Dagadó cigibotrány: súlyos bűncselekményeket követhettek el

A napokban olyan információk is napvilágra jutottak, amelyek bűncselekmény gyanúját is felvetik a tovább dagadó dohányértékesítési ügy kapcsán. A Jobbik több fronton is vizsgálatot indít.

cigarettaA napokban olyan információk is napvilágra jutottak, amelyek bűncselekmény gyanúját is felvetik a tovább dagadó dohányértékesítési ügy kapcsán. A Jobbik több fronton is vizsgálatot indít.

Tovább dagad a fideszes dohányértékesítési pályázat ügye – hívta fel a figyelmet  Szilágyi György, a Jobbik politikusa sajtótájékoztatón. Mint mondta, eddig is súlyos dolgokra derült fény. A Fidesz a nemzeti együttműködés rendszere helyett a fideszes dohánybárók, dohányklánok rendszerét hozta létre. Állami monopóliummá tette a dohányértékesítést, majd azt kellett tapasztalnia az országnak -ellentétben a korábbi fideszes szólamokkal, miszerint a családi vállalkozásokat, gyesről visszatérőket, munkanélkülieket fogják munkalehetőséghez juttatni, hogy a komoly fideszes kapcsolatokkal rendelkezők nyertek a pályázatokon.

A nemzeti radikális párt országgyűlési képviselője hozzátette: itt nem állt meg a botrány, hiszen annak kellős közepén a kormányzat pofátlan lépésre szánta el magát. Lázár János a parlamentbe olyan módosítást nyújtott be, miszerint 10 százalékra emelik a dohányértékesítés árrését. Ezt azzal indokolja, hogy szerény jövedelemre tehessenek szert, akik ezzel fognak foglalkozni. Magyarországon több mint 10 ezer család árusított korábban cigarettát 3-4 százalékos árréssel. Érdekes módon eddig nem jutott eszükbe hogy azt felemeljék – hangsúlyozta Szilágyi.

Ez mutatja, hogy Fidesz egyetlen ígéretét tartotta be: „csak a Fidesz”, semmi más nem számít. Egy másik javaslat szerint azokon a területeken, ahol 1417 körzet tekintetében nem volt érvényes pályázat, új pályázatot írnak ki, és ha nem lesz győztes, az állam odaadhatja ezeket a koncessziós jogokat bárkinek. Vagyis „rákényszerítenek” valakiket erre. Kiderült az is, hogy három éven belül nem kötelesek újabb pályázatot kiírni. A Jobbik szerint ezek nemzeti vagyonnak tekintendő jogok és azokat valószínűleg ismét Fidesz közeli emberek kaphatják majd meg.

A napokban olyan információk is napvilágra jutottak, amelyek bűncselekmény gyanúját is felvetik – emelte ki a politikus. Több sajtóorgánumban megjelent, hogy több helyen a helyi Fidesz-frakció döntötte el, kik nyerjenek. Ez felveti a hivatali visszaélés bűncselekmény gyanúját.

Sok helyen állítólag komoly pénzeket kellett fizetni, emiatt vesztegetés, korrupció gyanúja is felmerül. Szilágyi szerint az ügyészségnek hivatalból kellene vizsgálatot indítania.

Sajnos ma Magyarországon maffiaszerű működéseket láthatunk – hangsúlyozta. Hozzátette: ráadásul tervszerű, szervezezett működés látható. Ezt mutatja a Portik- ügy, amely kapcsán a legújabb hírek szerint elképzelhető, hogy az MSZP mellett a Fidesz is érintett. De ide sorolható a termőföld, haszonbérleti pályáztatások, offshore cégeknek juttatott állami támogatások ügye is.

Hogy elinduljon a vizsgálat, Volner  Jánossal benyújtottak országgyűlési eseti bizottságra egy javaslatot, hogy a dohánytermékekkel kapcsolatos pályázatokat a parlament vizsgálhassa. Emellett bekértek hivatalos iratokat a Nemzeti Dohánykererskedelmi Zrt. vezetőitől, mivel szeretnénekk bepillantást nyerni, mi alapján kaptak kiemelkedő pontszámokat azok, akik nyertek.

Emellett létrehoztak egy e-mail címet (dohany@jobbik.hu), és azt kérjik a magyar állampolgároktól, hogy küldjenek bizonyítékokat, iratokat, amelyek a mutyikat támasztják alá, ha tudomásuk van ilyenről. Mint közölte, szeretnék, ha kiállnának az igazságtalanságok ellen.

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/dagado_cigibotrany_sulyos_buncselekmenyeket_kovethettek_el