Az képes a jövő körvonalait felismerni, aki ismeri a múltat

A Jobbik tanulmányi versenyén évről-évre olyan témákat választanak, melyeket a közélet csak megtűr vagy egyenesen tilt.

A Jobbik tanulmányi versenyén évről-évre olyan témákat választanak, melyeket a közélet csak megtűr vagy egyenesen tilt.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Ifjúsági Tagozata és a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány hatodik alkalommal rendezte meg a középiskolások számára kiírt Kárpát- medencei tanulmányi versenyt. A szervezők mind a csonka országból, mind a határon túlról várták a jelentkezőket.  A megmérettetés első fordulójában a diákoknak három téma közül kellett egyet kiválasztaniuk, amelyet részletesen kidolgozva juttattak el a bíráló bizottság számára.

Farkas Gergely, a megmérettetés főszervezője, a Jobbik országgyűlési képviselője portálunknak elmondta: minden évben igyekeznek olyan témaköröket, személyeket választani, melyekről a középiskolában keveset hallani, ugyanakkor olyan értékeket közvetítenek, amelyeket a Jobbik fontosnak tart. A politikus már azt is sikernek könyvelné el, ha csak néhány fiatalnak sikerülne felnyitni a szemét, azonban örvendetesnek tartja, hogy évről-évre egyre többen jelentkeznek a vetélkedőre.
A jelentkezők a következő témakörök közül választhattak: Herczeg Ferenc egyik regényének személyes hangvételű elemzése , Mindszenty József példaértékű élete és az egyház kommunista üldöztetése, illetve  A magyar kisebbségek helyzetének bemutatása egy család példáján keresztül.

Ma volt a többfordulós verseny utolsó felvonása, a döntő. Helyszínéül a Parlament épületét választották a szervezők. A tíz, döntőbe jutott diák közül Erdélyből, Felvidékről és a Délvidékről is érkeztek tanulók.
A döntősöknek írásban is meg kellett mutatniuk lexikális tudásukat, a szóbeli megmérettetésen pedig kreativitásukat. A végső sorrend kialakításánál figyelembe vették a beküldött pályaműveket, valamint az írásbeli és szóbeli forduló eredményét.  A zsűri tagjai Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője, Koltay Gábor filmrendező és színigazgató, valamint Popély Gyula történész, egyetemi professzor.

A versenyt a történelemtanárnak készülő Pusztai Ferenc nyerte, aki Pannonhalmáról érkezett. Portálunknak elmondta, a Barikád hetilapból értesült az eseményről, nagyon megörült, hogy Herczeg Ferenc egyik regényét elemezheti, mivel az egyik kedvenc szerzője.

Az első három helyezett 50, 30 és 20 ezer forintos pénzjutalomban részesült, emellett minden döntős könyvekből és különböző ajándéktárgyakból álló ajándékcsomagokat kapott.

„Minden ilyen verseny tetszik, mert tudom, milyen a mai magyar társadalom szellemi állapota, ezen belül pedig a fiatal generációk történelmi ismerete és nemzettudata kívánnivalót hagy maga után” – közölte Koltay Gábor portálunkkal. Hozzátette: minden hasonló megmérettetésnek az az alapvető célja, hogy az irodalmi és történelmi ismereteket széles körben terjessze és felkeltse az érdeklődést. A rendező kiemelte: ha van olyan szervezet, amely ezt felvállalja, annak örülni kell. „ Felemelő érzés, ha az ember találkozik olyan fiatalokkal, akik elolvasnak egy Herczeg Ferenc regényt, vagy ismerik Mindszenty József életét vagy utánaolvasnak Trianonnak, hiszen ezt életük során terjeszteni fogják, s ha majd családjuk lesz, a nemzeti értékeket továbbörökítik” – hangsúlyozta Koltay Gábor.

Nem lehet eléggé értékelni azokat a törekvéseket, amelyek keretében szeretnék felkelteni az ifjú nemzedék, a jövendő magyar vezető értelmiség érdeklődését nemzetünk múltja, jelene és jövője iránt – mondta az Alfahírnek Popély Gyula. Hozzátette: jelenünkben csak az válhat komoly tényezővé és csak az képes a jövő körvonalait felismerni, aki ismeri a múltunkat. A professzor hangsúlyozta: a történelmi ismeretek nemcsak exkluzív tudásunkat gyarapítják, hanem bizonyos eligazodási pontot jelentenek valamennyiünk számára a jövő építésében. Popély Gyula szerint nap mint nap tapasztalható, hogy a magyarság nemzeti tudata nagyon mély gödörben van a szomszéd népekével összehasonlítva, mondhatni, részben identitás nélküli országlakókká vált a magyar nemzet. A történész követendő példának tartja azokat a jelenségeket, amelyeket a Jobbik által megrendezett tanulmányi verseny során tapasztal.

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/az_kepes_a_jovo_korvonalait_felismerni_aki_ismeri_a_multat

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.