A pavilonok lehetnek az új trafikok

Dohányáru, fagylalt és jégkrém, valamint édesség és üdítőital árusítással is bővítenék a főváros illetékességébe tartozó utcai árusító pavilonok tevékenységi körét.

Dohányáru, fagylalt és jégkrém, valamint édesség és üdítőital árusítással is bővítené a főváros illetékességébe tartozó utcai árusító pavilonok engedélyezett tevékenységi körét a fideszes György István főpolgármester-helyettes – írta a szerdai Népszava.

A javaslat szerint éppen azokkal a fogyasztási cikkekkel – a szeszesital kivételével – bővülne az eddig jellemzően csak újság-, virág-, esetleg gyümölcsárusítással foglalkozó pavilonok funkciója, amelyeket a nemzeti dohányboltok árusíthatnak – jegyzik meg.

A főpolgármester-helyettes a főváros illetékes testülete, a közterület-foglalási engedélyeket is kiadó közterület-hasznosítási bizottság keddi ülésére nyújtotta be erről szóló javaslatát, ám végleges döntés még nem született a kérdésben.

A jellemzően 4-6, ritkább esetben 20-50 négyzetméteres fővárosi pavilonokban – hacsak jelentős területfoglalási-díj emelés nem történik – egyértelműen olcsóbb lenne trafikot üzemeltetni, mint a belvárosi üzlethelyiségekben. A lap szerint az előterjesztés ráadásul nemcsak a már meglévő árusítóhelyek funkcióváltását teszi lehetővé, hanem új pavilonok építésével is számol, amelyekben szintén lehetne dohánytermékeket árulni. 

A közterület-hasznosítási bizottság független tagja, Hanzély Ákos felhívta a lap figyelmét, hogy az elmúlt években a bizottság több száz közterületi kérelmet dobott vissza azzal az indokkal, hogy a pultok és pavilonok helyett a városvezetés a belső városrészek kihasználatlan üzleteit kívánja helyzetbe hozni. Hanzély megerősítette: érkeztek olyan kérelmek, melyekkel a Deák és a Fővám téren kívánnak nemzeti dohányboltot nyitni.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/a_pavilonok_lehetnek_az_uj_trafikok