A káosz útján Egyiptom?

Menetrendet állított fel Egyiptom ideiglenes államfője az új parlamenti és elnökválasztás megtartására. A Muzulmán Testvériség elutasítja a rendeletben foglaltakat.

eMenetrendet állított fel Egyiptom ideiglenes államfője az új parlamenti és elnökválasztás megtartására, illetve az alkotmány módosítására. Adli Manszúr emellett Hádzim el-Beblávi volt pénzügyminisztert nevezte ki ideiglenes kormányfőnek.

Az ideiglenes államfő keddre virradóan kiadott rendelete szerint Egyiptomban két héten belül két bizottság alakul, amely négy hónapon belül javaslatot tesz az iszlamisták által kidolgozott, tavaly decemberben elfogadott, majd a hadsereg által a múlt héten felfüggesztett alkotmány módosítására. Az alkotmányos változtatásokat a javaslat előterjesztése után, egy hónapon belül népszavazáson hagyják jóvá.

A dokumentum szerint a népszavazás után két héttel kiírják a parlamenti választást, amelyet körülbelül jövő február közepén rendezik meg. Az új parlament megalakulása után kiírják az elnökválasztást.

Mivel Egyiptomnak jelenleg nincs működőképes parlamentje, az államfő törvényhozási jogkörrel ruházta fel magát. Rendelete úgy szól, hogy amíg nem alakul meg az új törvényhozás, az ideiglenes államfő törvényeket alkothat, miután megvitatta őket a majdani kormánnyal, amely megalakítása körül napok óta folynak a tárgyalások a fordulatot támogató erők között.

A megbuktatott Mohamed Murszi elnököt támogató Muzulmán Testvériség elutasította a rendeletben foglaltakat. Esszam el-Erian, a Testvériség egyik vezetője úgy vélte: a “puccsisták által kinevezett” Adli Manszúr alkotmányos nyilatkozatával “elbitorolta” a törvényhozó hatalmat.

Manszur a nap folyamán Hádzim el-Beblávi volt pénzügyminisztert nevezte ki ideiglenes kormányfőnek. Helyettese pedig Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábbi, Nobel-békedíjas főigazgatója lesz, aki a külügyekért fog felelni a kormányban.

A hetvenes éveiben járó el-Beblávi nemzetközileg ismert, tapasztalt közgazdász, aki 2011-ben töltötte be a pénzügyminiszteri posztot a Hoszni Mubarak megbuktatása után alakult első kormányban. Azért mondott le, mert a katonaság megtámadott egy tiltakozó menetet és megölt 26, jórészt keresztény tüntetőt. Az Egyiptomi Szociáldemokrata Párt alapító tagja.

A Muzulmán Testvériség utáni második legerősebb egyiptomi iszlamista párt, az an-Núr közölte, hogy támogatja e-Beblávi kinevezését, el-Baradeiről azonban még nem döntött.

A kormányfő kinevezésével párhuzamosan a hadsereg vezetője figyelmeztette a pártokat, hogy tartózkodjanak a politikai “manőverezéstől”. Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok a televízióban olvasta fel a nyilatkozatot, amely szerint “a nemzet jövője túlságosan fontos és szent” ahhoz, hogy manőverezéssel akadályozzák. Az üzenet szemmel láthatólag az an-Núrnak szólt.

Szaúd-Arábia bejelentette, hogy ötmilliárd dollárral segíti Egyiptomot. Ebből kétmilliárd a központi bankba kerül letétként, kétmilliárdért energiát szállít, egymilliárd pedig készpénz lesz.

 

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/a_kaosz_utjan_egyiptom