A Jobbik által feltárt offshore-botrány miatt távozott Petykó

A Jobbik elszámoltatási sikere, hogy az offshore-botrány egyik felelőse, Petykó Zoltán távozik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség éléről.

A Jobbik elszámoltatási sikere, hogy az offshore-botrány egyik felelőse, az uniós források elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, a Közgéptől érkező Petykó Zoltán távozik az intézmény éléről. Lemondásának időzítése egyértelműen arra utal, gyanúnk megalapozott, az offshore-ügyeket vizsgáló jobbikos munkacsoport az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb botrányára mutatott rá – áll Szilágyi György és Volner János jobbikos országgyűlési képviselők közleményében.

offshor cég illsuztrációAz elszámoltatás mellett elkötelezett nemzeti ellenzék az elmúlt hetekben hozta nyilvánosságra: a fideszes irányítású NFÜ több tucat olyan vállalatot hirdetett ki uniós pénzek pályázati győzteseként, melyeknek tulajdonosai ismeretlen személyek, Gibraltáron, a Csendes-óceánon levő Vanuatun, Cipruson, a Brit Virgin-szigeteken, a Seychelles-szigeteken, a Marshall-szigeteken, a Karib-tengeri Belize-ben vagy Panamában bejegyzett cégek. Az írásbeli kérdésünkre adott választ alapján pedig bebizonyosodott, a Petykó Zoltán által irányított intézmény nem ellenőrizte, hogy a pályázók által aláírt átláthatósági nyilatkozat megfelel-e a valóságnak.

A Jobbik szerint a huzamosabb ideje törvénytelen gyakorlatot folytató szervezet vezetőjének távoznia kellene a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságából, illetve a Mavir felügyelőbizottságának elnöki székéből is, ugyanis az NFÜ-nél kifejtett tevékenysége alapján valószínű, a törvényes működést más szervezeteknél sem képes biztosítani.

A Jobbik az elszámoltatás megkezdett útján tovább halad, valamennyi közpénz felhasználását teljes körűen nyomon fogja követni.

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/a_jobbik_altal_feltart_offshore_botrany_miatt_tavozott_petyko