Újabb megdöbbentő részletek a török zavargásokról

Folyamatosan veszik őrizetbe az elmúlt heti, külföldről szervezett és pénzelt kormányellenes zavargások kommunista-anarchista randalírozóit. Kiderült: egy csoport arra készült, hogy elfoglalja Erdoğan miniszterelnök házát.

tFolyamatosan veszik őrizetbe Törökországban az elmúlt heti, külföldről szervezett és pénzelt kormányellenes zavargások kommunista-anarchista randalírozóit.

Az izmiri különleges erők ma 13 szélsőbaloldali zavargót vettek őrizetbe, akik a baloldal és a kommunisták fellegvárának számító nyugat-törökországi Izmirben és a fővárosban, Ankarában vettek részt a zavargásokban.

A két településen az őrizetbe vett 13 fő a következő betiltott, illegalitásban működő szervezetek tagjai: Maoista Kommunista Párt (Maoist Komünist Parti, vagyis MKP), Török Kommunista, Marxista-Leninista Párt (Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist,TKP-ML) és Forradalmi Szocialista Munkás Mozgalom (Devrimci Sosyalist İşçi Hareketi, DSİH).

t1

A gyanúsítottak komoly károkat okoztak a zavargások során az említett két városban és mint a ma rekonstruált terveikből kiderült: a két városban szervezni kezdték a kapcsolatot a kurdokkal és a többmilliós törökországi kisebbség tagjait is fel akarták használni a kormány ellen.

Valamennyi őrizetbe vett kommunista fiatal, egyiküket a rendőrök előbb vizsgázni vitték az egyetemre és amint azzal végzett, a fogdára.

Eközben a rendőrség tovább azonosítja az autókat, buszokat, közintézményeket és főleg magántulajdont rongálókat. Büntetés vár rájuk: vagyonukkal fizethetnek az okozott károkért, amennyiben nincs a nevükön semmi, három év állami közmunka a büntetésük. A török állami vezetők közölték: tüntetni szabad, akár gyújtogatni és rombolni is, ám akkor a károkat nem az állam fogja megfizetni, hanem az, aki okozta.

t2

Mindeközben kiderült, a zavargások első napjaiban egy jól szervezett csoport arra készült, hogy elfoglalja az észak-afrikai körútján tartózkodó Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök házát és ország-világ előtt mutogassa “teljesítményét” az immár bizonyítottan külföldről, több -Törökország érdekeivel ellenséges- országból pénzelt zavargó tömeg.

Az akciót a titkosszolgálat segítségével motoros rendőrök akadályozták meg.

Horváth Ádám

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/ujabb_megdobbento_reszletek_a_torok_zavargasokrol