Új házszabállyal zabolázná meg a kormány a Jobbikot

Válaszul a Jobbik pénteki akciójára, a kormány még ebben a ciklusban újra szabályozná a Tisztelt Ház működési rendjét. Eltörölnék a részletes vitát.

Válaszul a Jobbik pénteki akciójára, a kormány még ebben a ciklusban újra szabályozná a Tisztelt Ház működési rendjét. Kövér szerint az 1998-2002 közötti időszak lenne a minta, amikor kevesebbet ülésezett a parlament. A részletes vitát is eltörölnék.

Bár a földtörvény elfogadását nem sikerült megakadályozniuk, a jobbikos képviselők pénteki parlamenti performansza ahhoz elég volt, hogy a kormány újra napirendre vegye már régen fontolgatott házszabály-módosítását.

Fotó: alfahir.hu

Elfoglalták a pulpitust

Bár hivatalos döntés egyelőre nincs róla, a Népszabadságnak kormánypárti politikusok azt mondták, még ebben a ciklusban teljesen új házszabályt kell alkotni az Országgyűlésnek. A jogszabály kétharmados többséget igényel, így az alaptörvényhez hasonlóan a 2014-es választás után nehéz lesz módosítani. Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa a napilapnak azzal indokolta az új jogszabály szükségességét, hogy a következő parlamentnek a „kissé nehézkes kormányalakítás” után ne ezzel kelljen kezdenie a ciklust.

Frakciót kapnak Gyurcsányék

A KDNP-s Rubovszky György indítványára a T. Ház már eddig is számos ponton módosította és fogja módosítani a házszabályt. A képviselőcsoportok alakításának alsó határát tízről háromra viszik le, ezáltal frakciót kaphat az LMP, illetve a DK. A pontosabban nem körülírt „Országgyűlés tekintélyét sértő kifejezések” használata miatt pénzbírsággal sújthatják a képviselőket, amellyel szintén az ellenzéki pártok – elsősorban a Jobbik – szókimondó magatartását kívánják korlátozni.

További változás, hogy a jövőben a politikusok nem megválasztásuktól, hanem csak az eskütételtől lesznek jogosultak tiszteletdíjra. A nem képviselő háznagy a miniszterekkel megegyező juttatásban részesülne, és a kormány napirend előtti felszólalásaira a képviselőcsoportok részéről a jövőben nem csak a frakcióvezetők reagálhatnának.

Rubovszky szintén a kisebb parlamenttel magyarázta a jövőre életbe lépő változásokat. „Bár sokat szidtak minket az új alaptörvény miatt, de ugyanaz volt a helyzet, mint most, a régi alkotmányt foltozgattuk” – nyilatkozta.

“A kutya nem figyeli a részletes vitát”

Az Országgyűlés elnöki pozíciójával rendszeresen visszaélő, a Ház méltóságát többször megsértő Kövér László már korábban is jelezte, hogy új szabályokat lát indokoltnak a parlamenti „viselkedéskultúrát” illetően. „El lehet képzelni, hogyan nézne ki a parlament, ha mindenkinek lenne egy ’remek’ ötlete, és azt meg is valósítaná a plenáris üléseken. Minden frakció kifeszítené a maga molinóját szív küldi szívnek jegyében, üzenetként a választóknak, vagy a képviselők integethetnének a kameráknak, hogy ’itt vagyok, anyu!’. Nem megengedhető, hogy ’bolhacirkuszt’ csináljanak a törvényhozásból” – nyilatkozta az MTI-nek a házelnök.

Fotó: alfahir.hu

“Lacikám, valamit tenni kéne ezekkel!”

Kövér szerint ahhoz, hogy a parlament koncentráltan tudjon a plenáris üléseken dönteni, vitázni, valamint több idő jusson a bizottsági munkára és az egyéni képviselők választókerületi munkájára, nagyjából az 1998 és 2002 között már kipróbált irányba kellene mozdulni. Azzal a különbséggel, hogy hetente lenne interpellációs blokk és 2-3 hetente plenáris ülés.

Az Országgyűlés elnöke szerint a részletes parlamenti vita is felesleges, mert az „üres, unalmas, néha személyeskedő szócséplés, szegény gyorsírókon kívül a kutya nem figyel oda, sokszor még a levezető elnök is elbóbiskol a pulpituson”.

A kormánypártok elképzelése szerint a részletes vitát egy úgynevezett „törvény-előkészítő bizottság váltaná fel, amely kb. a mostani alkotmányügyi bizottságnak felel meg. Ez a testület létszámában, politikai súlyában is a legerősebb bizottság lenne, elnökét természetesen a mindenkori kormánypárti többség adná, és oda minden frakció a „legjobb erőit”, a legfelkészültebb szakértőit delegálná – nyilatkozta tavaly az MTI-nek Kövér.

Kitilthatják a jobbikos képviselőket

A Magyar Nemzet információi szerint a Jobbik országgyűlési képviselőit a pénteki akció miatt akár ki is tilthatják a T. Ház következő három ülésnapjáról. Ez a legsúlyosabb szankció, amelyet a parlament Kövér László javaslatára megszavazhat. A törvény értelmében ezeken a napokon az érintett képviselők nem vehetnek részt az Országgyűlés ülésein, a bizottságok munkájában, és a tiszteletdíjra sem jogosultak.

nol.hu nyomán: alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/uj_hazszaballyal_zabolazna_meg_a_kormany_a_jobbikot