Békésszentandrás: önellátás a cél

Békésszentandráson néhány hete Közép-Európa legmodernebb húsüzemét nyitották meg, májusban egy háromezer háztartás energiaigényét fedező vízerőművet adnak át.

A Jobbik által támogatott független békésszentandrási polgármester, Sinka Imre egy évvel ezelőtt hivatalosan is a nemzeti radikális párt tagja lett, az Alföld egyik legszebb és legnyugodtabb települése pedig folyamatosan saját termékek előállítására és önellátásra törekszik. Néhány hete Közép-Európa legmodernebb húsüzemét nyitották meg, májusban egy háromezer háztartás energiaigényét fedező vízerőművet adnak át, miközben szinte teljes a foglalkoztatottság a 3800 főt számláló nagyközségben.

„Egy polgármester legyen a település iránt elkötelezett! Én mind a 3800 emberért felelek, teljesen mindegy, hogy kire voksoltak a választások során. Továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy a nagypolitikát nem szabad beengedni a kistelepülésekre, de az itt végzett munkámat természetesen a jobboldali erkölcs és a nemzeti értékrend határozza meg” – árulta el lapunknak Sinka Imre. Békésszentandrás polgármestere tavaly döntött úgy, hogy hivatalosan is a Jobbik tagja lesz, mivel elmondása szerint így még többet tud tenni a településért, és csak a nemzeti párt eszmerendszerével tud azonosulni.

Sinka Imre azonban a párttagság előtt sem vélekedett másképp, aminek az eltelt két és fél évben komoly eredményei lettek. Irányítása alatt több milliárd forint áramlott keresztül a településen befektetések formájában, valamint egy húsüzemmel és egy vízerőművel is gazdagodtak. A közbiztonsággal nincs probléma, hiszen a cigányság egyáltalán nincs jelen a nagyközségben, és igen büszkék arra is, hogy a munkanélküliséget szinte teljes mértékben felszámolták.

Nem kellenek a multik

A településvezetés közreműködésével készült el Békésszentandráson Közép-Európa legmodernebb húsüzeme, mely három hete nyithatta meg kapuit. A hatalmas létesítmény számára az önkormányzat szinte ingyen biztosította a területet, ám csak azzal a feltétellel, hogy a vállalkozásban kizárólag helyieket alkalmazhatnak. „Jelenleg ötven embernek adnak munkát, de további bővítéseket terveznek, így hamarosan száz alkalmazottjuk is lehet. Most két húsüzemünk dolgozik össze, az új a másodfeldolgozásért felelős, míg a régebbi a nyersanyag előkészítéséért. Mivel egymásnak szállítják az árut, rengeteg költséget spórolnak meg” – nyilatkozta a polgármester, majd hozzátette azt is, hogy a multikat nem engedi be a településre, és több próbálkozást is visszautasított már. Elmondása szerint a húsüzem vezetésével nagyon jó kapcsolatot ápolnak, és egy mintabolt megnyitását is tervezik. Szeretnék lefedni a helyi keresletet, de emellett az orosz és az arab piac felé is nyitni kívánnak a hazai termékekkel.


Megújuló energia

Az új húsüzem mellett a másik kiemelkedő beruházás a Békésszentandráson hamarosan átadásra kerülő vízerőmű, mely a Magyarországon használt megújuló energia szempontjából igen fontos lépés. A Hármas-Körösön a fővárosi székhelyű és magyar magánszemélyek tulajdonában álló Hydro Power Consulting Kft. 2,7 milliárd forintból építi meg a helyi duzzasztónál a 2 megawatt kapacitású erőművét, ami éves szinten 8,6 gigawattóra villamos energiát fog termelni a településen. „Hétköznapi nyelven ez azt jelenti, hogy éves szinten körülbelül háromezer háztartás energiaigényét fedezi majd. Ez abból a szempontból rendkívül fontos, hogy ennyi ember számára tudunk villamos energiát termelni oly módon, hogy semmilyen környezeti kárt, semmilyen környezeti terhelést nem okozunk” – mondta el a Bar!kádnak Fekete Gábor, a Hydro Power Consulting Kft. műszaki vezetője.

