Miért vonul vissza Csányi Sándor?

A bankvezér két nap alatt gyakorlatilag megszabadult az OTP-től, részvényeinek túlnyomó többségét eladta. Piaci elemzők és közszereplők azóta találgatják, mi áll a háttérben. Most is kutakodtunk egy kicsit.

A bankvezér két nap alatt gyakorlatilag megszabadult az OTP-től, részvényeinek túlnyomó többségét eladta. Piaci elemzők és közszereplők azóta találgatják, mi áll a háttérben. Most is kutakodtunk egy kicsit.

CsányiHazánk talán legismertebb bankára részvénycsomagjának piacra dobásával gyakorlatilag földhöz vágta az OTP részvényárfolyamát, a szoktlan időzítéssal és móddal végrehajtott akció pedig érdekes találgatásra ad okot.

A lehetséges forgatókönyvek

Csányi Sándor beteg és visszavonul
Agrárvállalkozásait fogja még inkább felfuttatni, ezért száll ki
Előre tudja a kormány terveit a devizahitelesek megmentése kapcsány

Beteg és visszavonul?

A szokatlan részvényeladás extrém magyarázatokat is szolgáltatott. Ezek egyike volt az is, hogy Csányi beteg és visszavonul. Az Mno.hu vasárnap azt írta, hogy Csányi Sándor döntése mögött egészségügyi probléma állhat. A lap felidézte, hogy Csányi 2013 februárjában komoly szívműtéten esett át Németországban, és ennek nyomán jutott az elhatározásra, hogy visszavonul. Az OTP Bank sietve, még aznapi közleményében tagadta, hogy az eladás Csányi egészségügyi állapotával lenne kapcsolatban.

Visszavonulásának talán egyik legfontosabb cáfolata azonban épp a részvénypakett eladásának indoklása: a jelentős agrárérdekeltségekre szert tett Csányi ugyanis épp az agráriumba csoportosítja át a pénzét.

Nagyobb az agrárbisznisz, mint a bankbiznisz?

Az OTP sajtóosztálya meg is erősítette ezt az információt, “Csányi Sándor és vállalkozásai hazai, elsősorban agrár- és élelmiszer-ipari beruházások finanszírozására csoportosítja át a július 18-án értékesített OTP-részvényekből származó bevételt.”

A Hvg úgy tudja, a Bonafarmnál több tízmilliárd forint értékű beruházások vannak betervezve (nagy kapacitású vágóhíd, öntözőrendszer-fejlesztés, új állattenyésztési telep). Igaz, arra nincs magyarázat, hogy a finanszírozásnak miért ezt a formáját választja Csányi, és hogy a beruházásoknak, melyeket már egy ideje terveznek, miért most van szüksége azonnali és ilyen mértékű likviditásra. (Ez utóbbi nehezen hihető, az eddigi tőkepótlásokat Csányi hitellel, kisebb csomagok értékesítésével megoldotta) – írja a lap.

Csányi már korábban is több tízmilliárd forintot invesztált agrárcégeibe, amikből ráadásul – ha hihetünk a szavainak – még egyetlen forintot sem vett ki.

A Csányi agrárvállalkozásait összefogó Bonafarm-csoportnál nagyjából ötvenmilliárd forint beruházást terveznek, egy új vágóhíd, illetve a Pick szegedi új gyárának megépítésével. A legalább évi egymillió sertés kapacitású, Mohács térségébe tervezett 10 milliárdba kerülő vágóhíd építését egy-két, míg a szegedi beruházást két-három éven belül szeretnék megkezdeni, emellett pedig külföldön is terjeszkedne a cégcsoport – írja Hvg.

Kell tehát a pénz rendesen. Sokan azonban már okot látnak, (vagy akarnak) láttatni Csányi eladása mögött.

csány
Tud valamit?

Egyes elemzők szerint két fő ok állhat az eladás mögött. Egyrészt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt keddi bejelentése, miszerint újabb devizahiteles mentőcsomag összeállításán dolgozik a kormány, másrészt pedig Orbán Viktor kijelentése a bankadóról, amely a “következő tíz évben biztosan fennmarad”.

Számos elemzés szerint lehetséges, hogy Csányi – finoman szólva is kiváló kormányzati kapcsolatainak hála – már előre tudta a kormány terveit, azok nyilvánosságra kerülése előtt, így pedig a bankvezér úgy döntött, rekordgyorsasággal hagyja el a süllyedő hajót. Amennyiben a döntés úgy szól, hogy az ügyfelek a szerződéskötéskor érvényes árfolyamon fizethetik ki a hiteleiket, vagyis teljes egészében elengedik nekik a tartozás árfolyam-különbözetből adódó részét, akkor az akár 250 milliárd forintos “veszteséget” is jelenthetne az OTP-nek (a veszteség természetesen relatív az évek óta tartó nyerészkedés miatt – a szerk. ). Amennyiben tehát a kormány magáévá teszi a Jobbik által már számtalan alkalommal javasolt, de akkor blődlinek, marhaságnak tartott javaslatot, a hazai bankrendszer valószínűleg kénytelen lesz szembenézni azzal, hogy a nyerészkedve összeharácsolt pénz egy részét végre vissza kell adniuk.

És ez bizony már nem nagy biznisz. Akkor már inkább az agrárium…

Hvg – MTI – alfahir.hu összeállítás

Article source: http://alfahir.hu/miert_vonul_vissza_csanyi_sandor