Román feliratok hiánya miatt zárnának be egy csíkszeredai boltot

Nyolcszor megbírságoltak már a fogyasztóvédelmi ellenőrök egy csíkszerdai szupermarketet a román nyelvű termékleírások hiánya miatt.

Nyolcszor megbírságoltak már a fogyasztóvédelmi ellenőrök egy csíkszerdai szupermarketet a román nyelvű termékleírások hiánya miatt, s ha továbbra sem pótolja a hiányosságot, legközelebb felfüggesztik a működési engedélyét – közölte kedden Sorin Susanu, az országos fogyasztóvédelmi hatóság brassói regionális központjának főfelügyelője.

A főfelügyelő szerint rosszhiszeműségre vall, hogy a – legutóbb 12 ezer lejre, vagyis 840 ezer forintra – bírságolt üzletben továbbra is csak magyarul van felcímkézve az áru. A regionális főfelügyelő keddi sajtóértekezletén közölte: csíkszeredai beosztottjaitól jelentést kért, miért nem függesztették fel már korábban az üzlet működési engedélyét.

Susanu arról is beszámolt az újságíróknak, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács hivatalból indított eljárást ellene, azzal gyanúsítva őt, hogy etnikai megfontolásból büntette meg a székely kereskedőket egy februári csíkszeredai vásáron.

A főfelügyelő tagadta, hogy a megfélemlítés céljával bírságolták volna meg – a megfelelő csomagolás, az ellenőrző mérlegek és a román nyelvű termékismertetők hiánya miatt – a székely hagyományos termékek forgalmazóit.

Február 17-én, a székely zászló körüli nyilatkozatháború idején, tévéstábok kíséretében vonultak ki Csíkszeredába, a Hagyományos és Helyi Termékek Vásárára a brassói regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség ellenőrei, ahol megannyi szabálytalanságot állapítottak meg. Borboly Csaba, a havi vásárt három éve szervező Hargita Megyei Tanács elnöke az önkormányzat közleményében kétségbe vonta a hatósági fellépés jóhiszeműségét. “Jó ideje dúl a székely zászló körüli cirkusz, most pedig a székelyföldi kistermelők megélhetését akarják ellehetetleníteni” – fogalmazott Borboly Csaba.

Korodi Attila parlamenti képviselő a bukaresti törvényhozás elé terjesztett politikai nyilatkozatban ítélte el a brassói regionális fogyasztóvédelmi hatóság nagy sajtónyilvánosság mellett zajló akcióit, amelyeket politikai indíttatású túlkapásoknak minősített.

MTI – alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/a_roman_feliratok_hianya_miatt_zarnanak_be_egy_csikszeredai_boltot

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.