A honfoglalásra emlékezve

A hét honfoglalási emlékmű helyszínén, hét Kárpát-medencei szervezet emlékezett meg őseink bejövetelére, április 21-én, vasárnap, a hét honfoglalási emlékmű felállításának elfogadása napján (1896. április 21.)AZ OBORALJI VIA NOVA ICS egy Kárpát-medencei összmegemlékezés megvalósítását tűzte ki célul.

Az esemény apropója az 1896. április 21-én ünnepélyes ülésen törvénybe iktatott cikkely mely 7 honfoglalási millenniumi emlékmű felállítására adott utasítást. Az ezredéves ünnepségek keretében a honfoglalás és államalapítás szempontjából fontos hét helyen emlékművet emeltek, utalva a hét honfoglaló vezérre. Ez a hét hely Ópusztaszer, Munkács, Pannonhalma, Nyitra melletti Zobor-hegy, Dévény, Brassó és Zimony.



Április 21-én vasárnap mind a hét emlékműnél - vagy szimbolikus helyszínén -, az érintett területek ifjúsági szervezetei - (VIA NOVA ICS (Zoboralja), VIA NOVA Baráti Kör (Dévény), Vajdasági Magyarok Szövetsége (Zimony), Fidelitas (Pannonhalma), IKSZ (Ópusztaszer) és a VIA NOVA ICS erdélyi partnerszervezete a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) az Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal (BIT) közösen - megemlékezést tartottak.
„Nagyon szép kezdeményezésnek tartottuk a felvidéki barátaink ötletét. Felvettük a kapcsolatot a Brassó Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal és felkértük őket is, hogy csatlakozzanak a brassói megemlékezéshez. Koszta István evangélikus-lutheránus lelkésszel közösen koszorúztuk meg a brassói evangélikus egyháznál található Árpád-kori szobor maradványát.” – mondta el Kocsis-Boldizsár János, a Háromszéki Ifjúsági Tanács alelnöke, az erdélyi megemlékezés szervezője.

Eredetileg az Árpád fejedelem egyik harcosát ábrázoló szobrot 1896 augusztusában, a honfoglalás 1000. évfordulójára állították fel a Cenk hegy tetejére. A szobor oszlopán egy 3, 5 méter magas harcos, a honfoglalás ismeretlen katonája állt korabeli, egyszerű öltözetben. Ezt azonban az 1913-as években dinamittal felrobbantották, majd egy vihar következtében összedőlt. A szobor fejrésze 2002-ben került újra nyilvánosság elé, azóta megtekinthető az evangélikus egyház brassói központi hivatalában, a talapzatának nyomai a mai napig megtalálhatók a Cenk tetején.

brasso.info - alfahir.hu

Ez a bejegyzés közzétéve Egyéb kategória. A következő témákban: permalink.