Kártérítés a hitelkárosultaknak?

Bár a devizahitelesek álmatlan éjszakáit nem lehet forintosítani, az viszont kiszámítható, mennyivel fizetett többet az indokoltnál az ügyfél.

Bár a devizahitelesek álmatlan éjszakáit nem lehet forintosítani, az viszont kiszámítható, mennyivel fizetett többet az indokoltnál az ügyfél.

A legszélesebb közéleti összefogásra van szükség, ugyanis úgy érezzük, hogy szűk körök döntései alapján haladunk, ami mögött nem látni konkrét koncepciót – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

A nemzeti párt megpróbál kezdeményező félként fellépni, ezért pénteken 11-órára a Képviselői Irodaházban egy devizaügyi kerekasztal összehívását kezdeményezik, melyre minden parlamenti párt frakcióját meghívják. Levelet küldenek továbbá a Bankszövetségnek, de várják a kormány képviselőit és azokat a civil érdekvédelmi szervezeteket is, amelyek az elmúlt években már bizonyították céljaikat – szögezte le Vona Gábor.

Z. Kárpát Dániel rámutatott, hogy az utóbbi időszak tapasztalatai azt mutatták, átfogó megoldásra van szükség. A károsultaknak ugyanis a képviselő szerint nincs tíz évük arra, hogy szerződésből szerződésbe fussanak, így olyan segítség kell, ami azonnal.

A helyzet megoldható lenne

A megbeszélésen javasolni fogják a Jobbik képviselői, hogy a hitelek felvételkori árfolyamán forintosítsák az összeget, illetve valamiféle kártérítés kifizetése is indokolt lehetne. Meg kellene nézni ugyanis, hogy mennyivel fizettek többet az emberek. A párt megvizsgálta a lehetőségeket, többféle árfolyamon végeztek számításokat. Erről az M1 Tv Rekontra  című műsorában beszélt a jobbikos politikus.

Z. Kárpát Dániel kitért arra is, hogy nem feltétlenül a költségvetésből kell erre a célra adóforintokat feláldozni, a magyarországi kereskedelmi bankrendszer összesített mérlegfőösszegét megvizsgálva 20-30-szor akkora összeg található, mint amennyivel az egész problémakör megoldható volna. A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy ez bizony nem csak azokat érinti, akiknek devizahitelük van, hiszen a teljes nemzetgazdaság azért van kiszáradva, mert a polgárok jórésze jellemzően külföldi hátterű pénzintézeteknek törleszt. Tisztességes bankokra viszont minden egészséges gazdaságnak szüksége van.

Kártérítés?

Bár a devizahitelesek álmatlan éjszakáit nem lehet forintosítani, az viszont kiszámítható, mennyivel fizetett többet az indokoltnál az ügyfél, a Jobbikhoz hasonlóan meg lehet vizsgálni, hogy a másfélszeres árfolyamnövekményt követően hogyan nőtt több mint kétszeresére a törlesztőrészlet. Bizonyos esetekben a tölesztőrészlet harminc százalékát kitevő tényezőknek közük nem volt sem a svájci frankhoz, sem az árfolyamhoz.

Sokszor halljuk, hogy az ügyfél tudatában volt az általános szerződési feltételeknek a hitel felvételekor, ezt a szerződést alá is írta, ugyanakkor azt is figyelembe vehetjük, hogy amikor a bank hitelbírálati díjat szab ki az ügyfélre, Z. Kárpát Dániel álláspontja szerint annak a felelősségét is vállalnia kellene, hogy felmérte az ügyfél fizetőképességét, illetve a jövőbeni gazdasági környezetet is, hiszen nem az ügyfél a gazdasági szakember.

Liberális mantra

A bankok szerint eddig is alig tudtak hitelezni, ha kártérítést kell fizetni, akkor félő, hogy leáll a hitelezőképességük, vagyis a gazdaságnak nem tudnak hitelezni. A jobbikos politikus azonban ezt liberális mantrának nevezte. Jelen pillanatban sem hitelez a bankrendszer, hiszen ha nem így lenne, miért kellett volna beleavatkozzon az MNB többszáz milliárdos csomaggal? – tette fel a  kérdést a politikus. Ott tartunk tehát, hogy minősítetten kifosztják az ország lakosságát, a magyar kisvállalkozások nem jutnak forráshoz, ezek után a Magyar Nemzeti Bank jórészt az adófizetők pénzéből be kell avatkozzon a bankok hiányos tevékenysége miatt, és még felelőse sincs a történteknek.

Jól látható tehát, hogy a problémát máshogyan kellett volna megközelíteni. Elég csak a  Nemzeti Eszközkezelő példáját felhozni, hiszen mai napig a jobbára bűnelkövető bank az, aki felajánlja a kormányzat számára az ingatlant, majd a kormányzat a bank „engedélye” után segíthet .

Az összefogás segíthet

Jelenleg 4-500 ezer üres ingatlanról tudunk Magyarországon, ezek kihasználatlanul állnak. Beszédes, ám biztató jel viszont az, hogy civilek tegnap Nyíregyházán akadályoztak meg egy kilakoltatást. Egy Otthonvédelmi Tanács nevű szerveződés már több mint húsz jogvédő civil szervezetet képes tömöríteni, így a politikának is példát mutatnak összetartásból.  A lakosság egyre erőteljesebb ellenállása várható, a jogvédők egymásra találnak majd, a Jobbik pedig azért hívja össze a kerekasztalt péntekre, hogy a parlamenti „semmittevés” ezügyben megálljon.

alfahir.hu

Article source: http://alfahir.hu/devizaugyi_kerekasztalt_hiv_ossze_a_jobbik_0

Kategoriák: Egyéb kategória. Cimke . Könyvjelzők: permalink.