A Jobbik miatt perelhetik az RTL Klubot

A Jobbik fővárosi képviselője hívta fel a városvezetés figyelmét arra, hogy a csatorna jogtalanul használja a Budapest nevet, így az RTL perre számíthat.

A Jobbik fővárosi képviselője hívta fel a városvezetés figyelmét arra, hogy a csatorna jogtalanul használja a Budapest nevet, így az RTL perre számíthat.

Czeglédi János a Jobbik fővárosi képviselője írásbeli kérdést intézett Tarlós István főpolgármesterhez az RTL Klub „Éjjel-nappal Budapest” című műsorával kapcsolatban. A jobbikos képviselő kérdésében felhívta a figyelmet a „Budapest” név felvételéről és használatáról szóló 59/1994. (IX. 14.) Főv. Kgy. rendelet 1. § (2) bekezdésére, mely alapján a gazdasági társaságok tevékenységeik gyakorlása vagy működésük folytatása során kizárólag a Fővárosi Közgyűlés engedélyével használhatják – többek között – a „Budapest” elnevezést is.

Czeglédi János szerint, miután az RTL Klub a műsort rendszeresen visszatérő módon vetíti és minden kétséget kizáróan „működésének folytatása” során tűzi műsorra, így a hivatott jogszabály alkalmazásának kötelezettségéhez nem fér kétség. Az RTL-nek tehát engedélyt kellett volna kérni a névhasználatra a főpolgármestertől.

A Jobbik képviselőjének kérdésére, miszerint megtörtént-e az engedélykérés az RTL részéről, Tarlós István szintén írásban válaszolt. Levelében közölte, nem kért hozzájárulást a csatorna arra, hogy az említett műsornak a nevében használják a Budapest nevet. Mint írta, kérelem hiányában természetesen engedélyt sem adott ki, az RTL Televízió Zrt. jelenleg engedély nélküli névhasználatot valósít meg. A főpolgármesteri válaszból az is kiderül, hogy az engedély nélküli névhasználat korábban szabálysértésnek, majd később tiltott, közösségellenes magatartásnak minősült.

Ezt a szabálysértési tényállást azonban az Alkotmánybíróság megsemmisítette, az AB határozatra figyelemmel pedig a főváros 2012. december 28-án hatályon kívül helyezte a fővárosi tiltott, közösségellenes magatartásokkal kapcsolatos fővárosi önkormányzati rendelkezéseket, így a jogtalan névhasználat szankcionálását lehetővé tévő előírásokat is, mert ezek megalkotására nem volt felhatalmazása – áll a főpolgármesteri válaszban. Ez alapján jelenleg nem áll a főváros rendelkezésére olyan eszköz, mellyel fel tudna lépni a jogtalan névhasználattal szemben.

Nem lélegezhet fel azonban az RTL, ugyanis a Ptk. 77. paragrafusának (4) bekezdése értelmében ugyanis a névviselési jog sérelmét jelenti, ha valaki jogtalanul más nevét használja, vagy jogtalanul máséhoz hasonló nevet használ.

A Főpolgármesteri Hivatal – mint válaszában Tarlós István kifejtette – ezen rendelkezés alapján vizsgálja az RTL Televízió elleni jogi fellépés lehetőségét.

Portálunk által megkérdezett jogi szakértő szerint, amennyiben a fentiek alapján pert indít a főváros a csatorna ellen, akkor eltilthatják azt a további jogsértő magatartástól, tehát a Budapest név eltűnhet a műsor címéből. Másrészt kártérítésre is kötelezhetik az RTL Televízió Zrt.-t, ami akár többszázezer forintos tétel is lehet.

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/a_jobbik_miatt_perelhetik_az_rtl_klubot