Laborc-Portik találkozó: Vadai is bejelentkezett a meghallgatásra

LaborcAz Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai hétfőn reggel meghallgathatják a Laborc-Portik-találkozókon készült hangfelvételeket - írta a HavariaPress és a Magyar Nemzet.

A napilaplap szombati számában megjelent értesülés szerint a meghallgatásra bejelentkezett a bizottság korábbi elnöke Vadai Ágnes (DK) is, és mivel átesett C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon, részt is vehet azon. A HavariaPress úgy tudja, a felvételeket a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat épületében hallgatják meg.

Laborc azt állítja, szerepet játszott

Laborc Sándor állítása szerint a Portik Tamással folytatott beszélgetésein szerepet játszott; a Népszabadságnak adott interjúban az NBH volt főigazgatója azt mondta: törvényesen, a szakma szabályait betartva tette, amit ott és akkor helyesnek gondolt. A napilap szombati számában megjelent interjúban úgy fogalmaz: "szerepet játszottam, ahogy hasonló szituációban a világ bármelyik titkosszolgálatának a munkatársa tette volna. Lehet fintorogni, de ez ilyen szakma".

Mint korábban megírtuk, Gálszécsy András, az Antall-kormány volt titokminisztere viszont az egyik lapnak így nyilatkozott: „az, hogy a titkos-szolgálat információkat szerez az alvilágtól, nem szokatlan dolog. De arra, hogy ma­ga a főigazgató üljön le nyilvános helyen egy alvilági figurával, még nem volt példa a történelemben.

Laborc azzal is próbált védekezni, hogy Portik ellen nem folyt büntetőeljárás 2008-ban. Azt állította, hogy Portik "nyomatta a mentsük meg a baloldalt szövegét, én meg azt próbáltam megértetni, hogy minket a döntéshozók kábítószerrel, vesztegetéssel, zsarolással való törvénytelen befolyásolása és hasonló információk érdekelnek, már ha vannak ilyenek".

Mint arról korábban beszámoltunk, sajtóértesülés szerint a jegyzőkönyvek éppen azt támasztják alá, hogy Laborc azt várta el a magyar bűnözőtől, hogy az ellenzékre nézve terhelő adatokat szállítson neki. Emellett azt is hangsúlyozta, az sem baj, ha ezeket az információkat a bűnöző úgymond saját maga generálja. Például azzal, hogy „egy kupiba" csal egy ellenzéki politikust, és ott kompromittáló felvételeket készít róla.

 

Külső fotó: MTI, Kollányi Péter

Magyar Nemzet, Népszabadság, MTI – alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.