy mivel péntek estig várni kell az enyhülésre, addig további napi hőmérsékleti rekordok megdőlésére is számítani lehet.

Hackl Mónika, a MAVIR Zrt. kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: ebben az időszakban fokozott ellenőrzést végeznek. A távvezetékek és az alállomások üzemzavar nélkül bírják a hőséget, mert a berendezések méretezése, tervezése során igen magas hőmérsékletet vettek figyelembe.

Az eddigi legmagasabb csúcsterhelés nyári értékét 2007-ben mérték, 6320 megawattot. A MAVIR adatai szerint augusztus 5-én hétfőn 5840, augusztus 6-án kedden 5883 megawatt volt a napi csúcsterhelés.

Budapesten Tarlós István főpolgármester továbbra is azt kéri a BVK Holding tagvállalataitól, hogy igyekeznek enyhíteni a fővárosiak hőségérzetén. A Fővárosi Vízművek is meghosszabbította a Deák téren felállított vízosztó pont működését, a Fővárosi Közterület-fenntartó locsolóautói naponta kétszer 12 órás műszakban locsolják az utakat és a BKV kérésére az egyes vonalakon a villamosvágányokat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok egy órával tovább tartanak nyitva, a FŐKERT pedig a hőségre való tekintettel valamennyi kezelésében lévő ivókút működését fokozottan ellenőrzi.

Pest megyében, Cegléden a forgalmasabb helyeken – például a városközpontban és a vasútállomásnál – vizet osztanak, s a korábban lezárt közkutak közül is többet megnyitott az önkormányzat – mondta Földi László (Fidesz-KDNP) polgármester.

Szintén Pest megyében, Nagykőrösön a polgármesteri hivatal ajtaján tábla tudatja, hogy hol lehet az épületen belül klimatizált helyiséget találni. A nagy forgalmú főtéren párakaput helyeztek el, az utakat folyamatosan locsolják, s a magánkézben lévő városi strand is megnyílt, miután megkapta a működési engedélyt.

A szekszárdi székhelyű Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt. szolgáltatási területén, Tolna megye nagy részén 20-25 százalékkal nőtt a vízfogyasztás az elmúlt napokban – közölte a cég szerdán. Szekszárdon, ahol átlagban napi 6500 köbméter víz fogy, hétfőn az év eddigi legmagasabb, 7700 köbméteres fogyasztását mérték. Tájékoztatásuk szerint jelentősen emelkedett a fogyasztás a tolnai üzemigazgatóságon, Bátaszéken 27 százalékkal, Decsen 50 százalékkal több víz fogyott az utóbbi napokban.

Az országos tiszti főorvos által elrendelt harmadfokú hőségriadó csütörtök éjfélig van érvényben. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán a Facebook-oldalán azt közölte: a napok óta tartó hőség, illetve erős napsugárzás hatására több városban is emelkedett a talaj közeli ózon koncentrációja, ezért az elmúlt 24 óra mérési adatai alapján 15 település levegőjét a “kifogásolt” kategóriába sorolta az Országos Környezetegészségügyi Intézet. Ez alapján az OKI térképén a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölték a többi között Budapestet, Sopront, Székesfehérvárt, Veszprémet, Tatabányát, Egert, Salgótarjánt és Nyíregyházát is.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/ma_is_sorra_doltek_a_melegrekordok