Egy őszinte beismerés: az USA Izrael érdekeit védi az ENSZ-ben

NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

Susan Rice2013-04-26

DIE WELT

welt.de

Sokáig dörzsöltük a szemünket, ameddig el akartuk hinni: a „jobboldali, konzervatív” német lap nem az antiszemitizmusról és a Jobbik világot fenyegető veszélyéről írt, hanem a Laborcz-Portik ügyről, mégpedig hosszan.

CHINA DAILY

chinadaily.uk.com

A kínai hetilap (neve senkit ne tévesszen meg, mert a napilap heti kiadásáról van szó) szinte teljes egészében Francois Hollande elnök kínai látogatásáról szól. Az egyik publicisztika arról ír, hogy Franciaország fontos szerepet játszhat Kínának az Európával kialakított kapcsolatai javításában. A lap megemlíti azt is, hogy Kína a múlt héten Izlanddal szabadkereskedelmi megállapodást kötött és a szigetország az első ilyen európai ország. (Műhelyünk megjegyzése: Izlandban vasárnap népszavazást tartanak arról, hogy az ország belépjen-e az EU-ba. Mivel a szabadkereskedelmi a megállapodást azonnal meg kellene szüntetni, mihelyst Izland csatlakozna az EU-hoz, nyilván ez is azok táborát növeli, akik elvetik a csatlakozást.) Mint a mai híradásokból egyébként kiderül: Hollande elnök Pekingben csak külön sajtótájékoztatóján említette futólag az emberi jogok témakörét és a gazdasági kapcsolatokra összpontosított.

THE TIMES OF ISRAEL

timesofisrael.com

Most, első ízben amerikai egyetemi csoport bojkottálja Izraelt: az amerikai Ázsiai Tanulmányok Társasága Seattle-ben tartott konferenciáján úgy döntött, hogy bojkottálja az izraeli egyetemi intézményeket, jelenti az izraeli hírportál. Indoklásában a társaság leszögezi, az izraeli felsőoktatási intézmények nem tiltakoztak a palesztinok megszállása és faji alapú elkülönítése ellen.

                                                *          *          *

Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete kijelentette, munkája nagy részét az köti le, hogy miként védje meg Izrael legitimációját a világszervezetben. E közben teljes mértékben szinkronban dolgozik az izraeli ENSZ-küldöttséggel.  

INFORMATION CLEARING HOUSE

informationclearinghouse.info

Nem kisebb történész, mint Ilan Pappe írt Izraelt igen keményen elítélő cikket az amerikai hírportálra. Pappe az izraeli „új történészek” egyike, akit Izraelből elüldöztek azon vaskos kötete miatt, amelyben bemutatja, miként hajtottak végre etnikai tisztogatást 1948-ban és utána a Palesztinára települő zsidók. Pappe most az angliai Exeter Egyetemen tanít. Cikke végén azt írja, 2014 azon nehéz feladat elé állítja majd a nyugati világot, hogy kitalálja, miként hozza összhangba az emberi és polgári jogokról alkotott egyetemes felfogását azzal, ahogyan az ezen jogokat minden területen megsértő Izraelre és Peresz elnökre tekint a Nyugat.

RUSSIA TODAY

rt.com

Az ügyészség zöld utat adott az izraeli reptéri biztonságaiknak, hogy a beérkező utasoknak továbbra is kutakodjon e-mailjeiben. Ha ellenállnak, kiutasíthatók az országból.

AFP

afp.com

John Gallianót, a Dior-ház világhírű ruhatervezőjét – aki 2011 óta gyakorlatilag láthatatlanná vált Franciaországban, miután egy bíróság ott antiszemita kijelentéseiért elítélte – most meghívta a new yorki Parsons New School for Design, hogy tartson előadásokat. E közben a New York Post egy olyan fényképet mutatott be róla, amelyben a hasszidi zsidókra emlékeztető ruhában parádézik. A new yorki hasszidi zsidók ezt zokon vették.

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.