A társaság a projekthez egymilliárd forintos állami támogatást nyert el, amihez a további szükséges forrásokat a tulajdonosok hozzájárulásából, illetve bankhitelből biztosították. „A hitel törlesztésére 15 év áll a rendelkezésünkre, ezután kerülhet sor a tulajdonosok által biztosított források megtérülésére, és csak ezt követően a nyereség realizálására. A vízerőmű-projektek tipikusan nagyon hosszú távú beruházások” – tette hozzá a cég munkatársa. A vízerőmű építéséhez egyébként – a vízen túl – szükség van egy helyre, ahol a vízfolyásban magasságkülönbség alakítható ki. Ilyen hely tipikusan egy keresztgát vagy duzzasztómű, ami Békésszentandráson a Hármas-Körösön már 1942 óta üzemel, így minden feltétel adott volt a beruházáshoz. A termelés teljesen automatizált lesz, de az üzemeltetési időszakban így is két embernek adnak majd munkát.

A hálózatra csatlakozást tavaszra tervezik, és ha az árhullám nem avatkozik közbe, májusban már megkezdik a próbaüzemet. „Az aggodalmakkal ellentétben a vízerőmű egyáltalán nem érinti majd a hajózást, hiszen tulajdonképpen egy ötven centiméter magas betonkocka lesz az egész egy hat méter mélyen lévő turbinával. Emellett Szarvassal közösen pályáztunk a Körös rehabilitálására is, melyre 1,3 milliárd forintot nyertünk el, így a horgászattal sem lesz probléma – árulta el Sinka Imre.

Sziget az Alföld közepén

Békésszentandrás jelenlegi célja, hogy teljesen önellátó település legyen, ami felé jelenleg a legjobb úton haladnak. „Szeretnénk maximálisan saját kézbe visszavenni a konyhánkat, amihez főleg a közmunkások termelnek. A közmunkaprojektünkkel a tavalyi évben a legjobb öt között voltunk az országban, hiszen közel 140 millió forintot forgattunk vissza a rendszerbe, többnyire gépesítésre. Az alkalmazottak ténylegesen elvégzik, ami rájuk van bízva, nem csak bejárnak hozzánk a pénzükért. Mivel van munkalehetőség, becsületes családok telepednek le nálunk, és egy igen összetartó közösség alakult ki” – mondta a polgármester.

Közmunkások művelnek meg egy 40 hektáros területet is, ahol az önkormányzat fűszerpaprikát és egyéb konyhai fűszernövényeket termel. Békésszentandrás saját kútrendszerrel rendelkezik kiváló minőségű arzénmentes vízzel, ami további vállalkozókat vonzott a településre. A vezetés jó partnerkapcsolatot alakított ki a sörgyárral, mely komoly minősítési versenyeket nyert már meg. Az önellátás mellett az önkormányzatnak jelentős bevételei vannak a turizmusból is, mivel nyáron gyakorlatilag megduplázódik a község lakossága. „2011-ben túlléptük a tízezer vendégéjszakát is, jelenleg pedig majdnem ugyanannyi hétvégi ház van a településen, mint lakóház. 40 millió forintot nyertünk el a kajakház felújítására is, ahova sok tehetséges sportoló jár edzőtáborozni, emellett a strandunk is igen népszerű a kisgyermekes családok körében a nagy kiterjedésű sekély vizű partszakaszának köszönhetően” – tette hozzá Sinka Imre.

Az infrastruktúra fejlesztése céljából jelenleg tizenegy közútnak van kész a terve, illetve szeretnének a szomszéd településsel, Öcsöddel közösen egy kerékpárút kiépítésébe is belefogni. A „faluépítés” szempontjából fontos lépés az iskola felújítása is, melyet a polgármestert támogató katolikus egyház működtet. Az intézmény hamarosan egy új tornateremmel és egy iskolamúzeummal bővül majd, minek hatására egyre több szülő választja gyermeke taníttatására Békésszentandrást. Sinka Imre szerint az emberek elégedettek az önkormányzat munkájával, és a vezetés komoly esélyt lát arra, hogy 2014 után is folytathatják majd a munkát, hiszen az Alföldön egyedüli szigetként itt fejlődés és nyugalom van.

Szanyi Ágnes

A cikk megjelent a Barikád hetilap korábbi számában.

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/bekesszentandras_onellatas_a_cel

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.