Átlátható ökogazdálkodást követel a Jobbik

A Jobbik szerint a kormány által kézivezérelt Nemzeti Földalapkezelő szervezet ismét túlment egy határon a nemzeti földvagyon elherdálásának útján.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom nem tudja elég hangosan felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a kormány által kézivezérelt Nemzeti Földalapkezelő (NFA) szervezet ismét túlment egy határon a nemzeti földvagyon elherdálásának útján – olvasható a párt mai közleményében.

VidékA Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 21 éve a vegyszerek teljes kizárásával, ökológiai módszerekkel művelte 450 hektáros mintagazdaságát, melynek területét az államtól bérelte. Nem csak végezték az ellenőrzött ökológiai gazdálkodást, hanem annak oktatását is nemzetközileg elismert színvonalon folytatták. Ahogy a társaság ügyvezetője, Ács Sándorné tegnap közölte, most az NFA a területet kisebb-nagyobb területekre feldarabolva juttatja Fidesz-hű klientúra használatába a megszokott módon manipulált bírálati rendszer alkalmazásával, az ökológiai művelés félredobásával, de titkosítva.

Az eset kapcsán ismét meggyőződhettünk arról, hogy a Fidesz-kormány számára fontosabb a hűbéresi hálózatépítés, mint a magyar mezőgazdaság minél több munkahelyet teremtő kitörési pontjainak a keresése, fejlesztése. Az ökológiai gazdálkodás ilyen lehetőség volna, amit az is alátámaszt, hogy a kormány a Nemzeti Vidékstratégiában még mintegy 110 ezer hektárról 2020-ra 350 ezer hektárra tervezte növelni az így művelt terület mértékét. Egy ökológiai gazdálkodást folytató és azt népszerűsítő tájközpont megszüntetése a közjó semmibe vételét jelenti és a kívánatos vidékstratégiával ellentétes irányba hat – áll a közleményben.

Érthetetlen, és értékeink elherdálását jelenti, hogy az NFA az új bérlők felé nem szabta feltételként a vegyszer nélküli gazdálkodást – ha már a korábbi bérlő Vidékfejlesztési Központ pályázatát még részben sem tartotta alkalmasnak a kiváló termőterület hasznosítására.

Az eset kapcsán a Jobbik ismét nyomatékkal felszólítja a kormányt, hogy a Nemzeti Földalap hasznosítására kiírt pályázatok szabályait rögzítő kormányrendeletet módosítsa. Tegyen lehetővé egy átlátható, nyilvános és szubjektív elemeket nem tartalmazó pályázatást úgy, hogy a korábban ellenőrzött ökológiai módszerekkel művelt termőföldet csak ilyen módon lehessen megművelni akkor is, ha az új bérlő kezébe kerül – olvasható a Varga Géza által jegyzett közleményben.

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/atlathato_okogazdalkodast_kovetel_a_jobbik

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.